Skal man så også skrive Dankort®betaling?

 

 

I Den Korte Avis har jeg flere gange skrevet om den form for ekspropriation af enkeltord, som består i, at et firma får copyright på et ellers normalt brugt dansk ord, ofte fremmedord, så det ikke mere må bruges i almensproget, men skal skrives med stort begyndelsesbogstav efterfulgt af et ®.

 

 

Et amerikansk firma skrev således hhv. lod en dansk advokat skrive et truende mere end 20 sider tykt brev og forlangte, at jeg i mine ordbøger stoppede med brug af ordet spinning, da kun Spinning® var tilladt. Firmaet havde copyright på dette ord. Desuden har, skrev advokaten, et navn som Spinning® ingen betydning, som vi derfor heller ikke måtte anføre om et evt. nyt opslagsord Spinning®.

 

 

Dankort

 

 

Her havde det danske firma Nets fundet en meget venligere udtryksmåde i sit brev til ordbogsredaktøren. En dame med den imponerende titel ”Language Manager hos Nets” skrev, at hun havde set, at vi flere gange anføre ordet dankort skrevet med et lille begyndelsesbogstav i vores ordbog:

”Men nu er det jo et af vores produkter, og vi har givet det produktnavnet “Dankort”; det er et registreret varemærke, som staves med stort d. Vi ser selvfølgelig gerne, at det bliver rettet, så det figurerer rigtigt i forskellige sammenhænge.”

 

 

Det var da sødt. Ingen trusler, ikke noget om en megastor bod, hvis vi ikke straks makkede ret. Ikke noget krav om at sende en kopi af en rettet og i firmaet øjne korrekt sprogbrug. Bare et fromt ønske. Men når nu Nets snart bliver solgt til en udenlandsk fond, kommer næste brev nok til at lyde anderledes truende. Alene derfor ville det være bedre, hvis de danske banker ikke solgte Nets.

 

 

Truende advokater

 

Læs også
TV2 lægger op til fuldstændig naive forestillinger om at gøre somaliske kvinder til en del af det danske samfund

 

Selve fremgangsmåden med en truende advokat har vi fra USA. USA lavede også den første copyright-lov i 1802. Derfra kommer symbolet ®, som blev indført i Copyright Act af 1908.

Men skal man så også skrive Dankort®betaling? Vel næppe, men måske. Kunne Nets sagsøge uvidende danskere, hvis de på Facebook fortæller, at de har været ude for at lufte deres dankort (med lille d og uden ®)? Måske, men sandsynligvis vil man ikke gøre det. Man ville derudover nok heller ikke kunne vinde en retssag, fordi dankort er en fællesbetegnelse for Dankort og Visa/Dankort.

 

 

I de ordbøger, som Nets’ ”Language Manager” så venligt ønskede små ændringer i, har vi både opslagsordenedankort, dankortbetaling, Dankort@ og Dankortbetaling. Men vi anbefaler brugerne at anvende varianterne med lille begyndelsesbogstav. Denne anbefaling svarer til den normale sprogbrug på dansk.

 

Mon så Nets’ nye ejere – når de altså er blevet det – kommer efter ordbogsforfatteren, Den Korte Avis og alle andre, der på normal vis skriver dankort? Ja, det vil tiden vise.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…