Sid Ahmed planlagde stort terrorangreb – en bølge af angreb rammer nu de franske kirker

Frankrigs kirker har igennem længere tid været udpeget som potentielle terrormål. Tirsdag den 26. juli 2016 lykkedes det at udføre det første terrorangreb i Saint-Etienne-du-Rouvray, efter et terrorangreb i Villejuif sidste år mislykkedes.

 

Forpurrede terrorplaner mod en til to kirker i Villejuif den 19. april 2015

Søndag den 19. april 2015 modtog ambulancetjenesten et opkald kl. 8:50 fra den alvorligt såret 24-årige fransk-algierer Sid Ahmed Ghlam.

 

Han befandt sig i Villejuif syd for Paris og forklarede, at han var blevet beskudt og ramt i hofte og knæskal. Han blev bragt på hospitalet, og i mellemtiden fulgte politibetjente sporene fra hans bloddryp hen til hans bil, hvori de fandt en kalachnikov, automatpistoler og et politiblink.

 

I hans lejlighed i Paris’ 13. arrondissement, ikke langt derfra, fandt politiet yderligere tre kalachnikov geværer, politiblink, fire skudsikre veste og flere politiarmbind. Der var video’er og arabisksproget litteratur omhandlende Al Qaida og Islamisk Stat.

 

Sid Ahmed Ghlam blev efterfølgende anklaget for at have dræbt fitnessinstruktøren Aurélie Châtelain i Villejuif tidligere samme morgen, som han blev såret. Han havde angiveligt mistænkt hende for at være efterretningsagent.

 

Det kom frem, at Ghlam havde udset sig Villejuifs to større kirker, Saint-Cyr-Sainte-Julitte og Sainte-Thérèse, som terrormål. Ghlam havde rekogniseret ved kirkerne søndagen forinden. Han havde kontakt med en person, der, muligvis fra Syrien, beordrede ham til at vælge en kirke som mål.

 

Lørdag den 18. april modtog Ghlam flere opfordringer til at skride til handling, hvilket han ville have gjort dagen efter, hvis han ikke var blevet såret. Han nægter at udtale sig til myndighederne og har været isolationsfængslet siden da. Det har dog ikke forhindret ham i at holde sig i kontakt med omverdenen; han har således modtaget SIM kort og haft dokumenter om flere Syrienskrigere, herunder nogle, der var involveret i terrorangrebet i Paris i november 2015.

 

På Sid Ahmed Ghlams computer fandt man flere andre potentielle fremtidige terrormål blandt Frankrigs kirker, såsom Sacré-Cœur i Paris og den katolske kirke i Saint-Etienne-du-Rouvray, som netop blev ramt af en jihadangreb tirsdag den 26. juli 2016, hvor præsten fik skåret halsen over. Gerningsmændene svor troskab til Islamisk Stat.

 

Kirker som terrormål

Siden terrorplanerne i Villejuif blev kendt, har de større franske kirker været under politibeskyttelse. Da der er omkring 46.000 kirker i Frankrig, har det været en uoverkommelig opgave også at beskytte mindre kirker. Der har dog været kritik af, at man ikke havde beskyttet den lille katolske kirke i Saint-Etienne-du-Rouvray, når nu den var anført som et potentielt terrormål.

 

Læs også
Forbyd muslimske bønnekald ved lov

Islamisk Stat nævner generelt kirker som terrormål i sit blad ‘Dar al-Islam’, hvor der i nummeret for juli 2015 bl.a. står: “Udvælg altid befærdede steder, såsom turistattraktionerne, butikscentrene, synagogerne, kirkerne, frimurerlogerne, de politiske partikontorer, steder hvor de frafaldne prædiker – med det mål at plante frygt i deres hjerter.”

 

Siden terrorangrebet i Paris den 13. november 2015 har landet været i forhøjet terrorberedskab. Op til juleaftens velbesøgte gudstjenester i landets kirker tog myndighederne omfattende forholdsregler, da et terrorangreb denne aften ville have stor symbolværdi for Islamisk Stat. Der blev udstationeret mere end 90.000 politibetjente, gendarmer og soldater. Udover stationære og mobile enheder på landjorden var 1500 marinesoldater og 1000 fra flyvevåbenet mobiliseret.

