Verdensklassevin i krigens skygge

Collage

Det er svært at forestille sig, at der er nogen, som dyrker vin, mens krudt og kugler brager omkring dem, og endog formår at lave vin i verdensklasse. Men det sker. I Libanon. I Bekaa-dalen, hvor vinslottet Château Musar siden 1930 har været Mellemøstens absolut førende og fremvist kvaliteter, som førende vinproducenter over hele verden ser misundeligt på.

 

6000 år med vin

Slottet blev startet i landsbyen Ghazir 25 km nord for Beirut af den da 20-årige libaneser, Gaston Hochar, der under studier i Bordeaux i Frankrig havde snuset så meget til vinens glæder, at han så store muligheder for at gøre franskmændene kunsten efter i sit hjemland. Her havde hans forfædre slået sig ned i 1200-tallet efter korstogene, og inspireret af 6000 års vindyrkning i Libanon gik han i gang med sit projekt.

 

Det gik forrygende.

 

Hans vine imponerede de mange franske officerer, der var udstationeret i Libanon, som i årene efter Første Verdenskrig var et fransk mandatområde, og senere knyttedes yderligere bånd til Bordeaux gennem venskab med majoren Ronald Barton, som til sin død ejede 3. cru-slottet Château Langoa Barton i St. Julienne. Han var udstationeret i Libanon under Anden Verdenskrig.

 

Gennembruddet

Det store gennembrud på verdensplan for Château Musars vine kom i 1979, da den daværende engelske vinguru Michael Broadbent fik listet en af slottets vine – en 1967 Chateau Musar – med på en blindsmagning mellem store franske vine for internationale eksperter på Bristol Wine Fair.

 

Den fik betegnelsen ”Messens Store Fund”, og slottets vinmager og leder, Serge Hochar, som havde overtaget driften fra sin far i 1959 som 20-årig, var alt andet end utilfreds.

 

I dag har han overladt styret til sine to sønner Gaston og Marc, som han dog ikke undlader at give gode råd, når han bliver spurgt.

 

Fønikerne

Bekaa-dalen har været arnestedet for vindyrkning tilbage i oldtiden. DNA- og kulstofprøver på fund af vinkerner siger noget med 6000 år, og der er skriftlige optegnelser om, at det var fønikerne, der som handelsfolk bragte vinplanter til både Ægypten, Grækenland og Italien samt de øvrige lande langs Middelhavets kyster i Nordafrika. Det var også på disse kanter vest for Jordan floden, at Jesus lavede vand om til vin ved brylluppet i Kanaan.

 

Men under borgerkrigen i Libanon fra 1975 til 1990 var det ingen dans på roser at være vinbonde i Bekaa-dalen.

Læs også
Supervine fra Sierra Nevada 

 

Granater og missiler fløj om ørerne på folkene, der arbejdede i markerne, men Serge Hochar og hans bror, Ronald, lod sig ikke påvirke, og det lykkedes dem at bjærge høsten i alle krigsårene på nær 2.

 

Denne indsats og udholdenhed belønnedes med titlen ”Årets Vinmand” i det britiske vinmagasin Decanter.

 

Musar i Danmark

I Danmark har vinfirmaet Theis Vine i Skovlunde vest for København importen og forhandlingen af Château Musars vine. På menukortet står kun rødvin, selvom slottet også laver nogle spændende hvidvine på druesorterne Obaideh og Merwah, der er i familie med hhv. Chardonnay og Semillon.

 

Kongen

Aktuelle i handelen er således 2007 Château Musar, Gaston Hochar, der kan betegnes som Libanons kongevin og slottets absolut bedste. Den stikkes sammen i lige dele Cabernet Sauvignon, Cinsault og Carignan most to år efter høsten, men fadlagrer videre et år mere, før den fyldes på flasker. Her hviler den 2 år til, inden den sendes i handelen 5 år efter høsten.

 

I glasset udsendes en duft af moden frugt og en svag animalsk note af kostald. Smagen er sødmefuld og rig på ekstrakt. Bordeaux og Rhône i samme flaske til 319 kr. 6 store stjerner.

Læs også
Sommerens sidste vine

 

Prinserne

Årgang 2008 og 2009 Château Musar, Hochar Père et Fils,(Far & Søn), viser en anden side af slottets formåen. Denne type er lavet på druer, som har vokset på en mark, der blev tilplantet for 50 år siden. Vinen indeholder 50 % Cinsault, 15 % Cabernet Sauvignon, 15 % Carignan og 20 % Grenache, der høstes og lagrer hver for sig i 9 måneder på franske Nevers-egetræsfade, før de stikkes sammen.

 

Duften er præget af mørke morelkirsebær, som krydres af cigarkasse og mørk chokolade. Smagen har noter af svesker, blommer, kirsebær og grøn te. Elegancen slutter i en længevarende finish. Prisen ligger på 219 kr. 5 velvoksne stjerner.

 

Ungdommen

Slottets unge vine indgår i en serie med navnet Musar Jeune. 2011-udgaven er stukket sammen af 50 % Cinsault, 30 % Syrah og 20 % Cabernet Sauvignon, der udelukkende har lagret i stål- og cementtanke for at bevare frugtpræget mest muligt.

 

Ud af glassets dybrøde vin stiger en duftsymfoni af kirsebær, blommer, solbær og blåbær, som krydres af viol. I munden opleves også kanel, muskat og allehånde, der giver mindelser om julebagværk. Den er afrundet og blød og koster 159 kr. Mindre end 5 stjerner kan ikke gøre det.

Læs også
Den indre fjende skaber topvine

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…