I går var mindedag ved den franske og hollandske ambassade for tre modige mænd

Foto: Privat

Mandag den 2. november 2015 blev en dag til at mindes nogle af islams europæiske dødsofre. Den hollandske filminstruktør Theo van Gogh blev for 11 år siden, den 2. november 2004, beskudt og brutalt myrdet ved adskillige knivstik på åben gade i Amsterdam.

 

På den franske ambassade i Danmark blev ofrene for terrorangrebene i København i februar, Dan Uzan og Finn Nørgaard, hædret posthumt på denne mandag. Frankrig følte et særligt skæbnefællesskab med Danmark efter de terrorangreb, der ramte Paris i januar – halvanden måned forinden.

 Amsterdam 2004: filminstruktøren Theo van Gogh

Theo van Gogh var en prisvindende filminstruktør og en uforfærdet samfundsdebattør, der kritiserede den politiske korrekthed, det multikulturelle samfund og islam. Sammen med Ayaan Hirsi Ali lavede han filmen ‘Submission’, der omhandler kvindeundertrykkelse i islam. Man ser i filmen koranvers blive projiceret hen over en nøgen kvindekrop, hvilket mange muslimer betragtede som provokerende og blasfemisk. Theo van Gogh blev efterfølgende udsat for trusler.

 

Tidligt om morgenen den 2. november 2004 cyklede Theo van Gogh igennem Amsterdams gader på vej til arbejde. På en vej nær Oosterpark blev han standset af Mohammed Bouyeri, der skød ham med i alt otte skud. De dræbende skud blev affyret på nært hold, mens Theo van Gogh lå såret på jorden og bad om nåde. Bouyeri forsøgte herefter at skære halsen over på van Gogh med en kniv, som han dernæst huggede dybt ind i van Goghs bryst. Med en anden kniv blev et langt trusselsbrev dolket til brystet. Brevet indeholdt trusler imod vestlige lande, jøder og Ayaan Hirsi Ali.

 

Mohammed Bouyeri er idømt livsvarigt fængsel. Under retssagen sagde han henvendt sig til Theo van Goghs efterladte mor: “Jeg føler ikke din smerte. Jeg har ingen sympati med dig. Jeg kan ikke have medfølelse med dig, fordi jeg tror, du er en ikke-troende.”

 

Bouyeri har forklaret, at han dræbte Theo van Gogh for at opfylde sin pligt som muslim. Han udtalte i 2007, at bevæbnet jihad var den eneste mulighed for muslimer i Holland, og at demokrati altid vil være i modstrid med islam, eftersom love ikke kan udstedes af mennesker, men kun af Allah.

 

 

Paris 2015: satiremagasinet Charlie Hebdo og et jødisk supermarked

Ugemagasinet Charlie Hebdos grovkornede satire retter sig mod alt og alle, og de piller enhver selvhøjtidelighed ned. Katolicismen er igennem årene blevet udsat for megen spot og latterliggørelse, og i takt med islams udbredelse er denne blevet udsat for samme respektløse behandling. Forskellen er imidlertid, at det kan have alvorlige konsekvenser at gøre grin med islam.

 

Charlie Hebdo var et af de få tidsskrifter, der i 2006 i solidaritet med Jyllands-Posten valgte at genoptrykke de tolv muhammedtegninger, suppleret med bladets egne tegninger. Dette nummer medførte racismeanklager fra flere muslimske organisationers side.

 

Læs også
Radikale muslimer lever blandt os – men de hader vores værdier og kalder os ‘hvide svin’

Det første nummer i november 2011 skulle kommentere det nylige valg i Tunesien, der så ud til at medføre indførelsen af sharia, og hed derfor ‘Charia Hebdo’. Forsiden viser Muhammed, der siger: “100 piskeslag hvis du ikke dør af grin”. Men natten inden nummeret skulle udkomme, den 2. november 2011, blev avisens lokaler angrebet med en molotov cocktail og brændte ned til grunden.

 

Den 7. januar 2015 blev Charlie Hebdo udsat for et terrorangreb med dødelig udgang. Der var redaktionsmøde onsdag formiddag, da brødrene Said og Cherif Kouachi tiltvang sig adgang til lokalerne, skød omkring sig og råbte ‘Allahu Akbar’, dvs. ‘Allah er størst’. De dræbte redaktøren Stéphane Charbonnier (Charb) og tegnerne  Cabu, Tignous, og Georges Wolinski.

 

Det lykkedes gerningsmændene at slippe væk, og først den 9. januar fik politiet omringet brødrene, der havde forskanset sig i et trykkeri med et gidsel. Samtidigt havde en tredie medskyldig, Amedy Coulibaly, taget gidsler i et jødisk supermarked, og han truede med at dræbe dem, dersom politiet angreb Kouachi brødrene. Under politiets aktion ved trykkeriet slap gidslet fri og brødrene døde. Under politiets aktion ved det jødiske supermarked døde Coulibaly og fire gidsler, mens resten af gidslerne slap fri.

