Mediernes dækning af valgkampen har klar politisk slagside. Begivenhederne ses overvejende fra en venstreorienteret synsvinkel. Rød blok behandles med større forståelse end blå blok.
Det gælder også de offentlige TV-stationer, der ellers skulle forestille at repræsentere os alle sammen.
Journalistisk Venstreparti er en realitet.
Det betyder ikke, at alle mediernes valghistorier bærer tydeligt præg af røde holdninger. Men det betyder, at tendensen i dækningen går i den retning.
Sådan stemmer journalisterne
Kendsgerningen er da også, at journalister er en af de rødeste faggrupper i det danske samfund.
En nordisk undersøgelse, der blev gennemført for tre år siden, viste dette til fulde.
Det fremgik, at 30 procent af danske journalister ville stemme på De Radikale, 20 procent ville stemme på Socialdemokraterne, 17 procent på Enhedslisten og 13 procent på SF.
Venstre fik kun tilslutning fra 11 procent, Liberal Alliance fra 5 procent, De Konservative fra 2 procent og Dansk Folkeparti fra … 1 procent. (Journalisten 10.5.12)
Fire ud af fem journalister ville således stemme på rød blok!
Den konkrete fordeling mellem partierne ville nok være lidt anderledes i dag, for eksempel med De Radikale i en mindre dominerende rolle inden for rød blok.
Men intet tyder på, at den meget kraftige røde overvægt skulle have ændret sig.
Journalisterne afviger altså i deres politiske holdninger kraftigt fra befolkningen som helhed. Det er særlig tydeligt i udlændingepolitikken, hvor De Radikale hører hjemme helt ude til venstre.
Det kniber med at styre sig
Nogle journalister er meget opmærksomme på at holde deres politiske holdninger uden for deres arbejde. Men hos mange slår holdningerne igennem. Og foreløbig ser dækningen af den nuværende valgkamp ud til at være mere politiseret end nogen sinde.
Man får et indtryk af, at Journalistisk Venstreparti pludselig øjner chancen for at få den røde regering genvalgt, og så kniber det med at styre sig.
Politiseringen foregår ikke altid bevidst. Men den er til at tage og føle på.