Persille: En meget nem måde at få dækket dit daglige behov for vitaminer og mineraler

Foto: Colourbox

Der findes to slags persille. Den ene er kruspersille, som vi kender det fra krydderidisken og er den, der traditionelt anvendes i persillesovs. Den har den kraftigste smag. Den anden er bredbladet persille, som har en mere aromatisk smag og derfor egner den sig godt til opvarmning. (Madpyramiden.dk)

 

Et gammelt husmoderråd lyder, at man skal spise 1-2 spiseskefuld persille om dagen og så har man på en nem måde dækket en pæn del af sit daglige vitamin- og mineralindtag.

 

Alle krydderurter har en betydelig koncentration af vitaminer og mineraler. Men indholdet i Persille er særlig bredt. Man kan selvfølgelig ikke nøjes med Persille. Men det giver et solidt basis tilskud, der suppleres med andre fødevarer.

 

Derfor er det stadig en god idé at spise Persille meget jævnligt.

 

Spis det sunde persille 

Persille er nemlig rig på alle disse vitaminer, mineraler og antioxidanter.

 

Persille indeholder vitaminerne beta-caroten, der er forstadie til A-vitamin, der er godt for din hud, dine øjne og dine slimhinder, B-vitaminer, der er gode for nervesystemet, lever og kredsløbet, antioxidanten E-vitamin og C-vitamin, der gavner immunforsvaret og K-vitamin, som er vigtig for knoglerne og blodet. (Madpyramiden.dk)

 

Desuden indeholder persille mineralerne kalium, der bl.a. er godt for blodtrykket, calcium, som styrker knogler og tænder og jern til de røde blodlegemer og immunsystemet. (Madpyramiden.dk)

 

Persille indeholder også stoffet apigenin, som amerikanske forskere har vist kan være nyttigt for mennesker med brystkræft. Apigenin blokerer nemlig for kræftcellers evne til at leve længere end almindelige celler i kroppen, og stoffet forhindrer at brystkræftceller spreder sig, og gør i øvrigt kræftcellerne mere følsomme overfor medicinsk behandling. (Dailymail)

 

Fordi persille og andre krydderurter er rige på næring og styrker immunforsvaret, anbefaler Anette Harbech Olesen, der blogger om mad og sundhed, at man spiser ½ til en hel teskefuld friske eller tørrede krydderurter som fx persille om dagen. (madforlivet.com)

 

Må du genopvarme mad med persille?

Men hvad gør du nu, hvis der ikke bliver spist op af den gode mad med persille?

 

Det sidder på manges rygrad at man ikke må genopvarme mad med persille, spinat og grønkål.

 

Det er også en god tommelfingerregel. Men faktisk kan du godt genopvarme maden, hvis du er meget omhyggelig med at følge disse tre trin. (dr.dk)

 

Første trin består i omhyggeligt at skylle jord og jordstøv af persillen inden tilberedningen. Dernæst skal maden opvarmes tilstrækkeligt første gang, du tilbereder den.

 

Andet trin består i at køle maden hurtigt ned – hvis den skal gemmes. Nedkølingen af maden må højst vare tre timer, ellers kan der dannes giftstoffer. Da maden fortsat vil være varm, selvom den kommer i køleskab, kan det være en god ide at fordele maden i mindre bøtter, så nedkølingsprocessen går stærkere.

 

Tredje trin består i at sørge for at temperaturen overstiger 75 grader ved genopvarmning.

 

Har du fulgt disse tre trin, burde du roligt kunne spise genopvarmet mad med persille, spinat og grønkål. (dr.dk)

 

Persille kan holde sig 6-7 dage i køleskabets grøntsagsskuffe. (Madpyramiden.dk)

Del på Facebook