I efterårsferien kan man møde husjomfruen og gartneren, der har en travl æbletid på herregården

Æblepresning. Foto: Gammel Estrup - Herregårdsmuseet

Efteråret er høstsæson, og på Gam m el Estrup – Herregårdsmuseet er æbler i fokus. I efterårsferien kan man møde Husjomfruen i Herregårdskøkkenet og gartneren i parkens Orangerier – alle ansatte på Herregården har æble-travlt.

 

På en Herregård som Gammel Estrup var man før i tiden selvforsynende med råvarer til hele den store husholdning. Efteråret var en travl sæson for alle de mange ansatte, for her skulle alt plukkes og bearbejdes.

 

”Husjomfruen havde især travlt med at skære og tilberede alle Herregårdens lækre æbler. Det var jo før køleskabets tid, så alt frugt og grønt skulle konserveres, så det kunne holde sig. Herskabet ønskede nemlig også at få serveret frugt om vinteren”, forklarer museumsformidler Sofie Bach Hansen og fortæller, at der i efterårsferien især vil blive lavet æblegrød i store mængder på det gamle brændekomfur.

 

 

Gartneren havde ansvar for at få samlet alt frugt og grønt ind til Husjomfruen. En af hans sidste opgaver i efteråret var at lave æblemost, og han kan derfor godt bruge en hjælpende hånd i æblemosteriet i efterårsferien fortæller Sofie Bach Hansen.

 

Æblemosteri

Gammel Estrups æbletræer bugner med alverdens æbler. Efteråret er højsæson for den søde frugt, og æbleskoven er fyldt med økologiske æbler, der kun venter på at blive plukket og blive mostet. I æbleskoven er der cirka 250 forskellige slags historiske æblesorter, og der er rig mulighed for en spadseretur i området, og det er tilladt at prøvesmage et æble eller to.

 

Barokhavens orangeri er i efterårsferien indrettet som æblemosteri, og som gæst kan man hjælpe igennem hele processen fra samling af æbler til presning og konservering af den færdige most. ”I det økologiske æblemosteri skal intet gå til spilde, så vi bruger også nedfaldsæbler. Æblerne i æbleskoven adskiller sig meget fra de æbler, man finder i supermarkedet, så resultatet bliver en æblemost, som er frisk og syrlig”, fortæller Sofie Bach Hansen.

 

Grevens æbletærte

Det er knap 100 år siden, der sidst boede en greve på Gammel Estrup. På den tid hed husjomfruen på stedet Ottilie, og hun bestyrede det store herregårdskøkken og skrev sine mad- og bageopskrifter omhyggeligt ned. Disse opskrifter er bevaret, og der findes flere, hvor æbler indgår.

 

”I bageværkstedet i efterårsferien kan man selv lave æbletærter sammen med køkkenpigerne. Æblerne er selvfølgelig friskplukkede fra Gammel Estrups æbleskov. Så er spørgsmålet bare, om gæsterne kan fremtrylle en æbletærte, der er en greve værdig”, siger Sofie Bach Hansen med et smil.

 

Læs også
Bidstrup Gods er en af Danmarks smukkeste herregårde

Skattejagt

I efterårsferien kan man også opleve herregårdens fantastiske sale og gemakker. For børn og barnlige sjæle er der mulighed for at deltage skattejagten ”På sporet af den adelige familie”. Her kan man lære om livet som adelig, hvordan familielivet har udviklet sig gennem generationer og deltage i konkurrencen om en præmie fra museumsbutikken.

 

Der er aktiviteter alle dage i skolernes efterårsferie 15.-23. oktober i tidsrummet kl. 10-16. Det er gratis, at hjælpe herregårdsgartneren med at lave æblemost, og der er mulighed for at købe en flaske æblemost med hjem. I bageværkstedet kan man lave æbletærter med køkkenpigen. Det koster 20 kr at være med.

 

PRESSEMEDDELELSE

 

Fakta om Gam mel Estrup Herregårdsmuseet

*Efter mere end 600 år i samme families eje blev herregården i 1926 solgt, og Gammel Estrup – Jyllands Herregårdsmuseum blev oprettet i Gammel Estrups hovedbygning i 1930.

*Museet hedder i dag Gammel Estrup – Herregårdsmuseet og er en selvejende institution.

*Museets opgave er at bevare herregårdshovedbygningen på Gammel Estrup med dens oprindelige udsmykning gennem tiderne og anvende en passende del af den til en samling, der viser herregårdskulturen, især i Jy lland, i størst muligt omfang ved Gammel Estrups eget gamle inventar. Museet kan perspektivere sit ansvarsområde nationalt og internationalt. Denne samling skal være tilgængelig for offentligheden og til rådighed for forskningen.

*Gammel Estrup – Herregårdmuseet beskæftiger sig i det daglige med de danske herregårde og alt hvad dertil hører af indretningskultur, malerkunst, møbler, herskab og tjenestefolk, iskældre, alléer, skove, marker og kulturlandskab mm.

Læs også
Gode råd til de mange, der skal med fly til udlandet – her er de populærer rejsemål

*Gammel Estrup er hjemsted for Dansk Center for Herregårdsforskning, som drives i et samarbejde mellem Gammel Estrup – Herregårdsmuseet, Aarhus Universitet, Nationalmuseet og Arkitektskolen Aarhus.

*Museets største formidlingssatsninger er 1700-talsdage i juni måned og juleaktiviteter i forbindelse med udstillingen Jul for herskab og tjenestefolk.

*Gennemsnitligt er besøgstallet på knap 100.000 om året, heraf ca. 5.000 fra udlandet.

*Der er åbent hele året bortset fra 24. december -31. januar samt mandage i vinterperioden.

*Gammel Estrup – Herregårdsmuseets Netværk blev stiftet i 2006 og har ca. 150 medlemmer, der y der en frivillig indsats i forbindelse med museets mange, årlige formidlingsaktiviteter.

*Personalet består af 15-20 personer, der har deres daglige gang på museet, heraf er 4 faguddannede akademikere fordelt på 1 direktør, 2 museumsinspektører og 1 faglig sekretær på Dansk Center for Herregårdsforskning.

*Museumsdirektør Britta Andersen har ansvaret for den daglige ledelse.

*For mere information tjek www.gammelestrup.dk, www.facebook.com/gammelestrup, www.instagram.dk/gammelestrup  eller kontakt museet på Tel 8648 3001 eller [email protected].

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…