Socialdemokraterne havde brug for et figenblad for at være med i forlig om udlændingestramninger – men de får en lang næse i stedet

Socialdemokraterne har forladt forhandlingerne om en udlændingepolitisk aftale.

 

Det sker absolut ikke med deres gode vilje. De var stærkt opsatte på at komme med. Men de havde brug for et figenblad for at kunne gå med i et forlig. Og det figenblad ville regeringen ikke give dem.

 

Regeringen har ikke haft noget behov for at give Socialdemokraterne indrømmelser på dette område. Hos Socialdemokraterne vil man derimod ærgre sig over forløbet.

 

Det hænger sammen med, at disse forhandlinger har en skjult deltager, som alle parter skeler til. Sådan var det også i forhandlingerne om dagpengereformen, og sådan er det i efterårets øvrige forhandlinger.

 

Den skjulte deltager er midtervælgeren og ikke mindst arbejdervælgeren på midten. Alle Danmarks tre store partier – Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Venstre – deltager intenst i kampen om denne folkelige midte.

 

Al erfaring tyder på, at midtervælgerne ønsker en stram udlændingepolitik.

 

Stramningerne er en helhed

Forhandlingerne drejer sig om en række forslag til stramninger fra integrationsminister Inger Støjberg.

 

Et af dem går på en lavere integrationsydelse til flygtninge. Den er allerede indført for nyankomne, og nu skal ordningen udstrækkes til dem, der bor her, men ikke har været i landet i syv ud af de seneste otte år.

 

Inger Støjberg har gjort det klart, at man forhandler om pakken som en helhed. Hvis man for eksempel ikke vil være med til integrationsydelsen, kan man ikke være med i forliget.

 

Det har stillet Socialdemokraterne i et alvorligt dilemma.

Læs også
Lars Løkke tegner et misvisende billede af, hvor meget vælgerne bakker hans forslag om en SV-regering op

 

”Fattigdomsydelser”

Da Thorning-regeringen trådte til, afskaffede den under store fanfarer den særlig lave ”starthjælp”, der var forgængeren for integrationsydelsen. De røde kaldte den nedsættende for en ”fattigdomsydelse”. Afskaffelsen af den var et af de løfter, som Thorning faktisk holdt.

 

Derfor har Socialdemokraterne i de aktuelle forhandlinger haft meget svært ved at sige ja til integrationsydelsen.

 

På den anden side har man været stærkt interesseret i at komme med i det samlede forlig. Partiets nye leder Mette Frederiksen vil vise arbejdervælgeren på midten, at hun er med på en stram udlændingepolitik.

 

Så Socialdemokraterne var parate til at gå om bord i den før så foragtede ”fattigdomsydelse” for flygtninge. Men de skulle have et figenblad, så deres omvending ikke virkede for utroværdig.

 

Derfor den lave ydelse

De foreslog derfor, at man sikrede flygtningene en række særydelser i form af varmt tøj, betalte fritidsaktiviteter m.m. Det er meget små ting, og det er mest symbolsk, at man vil pinde den slags ud i en overordnet aftale. Men Socialdemokraterne skulle altså have det figenblad.

Læs også
Kristian Jensen stak piben ind – men krigen i Venstre kan brage løs igen, fordi Løkke vil gøre op med arven fra Fogh

 

Regeringen siger imidlertid nej. Inger Støjberg henviser til, at integrationsydelsen er lavet, som den er, for at give flygtninge en større tilskyndelse til at arbejde. Den tilskyndelse vil blive forringet med Socialdemokraternes særforslag, lyder det. (Politiken)

 

Hun kunne også have sagt, at ydelsen er lavet, som den er, for at Danmark ikke skal blive et alt for attraktivt mål for den massive asylstrøm gennem Europa.

 

Endelig kunne hun have føjet til, at regeringen ikke ser den ringeste grund til at hjælpe Socialdemokraterne ud af deres selvskabte problemer med en politisk korrekt udlændingepolitik, der har stødt folkelige midtervælgere væk.

 

Under alle omstændigheder er kendsgerningen, at Socialdemokraterne røg af.

 

Socialdemokraterne er nervøse

Det er generende for Mette Frederiksen, at Socialdemokraterne ikke kommer med i et stort og vigtigt forlig som dette.

 

Læs også
Inger Støjberg vraget – både Venstre og Socialdemokratiet glider nu væk fra den stramme udlændingepolitik

Hun har lagt en kurs, der skal vise hende som en ansvarlig og resultatsøgende oppositionsleder.

 

Det er særlig generende, at hun dermed ikke fik givet den demonstration af, at Socialdemokraterne er forvandlet til udlændingepolitiske strammere, som hun var opsat på.

 

Man vil nu se Socialdemokraterne slå hårdt på, at man kun stillede få og beskedne krav for at hjælpe nogle familier. Journalistisk Venstreparti vil gøre, hvad det kan, for at støtte den udlægning, at Socialdemokraterne jo bare ville vise lidt menneskelighed (Politiken er allerede i gang).

 

Men Socialdemokraterne er nervøse. De vil meget nødig stå som dem, der ikke er med, når man skal begrænse tilstrømningen af asylansøgere.

 

Omvendt turde de – med deres fortid – ikke gå med uden et figenblad. Bare et lillebitte et.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…