Mange danskere har tjent godt på deres aktiebeholdninger de seneste tre år. Der er tjent så mange penge, at skatten af fortjenesten efterhånden har nået en pæn størrelse. Så længe det handler om pensioner og selskabsmidler, er det ikke så svært at planlægge, da de for det meste er lagerbeskattet. I de tilfælde betaler du skat, uanset om du sælger aktien eller ej.
Aktieindkomstskat af frie midler
Det er en helt anden sag, når det drejer sig om frie midler dvs. penge der ikke er bundet i pensioner eller på anden måde. Frie midler er nemlig ikke lagerbeskattet, men realisationsbeskattet. Det vil sige at du først betaler skatten, når du har solgt.
Det betyder, at du med frie midler kan planlægge, hvornår du tager dine gevinster hjem. Det kræver til gengæld, at du ved, hvornår det er gunstigt at sælge for at spare skat. Når du kun kan planlægge i forhold til skat, så er det fordi, du alligevel ikke kan forudsige aktiekurserne. Du kan ikke vide, om de vil stige eller falde, så det kan du ikke planlægge ud fra.
Den lave og den høje aktieindkomstskat
Når du planlægger dit afkast for at spare skat, kan det være hensigtsmæssigt at sælge aktier i december.
Der er to satser, du skal holde øje med. Der er den lave skat på 27 % for aktieindkomst op til 49.200 for enlige eller 98.400 for gifte. Aktieindkomst herover beskattes med den høje skat på 42 %.
Det gælder om at få aktieindkomst op til grænsen mellem den lave og den høje sats hvert år – og så vidt muligt undgå at komme over grænsen. Ligger din aktieindkomst under grænsen, sælger du aktier med gevinst, indtil du når grænsen. Ligger du over grænsen, kan du sælge aktier med tab, indtil du kommer under grænsen.
Hvis ikke du planlægger dine realiserede aktiegevinster i år, så kan du ikke gemme muligheden til næste år. Du kan kun gøre det én gang om året. Det gælder selvfølgelig så vidt muligt om at komme under grænsen for den høje sats på 42 % hvert år.
Værdien af at planlægge aktieindkomst
Gevinsten ved at planlægge din aktieindkomst løber op i hele 66.420 kr. over 10 år. Det er forskellen på at blive beskattet af 49.200 kr. 10 gange. (=132.840 kr.) og at blive beskattet 1 gang af 492.000 kr. (=199.260 kr.)
Når du skal gøre det i december, er det, fordi du på dette tidspunkt har et godt overblik over dine udbyttebetalinger for hele året, de tæller nemlig med i regnestykket.
På denne måde kan du faktisk de fleste år præcist ramme grænsen på 49.200 kr. pr person. Det gælder selvfølgelig kun, hvis du ikke har virkelig mange aktier og værdipapirer i frie midler. Hvis du har fra ½-2 millioner kr. i din portefølje har du betydelig fordel af at planlægge din aktieindkomst hvert år.
Endelig er det vigtigt at nævne, at beskattede gevinster på aktier uanset beskatningsniveau er at foretrække frem for ingen gevinster. Du skal derfor først vurdere enkeltaktier ud fra risiko og først derefter ud fra skat. Derfor forudsætter den beskrevne optimering af aktieindkomstskatten, at du har spredt din risiko på mange forskellige aktier.
Med venlig hilsen
Kim Valentin
Kim Valentin skriver hver uge om pension, investering og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Send mig FinansNyt helt gratis