Hvis man puster en boble for meget op, brister den til sidst, og den europæiske union var pustet op til bristepunktet og har kun sig selv at takke for, at England valgte at forlade EU, som det har udviklet sig med en politisk elite, der har taget styringen fra nationalstaterne til den fælles union. Briterne ønsker at være herre i eget hus og kun have et fællesmarked, som det hele startede med.
Det europæiske fællesskab drejede sig om fri handel mellem landene og at holde fred i Europa
Problemet startede, da man omdannede EF til den europæiske union EU med åbne grænser og fri bevægelighed mellem landene. En massiv indvandring af flygtninge med forskellig kulturbaggrund har desuden skabt frygt blandt mange også blandt jøder i Europa, som ikke længere tør gå med kalot (kippa). En jødisk pige har ændret sit navn og har som motto: Bare man overlever!
Winston Churchill (1874-1965), premierminister i UK 1940-45 havde visioner og desuden en god portion sund fornuft: “Never give in, never – in nothing, great or small, large or petty – never give in except to convictions of honor and good sense.” Han var fortaler for et stærkt Europa men ville uden tvivl have foretrukket at beholde grænserne.
Under et ophold i London var jeg så privilegeret at blive inviteret med til at fejre Winston Churchills 81 års fødselsdag i november 1955. Han var samme år stoppet som leder af det konservative parti og blev fejret på sin gamle skole Harrow, hvor alle drengene sang for den gamle helt, der sad på scenen i teatersalen. Jeg var beæret over at være med til at fejre sejrherren fra 2. verdenskrig og tænker på, hvad Winston Churchill ville have sagt i dag til nutidens politiske ledere.
Winston Churchill ville aldrig have accepteret, at horder af flygtninge og migranter kunne invadere Europa og selv bestemme, hvor de ville hen. Dertil kommer de arbejdssøgende fra EU, hvor der på et år kom 300.000 til England for at bo og arbejde. Winston Churchill ville have set problemerne i fri bevægelighed med et attraktivt England for arbejdssøgende fra fx Rumænien, hvor levevilkårene er meget ringere. Ikke mange englændere søger tilsvarende til Rumænien for at arbejde.
England er blevet overbefolket og ikke længere selvforsynende. I 2001 havde Storbritannien 58,8 mio. indbyggere, og i dag ca. 65 mio. England ville være bæredygtig med 16 mio. mennesker.
Man skulle have beholdt EF og gjort det solidt og stabilt med fri handel og arbejdet sammen om de grænseoverskridende problemer som klima og forurening. Klimaet er i dag det største globale problem, og der brændes stadig kul af i EU. Frankrig er fremsynet og holder fast i atomkraft, og nu har Sverige besluttet sig for 10 nye atomreaktorer til erstatning for de 10, der skal udskiftes.
Tyskland har valgt at stoppe med a-kraft fra 2022 og erstatte dem med vedvarende energi og mere brunkul, som er den meste beskidte form for kul. Tyskland kan så sende aske fra brunkul op over de syddanske øer, mens Polen fortsætter med kul. Glem alt om CO2 kvoter, som er ligeså effektive som at flytte rundt med dækstolene på Titanic!
Man skal ikke lade Storbritannien i stikken, bare fordi man er fornærmet over det britiske nej. Briterne vil stadig gerne være en del af Europa og det europæiske samarbejde bare ikke på det politiske plan – og så vil de selv bestemme, hvem og hvor mange der skal lukkes ind i England.
Angela Merkel har taget Englands udmeldelse med den rigtige holdning, at man ikke skal straffe men få et godt samarbejde fremover. Det viser, at hun er klog i modsætning til andre, der synes, det bør have konsekvenser for briterne. Vi må håbe, at Angela Merkel holder fast i sin beslutning, og at man i EU vil ændre på de ting, som borgerne i EU ikke ønsker. EU skal være mere fleksibel.