Skal jeg være bange for fup-emails i min indbakke?

Arkiv

En ny og usædvanligt fræk form for e-mail svindel har set dagens lys: Hackere beder simpelthen modtageren om at scanner sit NemID nøglekort og sende det ind til dem – og truer samtidig med at ens ”NemID konto” bliver spærret, hvis det ikke sker.

 

Er folk tankeløse nok til at gøre det, risikerer de, at hackerne går ind på deres banksystem og lænser alt, de kan komme i nærheden af.

 

Heldigvis er e-mailen skrevet på den velkendte dialekt ”Ubehjælpsomt dansk”, så de fleste vil nok standse allerede der og roligt ignorere posten, der hævder at være fra NemID’s Bedrageriafdeling.

 

Det er naturligvis en helt anden afdeling for bedrageri, der står bag, og Nets har naturligvis været hurtigt ude med en opfordring til at slette den falske e-mail. Nets tilføjer, at hvis man har sendt sit nøglekort til svindlerne, skal man få det spærret omgående.

 

Men er der virkelig folk, der er naive nok til at hoppe på den slags? Ikke mange, men da de kriminelle bander rutinemæssigt sender flere millioner e-mails ud dagligt, er blot en ud af tusinde positive reaktioner nok til at finansiere deres fortsatte arbejde. Var det ikke profitabelt, ville de ikke gøre det – og bor de i lande med ringe politi og retsvæsen, er risikoen beskeden.

 

Naiviteten kender somme tider ingen grænser

Og de naive findes skam, det ser man mange yderst underholdende eksempler på – her er et helt aktuelt: En ung kvinde havde fotograferet sit flotte, nye VISA-kort og lagde billedet ud på Facebook, så venner og andre kunne beundre det.

 

Kort efter undrede hun sig over, at så mange spurgte efter koden på bagsiden – og hun fortalte, hvad koden var!

 

Nogle dage efter fortalte hun i en ny statusopdatering, at banken havde spærret det gamle VISA-kort og sendt hende et nyt, fordi fremmede folk brugte det gamle. Vedlagt den nye facebook-opdatering var et fint foto af det nye kort!

 

Sikkerheden i orden hos anerkendte virksomheder

Nu er sikkerheden bag NemID noget mere gennemtænkt end det, og forbrydere kan ikke få adgang til bankkonti og andre fortrolige oplysninger bare ved at have en kopi af dit nøglekort. De skal også kende brugernavn og adgangskode til NemID, og hvis din adgangskode er lang nok, kan de ikke bryde den. Så vil de gå videre efter folk, der har valgt svagere adgangskoder.

 

Læs også
Svindelsagerne mod Britta Nielsen, store virksomheder og Asmaas mand undergraver tilliden i det danske samfund

Dertil kommer at hverken NemID, banken eller offentlige myndigheder kan finde på at bede om adgangskoder, nøglekort eller andre fortrolige oplysninger via en e-mail eller på en ubeskyttet hjemmeside.

 

Tilsvarende sørger større firmaer og organisationer for at sproget i deres e-mails er i orden, logo og andre grafiske elementer er på plads, og skal du foretage dig noget som reaktion på deres henvendelse, vil du blive henvist til at logge ordentligt ind via deres officielle hjemmeside.

 

Sådan ser en hel konkret svindel-email ud.

 

Sådan kan du se, om det er svindel

Netop hjemmesiden er endnu et spor, der hurtigt afslører svindelen. I denne NemID svindel viste e-mailen et link til siden secure.nemid.nu, hvilket umiddelbart ser tilforladeligt nok ud. Men flytter man musen hen over linket, vises en helt anden adresse, www.nextrailer.net, registreret i Italien uden nogen form for forbindelse til NemID. Den slags adresseskift skal få alle advarselslamper til blinke rødt, både de menneskelige og de tekniske.

 

Heldigvis sikrer moderne antivirus programmer og browsere også mod den slags svindel. Det varer ikke mange timer for sikkerhedseksperter at markere den falske hjemmeside som ‘farlig’, så man bliver mødt med store, blodrøde advarsler, hvis man forsøger at besøge siderne, ligesom udbydere vil blokere siden, så snart det er klart at den bruges til kriminelle formål. På den måde fungerer internettets selvregulering glimrende, og hackere skal være ekstremt hurtige for at få gevinst, før deres side bliver blokeret og lukket.

 

Læs også
Den kyniske kvindes kæmpe svindel med sociale midler er en advarsel om, at der er noget galt i Danmark

Så er der grund til at være nervøs? Ikke voldsomt, for de forskellige sikkerhedssystemer fungerer godt.

 

Det vigtigste er at være er klar over, at enhver er i stand til at sende dig e-mail uden videre. Det er ikke farligt at den slags lander i indboksen, og de fleste moderne e-mail systemer kan automatisk sortere de åbenlyse fupnumre fra, så de aldrig stjæler din opmærksomhed.

 

Slipper de alligevel igennem til dig er det vigtigste at lade være med at reagere, uanset hvor indtrængende afsenderen beder dig reagere omgående.

 

De fleste ofre for svindelnumre har netop reageret som et skræmt dyr uden at tage tid til eftertanke – undersøger man de tekniske detaljer, er de falske e-mails nærmest pinligt selvafslørende.

 

Så klap hesten, opdatér Windows og antivirus-programmet og lad Delete-tasten håndtere de svindelforsøg, der måtte komme igennem.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…