Ejendomsmæglerkæder rottede sig sammen mod husejere og købere – men det skulle de aldrig have gjort

Colourbox

Fem danske ejendomsmæglerkæder har netop accepteret hver at betale bøder, der samlet løber op i 12 millioner kroner for at bryde konkurrenceloven, oplyser statsadvokat Morten Niels Jakobsen fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

 

 

De fem ejendomsmæglerkæder plus en sjette, som nægter at betale og derfor vil blive slæbt i retten, havde i strid med konkurrenceloven aftalt boykot af boligportalen Boliga.dk og dermed spændt ben for forbrugernes mulighed for gennemsigtighed på boligmarkedet.

 

 

Her er synderne

Det drejer sig om kæderne Home, DanBolig og Nybolig, der hver har accepteret en bøde på 3,75 millioner kroner, samt Realmæglerne med en bøde på 0,5 millioner kroner og Danske Selvstændige Ejendomsmæglere med en bøde på 80.000 kroner.

 

 

Desuden har en ledende medarbejder i hver af de fem firmaer accepteret at betale en personlig bøde på 25.000 kroner.

 

Derimod nægter EDC-Gruppen A/S og Dansk Ejendomsmæglerforening at betale bøder på trods af det faktum, at en ledende medarbejder ved EDC-Gruppen A/S ligeledes har accepteret en personlig bøde på 25.000 kroner. De kan nu se frem til en straffesag ved retten.

 

 

Vigtigt med fair play på boligmarkedet

Hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet understreger statsadvokat Morten Niels Jakobsen, at der er tale om en overordentlig vigtig sag:

 

 

”Køb og salg af vores hjem er afgørende økonomiske begivenheder, som for de fleste mennesker kun sker få gange i livet. Det er derfor af overordentlig stor vigtighed, at vi kan regne med fair play,” siger Morten Niels Jakobsen og fortsætter:

Læs også
Så mange asylansøgere i Danmark blev sidste år dømt overtrædelser af straffeloven – herunder for drab og voldtægter

 

 

”Bødernes størrelse i denne sag afspejler, at der er tale om brud på den lov, der skal sikre ordentlig konkurrence på boligmarkedet i Danmark.”

 

 

Bødestørrelsen er ifølge Morten Niels Jakobsen inden for det niveau, som de efter anklagemyndighedens vurdering alligevel skulle regne med i retten.

 

 

Han oplyser, at ejendomsmæglerkæderne og deres advokater hele vejen igennem har samarbejdet med anklagemyndigheden og fremhæver fornuften i, at i hvert fald fem af kæderne har accepteret anklagemyndighedens afgørelser.

 

 

”Dermed undgår de retssystemet og omkostningstunge straffesager i retten,” lyder det fra statsadvokat Morten Niels Jakobsen fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK)

Læs også
Tre modbydelige sager om voldtægt og drab har skabt international debat om indvandring og kriminalitet

 

 

Rottede sig sammen for at hindre gennemsigtighed

Sagen startede tilbage i 2009 hvor Dansk Ejendomsmæglerforening og de ejendomsmæglerkæder, der står bag boligportalen, Boligsiden.dk, opfordrede deres medlemmer til at boykotte Boliga.dk.

 

 

Boykotten indebar blandt andet, at ejendomsmæglerne skulle nægte at stille annoncebilleder af boliger til salg til rådighed for Boliga.dk

 

 

”Boliga.dk var den første portal, der offentliggjorde liggetider, prisudvikling og endelige salgspriser og dermed en gennemsigtighed om bolighandel, ” oplyser Jakob Hal, der er direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

 

 

Læs også
Nye tal: Medens kriminaliteten falder generelt, stiger volden og antallet af voldtægter dramatisk – men det snakkes der helst ikke om

Her afgjorde Konkurrencestyrelsen i 2012 sagen og påbød ejendomsmæglerkæderne og deres organisation at stoppe boykotten og overdrog samtidig sagerne til SØIK, da man korrekt vurderede, at der var tale om kriminelle forhold.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…