Ny undersøgelse: Kartofler er et sundt alternativ til pasta og ris – læs hvad danskerne siger om kartofler

Tror du også, at kartoflen er en grøntsag? Det tror langt de fleste danskere ifølge en ny undersøgelse foretaget af Analyse Danmark for Dansk Gartneri. Men kartoflen er slet ikke en grøntsag…

 

Kartoflen er en favorit i mange danske hjem. Faktisk er kartoflen så stor en favorit, at 74 procent af danskerne spiser kartofler mindst én gang om ugen. Men selvom kartoflen er en dansk nationalspise, har vi ikke helt styr på, hvad det er, vi spiser. I undersøgelsen svarer 69 procent af danskerne nemlig, at kartoflen er en grøntsag – men det er den ikke, fortæller Line Damsgaard, ernæringsekspert i projektet “6 om dagen” hos Landbrug & Fødevarer:

 

”Botanisk set er kartoflen en rodfrugt ligesom rødbeden og guleroden, men ernæringsmæssigt er den faktisk ikke en grøntsag. Det skyldes, at kartoflen har et lavere indhold af bioaktive plantestoffer og et højere indhold af stivelse end andre rodfrugter, men kartoflen har uden tvivl stadig stor næringsværdi,” forklarer Line Damsgaard.

 

På grund af kartoflens høje indhold af stivelse og lave indhold af bioaktive plante-stoffer indgår den heller ikke som en del af frugt- og grøntindsatsen ”6 om dagen”, som opfordrer danskerne til at spise 600 gram frugt og grønt om dagen.

 

Kartoflen er sundere end ris og pasta

At kartoflen ikke er en grøntsag betyder dog langt fra, at kartoflen er usund. Undersøgelsen fra Analyse Danmark viser, at hver femte dansker tror, at ris og pasta er lige så sundt som kartofler, men det er ikke tilfældet, fortæller Line Damsgaard.

 

”I mange hjem har man det med at sidestille kartoflen med ris og pasta, når der skal laves mad. Men kartoflen er langt sundere end både ris og pasta også efter kogning. Kartofler er fyldt med vigtige næringsstoffer, som ris og pasta er fattige på, og kartofler indeholder væsentligt færre kalorier end pasta og ris. Derfor anbefales det at spise 200-250 gram kartofler om dagen, men danskerne spiser kun omkring 100 gram om dagen, ” siger Line Damsgaard.

 

Det er blandt andet C-vitamin, som kartoflen er rig på. Derudover har kartoflen et højt indhold af kostfibre og mineraler, og måltidsforsøg viser, at kartoflen mætter godt.

 

De unge halter efter med kartoffelspisningen

Det er særligt hos de ældre, at kartoflen er et fast element på spisebordet, mens det halter lidt efter hos de unge. Kun 12 procent af de unge mellem 18-29 år spiser kartofler tre eller flere gange om ugen. Til sammenligning ligger det tal blandt voksne danskere i alle aldre på 41 procent. Anne Fabricius fra Dansk Gartneri tror, at de unge nok skal følge trop og opfordrer i den sammenhæng de unge til at vælge danske kartofler.

 

”I Danmark har vi en lang tradition for at dyrke kartofler, og de danske kartoffelavlere gør en dyd ud af at dyrke kartoflerne med et minimum input af pesticider. Det betyder, at der i forhold til udenlandske kartofler, er langt færre pesticidrester i danske kartofler, fordi de danske avlere ikke har så mange, men også mere skånsomme, pesticider til rådighed. Danmark er kendt for sin høje fødevaresikkerhed, og det er noget, vi kan være stolte af, ” siger Anne Fabricius, konsulent i Dansk Gartneri.

 

Læs også
EU straffer fattige risbønder i Asien
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…