Danmark har lav inflation men høje priser – bankøkonom giver danskerne et dårligt råd

Colourbox

Dansk Erhvervs cheføkonom, Steen Bocian, føler sig ifølge Ritzau kaldet til at anbefale danskerne at nyde det lave inflationsniveau så længe det varer. (12.12)

 

Baggrunden for den mærkværdige anbefaling er, at der med prisstigninger på omkring en kvart procent er udsigt til den laveste inflation i 63 år, når Danmarks Statistik om en måned gør status over prisudviklingen i 2016.

 

Højeste priser i verden

Når cheføkonomens anbefaling til danskerne om at nyde prisniveauet er bizar, er det jo fordi, Danmark har det suverænt højeste prisniveau i hele EU – ja formentlig i hele verden!

 

De forbrugerpriser, som den enkelte husholdning møder i butikkerne varierer betydeligt mellem de enkelte EU-lande. I 2014, som er det sidste år, hvor Eurostat har sammenlignelige data fra, strakte priserne sig fra 48 i Bulgarien, hvor EU-gennemsnittet er 100, til 139 i Danmark. Det vil sige, at prisniveauet i Bulgarien ligger på under halvdelen af det gennemsnitlige prisniveau i EU, mens prisniveauet i Danmark ligger 39 pct. over gennemsnittet.

 

Højeste faste udgifter

Danskerne er samtidig den befolkning i Europa, som anvender de største beløb, når de faste udgifter til husleje, vand, elektricitet og varme skal betales. Danske familiers udgifter til husleje, vand, elektricitet og varme udgør 29,4 pct. af deres samlede udgifter. Gennemsnittet i EU er på 24,4 pct.

 

Eurostat har den 29. november 2016 udsendt en pressemeddelelse om ”Expenditure of households by consumption purpose”, der dokumenterer, at Danmark er det dyreste EU-land. På andenpladsen kommer Finland med 28,2 procent, mens Malta er EU’s billigste land.

 

De faste udgifter til husleje, vand, elektricitet og varme sluger samtidig en stadig større del af familiernes rådighedsbeløb.

 

Danmark lå også for 10 år siden i den dyre ende. I 2005 lagde disse faste udgifter beslag på 26,3 pct. – en andel, der i 2015 var steget til 29,4 pct.

 

Husholdningerne i EU bruger flest penge på husleje, vand, elektricitet og varme. På andenpladsen kommer transport, som den europæiske befolkning i gennemsnit bruger 13 procent af deres samlede forbrug på. Mad og drikkevarer udgør 12,3 pct. mens sundhedsudgifter i gennemsnit kun lægger beslag på 3,9 pct. af det samlede forbrug.

 

Læs også
Donald Trumps nye skattelettelser er godt nyt for verdensøkonomien
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…