Angela Merkel er svær at slippe af med – det gør det langt sværere for Europa at få styr på sine enorme asylproblemer

Normalt har valg i tyske delstater ikke den store bevågenhed i Danmark. Men det er anderledes med søndagens valg i tre tyske delstater: Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz og Sachsen-Anhalt.

 

Det hænger sammen med, at disse valg har storpolitiske overtoner. Hvis CDU klarer sig dårligt, kan det yderligere svække Angela Merkels autoritet.

 

Det ser faktisk ud til, at CDU vil klare sig dårligt. Til gengæld vil det indvandringskritiske Alternative für Deutschland (AfD) formentlig gå kraftigt frem.

 

Men Merkel fortsætter efter alt at dømme som kansler. Det gør det langt sværere for Europa at få styr på sine enorme asylproblemer.

 

Intet alternativ

Et klart flertal af tyskerne er utilfredse med Merkels asylpolitik. Et stort flertal går ind for at lægge loft over antallet af asylansøgere i Tyskland, ligesom Østrig og andre gør det – hvilket Merkel ikke vil høre tale om.

 

Men der er ikke noget reelt alternativ til Merkel som kansler. Og selv om tyskerne bliver mere og mere utilfredse med hendes asylpolitik, så er de ikke uden videre parat til at skille sig af med hende som leder.

 

Sat lidt på spidsen: Det, der gør Merkel til en svag og rådvild leder under asylkrisen, er samtidig det, der skabte hendes popularitet i den tyske befolkning.

 

Politisk korrekthed

Den historiske asylkrise kræver en leder, det tænker stort og konsekvent og er meget handlekraftig. Merkel har ingen af disse egenskaber.

 

Hun er typen, der glider med på udviklingen og nøjes med at justere lidt hist og her, så tingene kan gå deres vante gang. Det har skabt tryghed i den tyske befolkning.

 

Læs også
Tyskerne er blevet mere kritiske over for asylansøgere – de stoler ikke på dem

Men det slår slet ikke til i en krise af det omfang, som Europa nu står i. Og det hele bliver yderligere forværret af, at kansleren er stærkt præget af politisk korrekthed.

 

Merkel vil ikke se problemernes omfang i øjnene. Og hun laver fine ”løsninger”, der slet ikke kan stå distancen, når de møder den stadig mere brutale virkelighed. Senest flygtningeaftalen med Tyrkiet, som er meget luftig og naiv – jævnfør De Korte Avis’ omtale af EU-topmødet.

 

Gør samme fejl én gang til

Merkels manglende forståelse af den ny virkelighed har bidraget kraftigt til at forstærke asylkrisen. Hun lod alle syrere forstå, at de bare skulle komme til hende. Og så væltede det ellers ind, hvorefter hun blev presset til modvilligt at træde på bremsen.

 

Nu gør hun det samme én gang til.

 

På EU-topmødet sendte hun det signal til asylansøgerne, at Østrig og landene på Balkan og i Østeuropa skulle stoppe med deres lofter over asyltallet og deres skrappe grænsekontrol. Dermed pustede hun til migranters illusioner om, at de fortsat kan komme op gennem Balkan til det nordlige Europa.

 

Resultatet er, at de er strandet i tusindvis på den lukkede grænse mellem Grækenland og Makedonien.

Læs også
Stramninger var hårdt påkrævet: På blot fire år har asylansøgere kostet samfundet over tretten milliarder kroner

 

Sat fra bestillingen

Merkel har i dag slet ikke magt til at diktere Østrig og Balkan-landene, hvad de skal gøre.

 

Hun fik ganske vist fjernet en sætning i slutdokumentet fra EU-topmødet, hvor det hed, at Balkan-ruten er lukket. Men det har ingen praktisk betydning.

 

Østrig og landene på Balkan og i Østeuropa fortsætter med at lukke af. De kan se, at det virker. Asyltallet falder betragteligt.

 

Og de tror ikke et øjeblik, at aftalen med Tyrkiet, som i høj grad er Merkels værk, er et brugbart alternativ.

 

De mener med rette, at Tyrkiet-aftalen i værste fald kan volde stor skade. Og selv i bedste fald kan den ikke få styr på Europas problem med den alt for store asylstrøm.

 

Læs også
Ny debat eksploderer: Asylansøgere kan lyve, som det passer dem, uden at blive straffet

Man kan sige det på denne måde: Østrig og striben af lande fra Balkan og Østeuropa har i praksis sat Angela Merkel fra bestillingen som hele Europas leder.

 

Men hun er stadig Tysklands leder og dermed har hun naturligvis fortsat meget stor indflydelse på andre EU-lande. Det gælder også på Danmark, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen har rost Tyrkiet-aftalen.

 

Hun fortsætter

Delstatsvalgene kan ryste Merkel, men ikke vælte hende.

 

Selv hvis CDU lider de sviende nederlag, som det tegner til, vil der være en del diskussion om, hvad årsagen egentlig er.

 

Hvad nu, hvis CDU’s Julia Klöckner, der er kendt som en asylpolitisk strammer, taber i Rheinland-Pfalz? Hvor meget vil det være Merkels, og hvor meget vil det være hendes egen skyld?

 

Det er dog overvejende sandsynligt, at Merkel efter disse valg vil være endnu mere svækket som tysk og europæisk leder. Desværre skal man ikke regne med, at det får hende til at se virkeligheden i øjnene og for alvor skifte kurs.

Læs også
Asylansøger anholdt for voldtægt af 16-årig pige – antallet af asylansøgere dømt for voldtægt er steget markant gennem de sidste fem år
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…