EU-kritik stemples som falske nyheder og russisk misinformation. Det er en heksejagt med et afskyeligt formål

Tilliden til EU er i bund i disse år. Det samme er tilliden til de etablerede medier. Samtidig er en ny kold krig imellem EU og Rusland i gang. Det ser ud som om de tre træk i tiden mødes i en fælles kampagne imod såkaldt falske nyheder samt russisk misinformation.

 

Sidste år oprettede EU en tastforce til bekæmpelse af russisk misinformation. Den hedder East Stratcom og udsender to nyhedsbreve om ugen. En meget stor del af indholdet er et forsøg på at mistænkeliggøre bestemte holdninger, som ikke er inde i varmen i EU og NATO.

 

Holdninger til udviklingen i Ukraine stemples som russisk misinformation,  – for eksempel at man godt kan stille spørgsmålstegn ved legitimiteten af det nye styre efter demonstrationerne på Maidan-pladsen i februar 2014.

 

Og det selvom adskillige velrenommerede analytikere og forskere også mener, at man kan kalde regimeskiftet et kup. Ligeså bliver holdninger om, at udviklingen i Krim og Kosovo kan sammenlignes stemplet som russisk misinformation. Det samme bliver tanken om, at NATO´s handlinger – udvidelser, øvelser og planer om missilforsvar – kan ses som en trussel i Rusland.

 

Det er jo bare ondsindet russisk misinformation, der er sat i søen for at gavne Kreml og ødelægge EU, må vi forstå. Så alle de mennesker, der har denne holdning, bliver indirekte stemplet som landsforrædere. Eller i hvert tilfælde som nogen, der støtter en holdning, der ikke er i orden. Og hvem tør så fremture med en sådan holdning?

 

Et år efter East Stratcoms oprettelse er stemningen blevet endnu mere hysterisk. Europa-Parlamentet vedtog i slutningen af november en resolution, der ligestiller Islamisk Stats propaganda med russiske nyheder – dvs. russisk misinformation! Atlantic Council – en civil organisation med tætte bånd til NATO – har udgivet en analyse ”The Kremlins Trojan Horses i Europe”, der udpeger dem, der efter deres mening går Kremls ærinde.

 

Det gør dem, der kritiserer EU. Så Englands Ukip og Frankrigs Le Pen er naturligvis på listen. Omtrent samtidig viderebragte Washington Post en liste over ca. 200 internet-sites, der angiveligt viderebragte falske nyheder og russisk misinformation (som den dog nu må række i land på efter at være blevet truet med sagsanlæg af nogen på listen).

 

Jeg synes, det er interessant, at hysteriet bliver så udbredt i disse tider, hvor tilliden til både EU og de etablerede medier er så lav som nogensinde. Hvordan kan EU så bedst svare igen? Ved at kalde alle sine kritikere for agenter for en fjendtlig magt selvfølgelig.

 

Hvor absurd, det er, ses af det faktum, at den danske islam-kritiker, Iben Tranholm, uden selv at vide det er endt på EU´s liste over artikler, der viderebringer russisk misinformation. Hun har nemlig skrevet en artikel om, at EU svigter sine sande værdier ved at tillade så mange muslimske migranter at komme ind i vores kristne lande.

 

Det er ifølge East Stracom russisk misinformation i form af  ”det sædvanlige Kreml-narrativ”. EU kan nok ikke forestille sig, at Iben Tranholm selv kunne have tænkt de tanker!

 

Læs også
EU-Domstolen foretager grov diskrimination mod Israel – kræver speciel mærkning af israelske varer fra besatte områder

Det ser desværre ud til, at alt hvad der stiller spørgsmålstegn ved EU´s berettigelse og de etablerede mediers troværdighed i dag udnævnes til russisk misinformation. Men den – for EU – uhyggelige sandhed er jo, at man godt kan være særdeles kritisk over for EU og samtidig være en pålidelig patriot. For man skal vist nærmest være betalt direkte af EU for ikke at kunne se fejlene!

 

Heksejagten skal selvfølgelig skræmme folk fra at sige den simple sandhed: EU er et problem.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…