 

Samme aften påtog al-Qaeda sig ansvaret for massakren på Charlie Hebdo. Den var en hævn for at ære profeten Muhammed.

 

I København lagde mange mennesker blomster foran den franske ambassade i de følgende dage for at for at give udtryk for deres sympati og medfølelse med det franske folk.

 

København 2015: debatmøde på Krudttønden og den jødiske synagoge

Lørdag den 14. februar kl. 15 afholdt Lars Vilks Komiteen et debatmøde i Kulturhuset Krudttønden med titlen ‘Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed’. Lars Vilks havde siden sin afbildning af Muhammed som en “rundkørselshund” i 2007 modtaget dødstrusler, og han havde derfor sine livvagter med til arrangementet, lige som der var enkelte danske betjente til stede. Arrangementet var gået i gang, da Omar Abdel Hamid El-Husseins facebook profil blev opdateret med tekster om uddrivelse af de vantro og om troskab til Islamisk Stat. Få minutter herefter ledte El-Hussein efter en ulåst bagdør for at komme ind i bygningen til mødedeltagerne. Så gik han hen til hovedindgangen og affyrede ca. kl. 15:30 en geværsalve ind gennem ruden. Filminstruktør Finn Nørgaard forsøgte at standse ham men blev selv dræbt.

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

 

Omar Ebdel Hamid El-Hussein flygtede til Mjølnerparken og skiftede tøj. Mellem kl. 22:00 og 22:25 var han på netcafeen PowerPlay Reborn på Nørrebrogade.

 

Samme aften blev der afholdt bar mitzva (en jødisk konfirmationsfest) i synagogen på Krystalgade. Der var stor familiefest for 80 mennesker, mens den store basketballspiller Dan Uzan fungerede som dørmand. To politibetjente havde desuden holdt vagt ved indgangen siden kl. 19:22. Ud på natten, kl. 00:41, nærmede Omar Ebdel Hamid El-Hussein sig indgangen, mens han spillede beruset. Han dræbte Dan Uzan og sårede de to betjente.

 

Næste gang Omar Ebdel Hamid El-Hussein blev set, var kl. 04:44 søndag morgen, hvor han gik fra Mjølnerparken over Mimersgade mod Svanevej. Det kom til skudveksling med politiet, hvorved han blev dræbt. Ved Omar Ebdel Hamid El-Husseins begravelse i Brøndby deltog 600-700 mennesker, hvoraf mange var unge muslimske mænd. Flere af dem rettede deres pegefingre mod himlen (et symbol på Allahs enhed, tawhid, der benyttes af Islamisk Stat).

 

Finn Nørgaard og Dan Uzan hædres på den franske ambassade

Frankrigs ambassadør François Zimeray var tilstede ved terrorangrebet på Krudttønden. Oplevelsen berørte ham dybt, lige som danskernes støtte efter terrorangrebet i Paris havde berørt ham og andre franskmænd.

 

Frankrig har i forbindelse med disse terrorangreb følt et skæbnefællesskab med Danmark. Begge lande havde med få ugers mellemrum oplevet terrorangreb. I begge tilfælde blev en forsamling, der benyttede sig af ytringsfriheden: redaktionen på et ugemagasin og et debatmøde, angrebet. I begge tilfælde blev angrebet senere efterfulgt af et jødisk mål: et jødisk supermarked og en synagoge. Og i begge lande var angrebene motiveret af islam.

 

Læs også
Medier: Imam forbindes med terror på Sri Lanka – “Allah skabte dette land til muslimer”

På denne mandag den 2. november blev de to danske terrorofre hædret posthumt på den franske ambassade. Finn Nørgaard blev hædret med den franske kunst- og litteraturorden ‘Arts et Lettres’, mens Dan Uzan hædredes med æresmedaljen ‘Médaille du Courage’. Til stede ved ceremonien var blandt andre familiemedlemmer, formanden for Det Jødiske Samfund i Danmark Dan Rosenberg Asmussen og justitsminister Søren Pind. Uden for ambassaden holdt bevæbnede politifolk vagt.

 

Som Theo van Goghs skæbne minder os om, har den islamiske terror opereret i Europa i adskillige år, og den har krævet flere dødsofre end de her nævnte. Andre er blevet forsøgt myrdet; herhjemme kan nævnes Kurt Westergaard og Lars Hedegaard, og disse må lige som flere andre (blandt andre Flemming Rose og Carsten Juste fra Jyllands-Posten), der er blevet truet på livet, leve med PET beskyttelse.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…