 

Manglende respekt for kirkerne

Terrorangreb på kirker er en optrapning i forhold til de mange tilfælde af vandaliserede kirker, som Frankrig er plaget af. Adskillige kirker og kirkegårde er blevet udsat for hærværk i de senere år. Den franske indenrigsminister satte tal på i 2010: fra januar til september 2010 var 231 kristne kirker og 179 kirkegårde blevet udsat for hærværk. I samme periode var 34 moskeer og 6 muslimske gravsteder blevet angrebet. Der var sket hærværk mod 26 synagoger og 9 jødiske gravsteder. Hærværk mod kristne steder var således i overtal. På baggrund af disse i alt 485 tilfælde blev der kun foretaget 68 anholdelser, hvoraf 51 var mindreårige.

 

I første halvdel af 2016 var ifølge ‘L’Observatoire de la Christianophobie’ 250 tilfælde af chikane mod de kristne trossamfund, fordelt på 52 departementer (der er 96 i alt). Der var f.eks. 38 tilfælde af vandalisering af kirker indvendigt og 9 tilfælde udvendigt, 21 tilfælde af tyverier fra kirker, 19 påsatte brande, 13 tilfælde af grafitti, 10 tilfælde af vandaliserede kirkegårde, 3 tilfælde af overgreb mod kirkeligt personale.

 

Her er nogle af de seneste eksempler:

25.-26. juli: kirken Saint-Pierre de Jupilles i Sarthe: klokkestyringsanlægget revet ned

20. juli: Saint-Denis kirken i Amboise: statue af Jesus knust

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

17.-18. juli: Saint-Pierre kirken i Herbiers: fire unge væltede kirkebænke, urinerede i vievandskarret og efterlod ekskrementer på alteret

14.-15. juli: kirken Saint-Pierre-des-Chartreux i Toulouse: låge til tabernakel revet af, væltede ting

15. juni: kapellet Notre-Dame-de-Santé i Cuers: ødelagt dør, spraymalede skældsord om Frankrig og Israel

ultimo maj: kapellet Saint-Guénolé i Briec: knuste ruder

21. maj: Saint-Guénin i Morbihan: påsat brand

 

Et par eksempler fra de senere år:

Lørdag aften den 23. marts 2013 blev det astronomiske ur fra 1400-tallet i katedralen Saint-Jean i Lyon ødelagt af en 28-årig iraner bevæbnet med en jernstang.

Fredag aften den 10. februar 2012 blev der spraymalet “Død over grisene” og “Al magt til Marokko!” på ydermuren af en katolsk kirke i Escaudain.

I kvarteret les Routes i Toulon har den katolske kirke Sacré-Coeur igennem nogle år været udsat for chikanerier. Ubehagelighederne begyndte, da man lukkede adgangen til fyrrummet. Flere unge var brudt ind og brugte rummet som deres eget opholdsrum. Siden da er der blevet urineret i vievandskarret, efterladt ekskrementer, tabernaklet er blevet ødelagt, der har været gentagne tyverier og ødelæggelser, fornærmende tilråb, og en ældre dame er blevet overfaldet. Om morgenen den 28. april 2009 kom den 73-årige dame for at åbne menighedsrådssalen, da overfaldsmanden væltede hende omkuld og trak hende hen ad gulvet. Hun brækkede armen og fik alvorlige psykiske mén. Hun blev bange for at gå ud.

 

Stenkast under gudstjenester

Læs også
To bøger, der giver indsigt i muslimsk værdier og dannelsesidealer

Tirsdag aften den 2. november 2010 forestod abbed Bruno Garrouste  en andagt i den katolske kirke Saint Jacques, der lå i det udsatte boligområde Viguier i Carcassonne. Omkring 60 kirkegængere var samlet på denne Alle Sjæles Dag for at mindes de afdøde. Midt under ceremonien brød to 13-14 årige ind og smed sten på størrelse med en hånd og fyrrekogler efter kirkegængerne. En ældre person blev lettere såret, og en statue af Jomfru Maria blev beskadiget. De unge løb ud igen og forsvandt.

Den 26. maj 2012 brød fire unge nordafrikanere på 14-18 år ind i Saint-Joseph kirken, der også ligger i Carcassonne, midt under gudstjenesten og kastede sten efter de 150 katolske kirkegængere.  Kirken ligger i et indvandrertæt område, og de fortrinsvist ældre kirkegængere blev stærkt chokeret over angrebet.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…