Vælgerne har fået nok af Merkels asylpolitik – opsigtsvækkende meningsmålinger viser en forbundskansler i dyb krise

Søndag er mindedag for de døde i den seneste tids terrorangreb i Tyskland.

 

Forbundskansler Angela Merkel er i München for at deltage i en mindemesse i byens Frauenkirche. Hun deltager desuden i et møde i Bayerns landdag.

 

Det sker, efter at Merkel er blevet hårdt kritiseret for, at hun ikke har vist på nogen af gerningsstederne for den seneste tids blodige terrorangreb.

 

Mange havde forventet at hun ville træde frem for at vise sin medfølelse med ofrene og give udtryk for hele nationens harme. Men hun foretrak i stedet at fortsætte sin ferie.

 

I torsdags holdt hun så et sommer-pressemøde, hvor hun kommenterede myrderierne og deres forbindelse til asylsituationen.

 

Men det beroligede på ingen måde de tyske vælgere, tværtimod. Vreden mod Merkel voksede yderligere efter pressemødet.

 

Tyskerne har fået nok af hendes asylpolitik, som har medført en massiv tilstrømning til landet.  Flere aktuelle meningsmålinger viser en hastigt voksende mistillid til en forbundskansler, der nu er i dyb krise.

 

Sviende svar fra vælgerne

På torsdagens pressemøde havde Merkel ikke meget nyt at byde på. Hun fortsatte sit forsvar for en lempelig asylpolitik. Og hun insisterede på, at Tyskland vil kunne klare de problemer, der følger med.

 

Stædigt gentog hun sit mantra fra september sidste år, da hun åbnede sluserne for den massive tilstrømning: ”Wir schaffen das” – ”Det klarer vi”.

 

For de fleste vælgere er det en stor provokation.

Læs også
Tyskland: En “latent følelse af utryghed”

 

Ikke nok med, at hun har været helt fraværende i forhold til terrorangrebene og deres ofre. Men hun gentager det politiske budskab, som efter manges mening har banet vej for asylkaos og terrorangreb.

 

I en ny meningsmåling giver vælgerne Merkel et sviende svar på tiltale. Hele to ud af tre (66 procent) erklærer sig uenige i hendes lempelige politik og hendes påstand om, at ”det klarer vi” (YouGov/dpa).

 

I en anden aktuel måling siger 57 procent af vælgerne, at Merkels flygtningepolitik er slået fejl (Emnid/N24).

 

Merkels velkendte tricks

Merkel forsøgte på sit pressemøde i torsdags at håndtere situationen med de tricks, som hun så ofte har anvendt med succes gennem årene:

 

Hun gjorde alt for at tale problemerne ned. Og hun fremstillede sin politik som den eneste mulige. Man kan sige, at hendes to hovedbudskaber var: Det skal nok gå alt sammen (”Det klarer vi”). Og det kan ikke være anderledes.

 

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

Denne typiske Merkel-strategi skal tage luften ud af enhver kritik, og den skal samtidig frikende hende for ansvar. For der er jo ikke noget alternativ til det, jeg gør, lyder hendes påstand.

 

Ifølge Merkel kan man højst komme med nogle justeringer hist og nogle småforbedringer her. Hun fremlagde på pressemødet ni forskellige punkter, som var så ukonkrete og så meget genbrug, at det tangerede en fornærmelse af befolkningen.

 

Det hopper vælgerne ikke længere på

Men den gik altså ikke for Merkel. Tyskerne vil ikke længere lade sig spise af med hendes velprøvede metoder. De vil have en helt anden linje i asylpolitikken. Først og fremmest vil de have langt skrappere begrænsninger i tilstrømningen.

 

De accepterer heller ikke, at Merkel forsøger at løbe fra ansvaret for det tyske asylkaos.

 

De ved, at det er hendes politik, der har skabt denne situation. De ved, at det var hendes invitation til alle syriske asylansøgere om at komme til Tyskland, der fik asyltallene til at eksplodere i september sidste år.

 

Horst Seehofer

Læs også
Bliver en vis Annegret Kramp-Karrenbauer – også kaldt AKK – Tysklands næste kansler?

På mindedagen i München møder Merkel lederen af hendes bayerske søsterparti CSU, Horst Seehofer.

 

Seehofer og hans partifæller har været hårde og vedholdende kritikere af Merkels linje. Det bunder i deres holdninger, men det bunder også i, at Bayern er mere plaget af asylstrøm og nu også terrorangreb end nogen anden delstat i Tyskland.

 

Horst Seehofer kan gå i offensiven over for Angela Merkel i forvisningen om, at hans kritik af hendes linje har vælgernes opbakning.

 

Ny luft til indvandringskritisk parti

Noget tyder på, at den seneste tids terrorangreb også har givet det indvandringskritiske Alternative für Deutschland (AfD) fornyet vind i sejlene.

 

Partiet har ellers lidt et tilbageslag, blandt andet på grund af internt kævl og mærkværdige udtalelser. Men en meningsmåling søndag tyder på, at det nu igen går frem.

 

Partiet øger her sin tilslutning med to procentpoints til 12 procent (Emnid/Bild am Sonntag). Samtidig oplever AfD nu en betydelig medlemstilgang.

Læs også
DA: Kommuner kan spare millioner ved færre indvandrere på offentlig forsørgelse

 

Merkels fremtid

Angela Merkel er i dyb krise, men ikke umiddelbart truet på sit politiske liv. Der er indtil videre ikke noget reelt alternativ til hende som leder af CDU og af landet.

 

Men Merkels autoritet har lidt et alvorligt knæk. Terroren har skabt et skred i vælgernes holdninger. Hvis der kommer nye angreb, kan det få dramatiske politiske konsekvenser.

 

Det er langt fra sikkert, at Tysklands forbundskansler stadig hedder Angela Merkel efter valget til Forbundsdagen i september næste år.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…