Iran afholder VM i skak for kvinder, og landet kræver, at de skal have islamisk tørklæde på – det vil en af deltagerne ikke finde sig i

Iran skal være vært for verdensmesterskabet i skak for kvinder 2017.

 

Det betyder at alle spillerne skal følge en islamiske regler for kvinders påklædning. De skal for eksempel dække håret til med en hijab.

 

Hvis kvinderne undslår, kan de ikke deltage i den prestigefyldte konkurrence.

 

Nu protesterer flere prominente internationale spillere.

 

”Jeg mener det er uacceptabelt at give værtskabet for kvindernes verdensmesterskab til et sted hvor kvinder ikke har fundamentale rettigheder og hvor kvinder betragtes som andenrangs-borgere,” siger den regerende amerikanske mester Nazi Paikidze. (Vlad Tepes)

 

Paikidze har allerede proklameret, at hun ikke deltager i verdensmesterskabet, selvom det er naturligvis er ærgerligt, at miste en så vigtig konkurrence.

 

Hatten af for den unge spiller, der tydeligvis sætter principper om kvinders rettigheder højere end personlig vinding.

 

”Jeg blev forfærdet, da jeg hørte om situationen i Iran og om kvinderne, som i dag er tvunget til at have hijab på,” siger Paikidze og uddyber:

 

”Jeg tror, at de fleste mennesker ikke er klar over, hvor alvorlige restriktioner kvinder må døje med i Iran generelt. Nogle anser hijab som et kulturelt fænomen. Men jeg ved, at mange iranske kvinder hver dag kæmper bravt imod det, og at de risikerer en masse for det. Derfor vil jeg IKKE bruge hijab og dermed være med til at støtte kvindeundertrykkelse. Også selvom det betyder, at jeg mister en af de vigtigste begivenheder i min karriere,” siger den unge skakmester.

 

Nogle er ligeglade

Det er dog ikke alle prominente kvinder på skakscenen, der har problemer med at støtte kvindeundertrykkelse.

Læs også
Video: Droneangreb halverer Saudi-Arabiens olie – konflikten mellem USA og Iran vokser

 

Stormesteren Susan Polgar, der er formand for den internationale skakunions kvindekomite påpeger, at der er mange skønne tilbud på hijabber.

 

”Jeg har rejst i næsten 60 lande. Når jeg besøger steder med forskellige kulturer, kan jeg godt lide at vise respekt ved at klæde mig i deres traditionelle tøj. Ingen beder mig om det. Jeg gør det bare af respekt. Jeg har personligt ingen problemer med at bruge hijab, når bare det gælder for alle. Jeg er sikker på, at organisatorerne vil tilbyde smukke muligheder for deltagerne i kvindernes verdensmesterskab.” (Heatstreet)

 

Hvorfor Iran?

Iran var det eneste land, som tilbød at være vært, siger en repræsentant for World Chess Federation (FIDE) til CNN.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…