Kan noget sødt være super sundt?

Foto: Colourbox

Kartofler indeholder kulhydrater og stivelse. Derfor hører man ofte, at hvis man vil tabe sig, så skal man holde sig fra kartofler.

 

Men der findes kartofler som er søde og sunde. Søde kartofler.

 

Selvom navnet antyder, at det er en kartoffel, så er sød kartoffel faktisk en rodfrugt og hedder også Batat.

 

Herhjemme anses sød kartoffel af mange som en delikatessegrøntsag, mens den flere steder i udlandet er en basisgrøntsag. (Gourmethaven)

 

I USA er søde kartofler en fast bestanddel, når amerikanerne fejer Thanksgiving. I det sydlige USA laver mange også den kendte Sweet Potato Pie. Men den søde kartoffel er ikke kun velegnet i desserter. (VG.no, Gourmethaven)

 

Faktisk er det den mest undervurderede grøntsag, forklarer læge Heather Mangieri. Hun er også talskvinde for Acedemy og Nutrition and Dietetics – verdens største organisation for mad- og kostholdseksperter.

 

”Den søde kartoffel er en one-stop-shop for vigtige næringsstoffer som betakaroten, vitamin C, kostfiber og kalium. Og de er meget anvendelige, smager dejligt bagt, most, friteret, i gryderetter eller sammen med andre grøntsager,” siger Heather Mangieri til VG.no

 

Sundhedsfremmer

Søde kartofler indeholder nemlig stoffer, der kan stabilisere blodsukkeret, insulinresistens og reducere kolesterol. Men disse sidder i skallen, derfor skal du ikke skrælle den, siger læge Bernt Rognlien. (VG.no)

 

Søde kartofler indeholder den samme mængde stivelse som kartofler, men flere fibre end almindelige kartofler. Derfor giver de en større mæthedsfornemmelse sammenlignet med almindelige kartofler.

 

Samtidig indeholder den søde variant mange C-vitaminer og E-vitaminer, der beskytter mod solskader og rynker. (Fitliving)

Læs også
Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke veganerkost til småbørn, men det er forældrebestyrelsen der bestemmer om børnehaven ‘går vegansk’

 

Den karakteristiske orange farve kommer fra det høje indhold af betacaroten, der også findes i gulerødder. Det er en antioxidant, som hjælper med at beskytte kroppens celler mod frie radikaler i kroppen, og som kan omdannes til A-vitamin. (Søndag, VG.no)

 

Undersøgelser på mus har ifølge VG også vist, at søde kartoflers bladskud kan hæmme vækst af prostatakræft, da de indeholder polyfenoler, som er en kraftig antioxidant. I nogle steder af verden bruges disse bladskud på samme måde som spinat.

 

Sådan bruger du søde kartofler i madlavningen

Der er mange måder at bruge sød kartoffel på. De kan bages, grilles, dampes, friteres, moses eller bruges i suppe, gryderetter, bagværk mm.

 

Hvis du tilbereder dem som almindelige kartofler skal du være opmærksom på, at de mister mange gode vitaminer og antioxidanter, hvis du skræller og koger dem. Hvis du vil lave sød kartoffelmos, kan du dampe dem først og herefter skrælle og mose dem. (Økovejen)

 

Sød kartoffel smager som en blanding af gulerod og almindelige kartofler. Farven kan variere fra lysebrun, rød til orange. De er aflange i formen og kan blive temmelig store. En god tommelfingerregel er at gå efter søde kartofler som er fast og med glat skræl. Undgå de, der er bløde, rynkede eller grimme i overfladen.

 

Læs også
Kvinder sætter fokus på cannabis som medicin

De kan holde sig i flere måneder, men ikke i køleskabet. Søde kartofler holder sig bedst, hvis de opbevares mellem 12 og 16 grader. (VG.no)

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…