Efter TV-skandalen i denne valgkamp må det borgerlige Danmark overveje sin holdning til fremtiden for DR og TV2

Aften efter aften oplever man Helle Thorning-Schmidt optræde i alenlange interviews på skærmen i de store nyhedsudsendelser hos DR og TV2.

 

Aften efter aften bliver hendes rival Lars Løkke Rasmussen henvist til en sekundær rolle.

 

Aften efter aften foregår interviewene med Helle Thorning efter den samme skabelon:

 

Socialdemokraterne kommer med et eller andet hastigt sammenflikket forslag, der giver nye løfter om flere penge til det ene eller det andet – i går var det de ældre.

 

Det bliver der lavet et stort og helt overvejende positivt indslag om, som ender med Thorning i et live interview, der giver hende uvurderlig taletid i en valgkamp.

 

Studieværten prøver at fastholde illusionen om, at dette skam er et kritisk interview. Hun eller han anlægger en vældig fast mine og stiller også nogle spørgsmål, som presser Thorning lidt – som regel fra en venstreorienteret synsvinkel.

 

Men det ender altid med, at Thorning får holdt nogle gevaldige valgtaler uden afbrydelser. Det ”kritiske interview” bliver i realiteten en kulisse, som hun kan udfolde sig i.

 

Det har aldrig været så grelt

Løkke ville sikkert give meget for at få en tilsvarende mængde ”kritiske interviews”. Men det får han ikke. Han får 20 sekunder i urolige omgivelser et eller andet sted – eller af og til et live interview, der er klart mere aggressivt i tonen.

 

Dermed får de to TV-stationer ikke kun givet Thorning suverænt bedre muligheder for at nå ud til vælgerne. De får også signaleret, at Thorning er den naturlige statsminister.

 

Det er ikke noget, som ledelserne i DR og TV2 har besluttet. Det er noget, som de venstreorienterede journalister bare gør.

Læs også
Hvornår går borgerlige politikere i flæsket på de politiserende røde journalister?

 

Journalisterne har i vidt omfang taget magten over deres medier. Og de bruger den til at bedrive politik, selv om de offentlige TV-stationer burde være neutrale og afbalancerede.

 

Når man har overværet samtlige valgkampe på TV, kan man konstatere, at der aldrig har været så grel en politisk slagside til fordel for rød blok som denne gang.

 

DR og TV2 har svigtet deres demokratiske opgave i en grad, så det borgerlige Danmark må overveje deres fremtid.

 

Som perler på en snor

Eksemplerne på den politiske slagside hos TV2 og DR er kommet som perler på en snor i denne valgkamp.

 

Der var TV2-journalisten, som brugte Løkkes gengivelse af, hvad en arbejdsgiver havde fortalt ham, til at sværte hans troværdighed straks fra valgkampens start. Selv om skandalen helt var på journalistens side, blev TV2 ved med at omtale det som ”Løkkes problem”.

 

Læs også
TV2 afslører politiskandale – men holder hånden over Mette Frederiksens rolle

Der var ordstyreren i den første TV2-duel mellem Thorning og Løkke, som afbrød Løkke dobbelt så mange gange som Thorning.

 

Der var den stærkt tendentiøse dækning af grundlovsdag, hvor der blev givet otte gange mere tid til rød blok på TV2 og femten gange mere på DR.

 

Der var TV2’s rystende interview med Venstres Kristian Jensen om sammenhængen mellem høje sociale ydelser til flygtninge og tilstrømningen af asylansøgere. Her førte studieværten seerne bag lyset, samtidig med at hun anlagde en aldeles uforskammet tone over for Kristian Jensen.

 

Der var DR-studieværternes uhørt aggressive interviews med Lars Løkke i den samme sag. Et slet skjult forsøg på at forhindre, at udlændingepolitikken fik en central placering i valgkampen til skade for rød blok.

 

Kandidat-test

Der har også været den såkaldte kandidat-test på TV2. Her har TV2 siddet og defineret, hvornår folk er mest enige med det ene eller det andet partis kandidater. Som en læser skrev til Den Korte Avis: Det virker, som om det er MEGET vanskeligt at blive placeret som blå vælger i den test.

 

Og så har der altså været striben af store interviews med Helle Thorning, hvor hun har haft rige muligheder for at holde valgtaler for åben skærm.

Læs også
TV2 gik over stregen i forhold til Dansk Folkeparti, men trækker nu tilsyneladende i land

 

For nu bare at nævne nogle af de mest iøjnefaldende sager.

 

Kan få vigtig indflydelse

TV-stationernes stærkt partiske rolle i valgkampen er et alvorligt demokratisk problem.

 

Ganske vist skal man ikke tro, at TV bare kan fjernstyre, hvordan vælgerne stemmer. Men det er under alle omstændigheder helt uacceptabelt, at en lille gruppe af venstreorienterede journalister forsøger at påvirke valgets udfald.

 

Og netop ved dette valg kan det tænkes, at de kan have et vist held med sig.

 

Hvis Lars Løkke ikke havde fået et knæk på det personlige plan, ville blå blok formentlig have vundet valget klart, uanset hvilke krumspring journalisterne gjorde.

 

Læs også
Journalistisk Venstreparti er allerede gået i gang med at føre valgkamp for rød blok

Men nu er situationen helt åben. Hvis valget faktisk bliver afgjort med små marginaler, kan DR og TV2 faktisk få en vigtig indflydelse i kraft af deres politiske slagside og deres dyrkelse af Helle Thorning.

 

Fremtiden for DR og TV2

Valgkampens forløb må give det borgerlige Danmark anledning til at overveje, hvad der skal ske med DR og TV2 i fremtiden.

 

Der er grund til at se på, om man kan svække den journalistiske magtkoncentration, der ligger hos de to medier, så alsidighed og pluralisme får bedre vilkår.

 

Kombinationen af en monopollignende status og et journalistisk miljø, der ikke går af vejen for at politisere på livet løs i et offentligt medie, er usund.

 

Men foreløbig skal det vise sig på torsdag, hvilken regering vælgerne ender med at foretrække.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…