Patienten døde af … at det var weekend

Newsteam
Hospital hallway

Margaret Lamberty blev indlagt på hospitalet med vanvittige smerter i maven. Den Korte Avis bragte mandag (2.6.) den frygtelige historie om hendes lidelser og død.

 

Nu kan vi kaste mere lys over, hvordan en sådan indlæggelse kan udvikle sig så fatalt.

 

Der var tydeligvis noget galt i personalets attitude. De forsøgte aldrig at sætte sig ind i, hvad det var for et menneske, de havde med at gøre. Havde de gjort det, ville de forstå, at Margarets klager var udtryk for, at hende smerter faktisk var meget alvorlige.

 

Men Margarets forfærdelige skæbne kan også hænge sammen med, at hun blev indlagt på en søndag.

 

Søndag er farlig

Forskere har nemlig påvist, at risikoen for at dø på hospitalet er klart størst i weekenden. Det kan blandt andet hænge sammen med, at bemandingen er lavere i weekenden, og at en stor del af lægerne her er mindre erfarne.

 

Da Margaret havde ligget længe på sin stue uden hjælp, kravlede hun i desperation ned fra sengen, hen over gulvet og ud på hospitalsgangen. Hun havde for ondt til at gå. Men en sygeplejerske sagde bare, at hun forstyrrede, og gennede hende tilbage til stuen.

 

Margarets datter Laura var hos hende og prøvede ligeledes at finde hjælp til moderen. Men også hun blev afvist.

 

Tilsyneladende var der ingen, der havde forståelse for, hvor alvorlig moderens situation var. Laura havde forsøgt at forklare, at moderen havde haft store problemer med blodpropper, og at det måske var årsagen til, at hun havde det så skidt.

 

Men det blev der ikke rigtig taget notits af, og Margaret blev ikke undersøgt den dag, hun blev indlagt. Altså en søndag.

 

”Weekend-effekten”

Læs også
Mand fra Libanon begik et helt vanvittigt røveri – i forvejen var han såmænd udvist af Danmark for anden kriminalitet

Forskere på Tohoku Universitetet i Japan har undersøgt et kæmpemæssigt statistisk materiale, der omfatter 55 millioner patienter, som var blevet opereret. Forskerne konstaterede, at de, der blev opereret i en weekend, havde 17 procent større risiko for at dø bagefter. (Daily Mail)

 

De kalder det ligefrem ”weekend-effekten”.

 

Forskning fra Charité Tertiary Care University Center i Berlin har ligeledes konkluderet, at der er en 22 procent øget risiko for at dø, når man bliver opereret i weekenden. I øvrigt når de også frem til, at der er større risiko ved at blive opereret om eftermiddagen.

 

Disse resultater er netop blevet fremlagt på en kongres for akutlæger og anæstesiologer (narkoselæger) i Stockholm.

 

Verdensomspændende problem

En britisk overlæge, Dr. Paul Aylin fra Imperial College, siger til avisen Independent, at der et tale om et verdensomspændende problem.

 

Han føjer til, at det ikke er tilstrækkeligt belyst, hvad der mere præcist øger risikoen for patienterne i weekenden.

Læs også
Asylansøgere i slagsmål med knive på åben gade ved Roskilde – bagefter gik de amok på hospitalet

 

Men dårligere bemanding er sandsynligvis en vigtig del af forklaringen. Mindre adgang til undersøgelser kan også spille en væsentlig rolle.

 

I helvede

Hvad der så end er forklaringen, haster det med at få styr på problemet. Bag de dystre statistikker ligger der mennesker af kød og blod som Margaret Lamberty. Hun var ganske vist ikke blevet opereret, men hun fik i hvert fald en skandaløst dårlig behandling den søndag.

 

En dansk kvinde, Kira Ørbekker, berettede forleden om en lignende forfærdelig erfaring med en weekend (Metroxpress). Hendes meget kræftsyge mand Brian blev i elendig forfatning sendt hjem, fordi hospitalet ikke kunne tage sig af ham i weekenden.

 

Det blev til en ”weekend i helvede” for parret. Om søndagen måtte han alligevel indlægges på hospitalet, og dagen efter døde han.

 

Så længe disse problemer ikke er løst, må man nøjes med at konkludere: Prøv at undgå at blive syg i weekenden.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…