Islamisk Stat er den rigeste terrororganisation nogensinde

Islamisk Stat er en spin-off virksomhed, der blev udskilt fra al-Qaeda, der har en næppe før set fremgang, som er sikret af gode indtægtskilder.

 

Udover at udføre en blodig og beskidt krig i felten driver Islamisk Stat også en velorganiseret forretning, der skal financere disse aktiviteter.

 

De laver markedsføringsmateriale og har udgivet fyldige årsrapporter for 2012 og 2013. Potentielle investorer kan herudfra for et indtryk af, hvad deres penge vil gå til.

 

Årsrapporterne sætter tal på Islamisk Stats aktiviteter, såsom antallet af bombninger, drab, selvmordsaktioner, erobrede byer og antallet af ‘frafaldne’, der har konverteret til Islamisk Stats sag.

 

Ifølge den tidligere ansatte ved det britiske efterretningsvæsen MI6 Nigel Inkster bærer årsrapporterne præg af organisationens sans for struktur, planlægning og strategi.

 

Jessica Lewis, der er forskningsleder for den amerikanske tænketank Institute for the Study of War, vurderer, at årsrapporterne bestyrker indtrykket af en organisation, der opererer som en hær og har ambitioner om at opbygge en stat.

 

 

Investorer

De irakiske myndigheder vurderer, at Islamisk Stat nu er i besiddelse af en formue på omkring 2 milliarder dollar, hvilket gør IS til den mest velhavende terrororganisation nogensinde.

 

Günter Meyer leder Forskningscenteret vedrørende den arabiske verden ved universitetet i Mainz. Han vurderer, at de væsentligste bidrag er kommet fra arabiske rigmænd fra Saudi-Arabien, samt fra Qatar, Kuwait og de Forenede Arabiske Emirater.

 

Den tidligere leder af MI6 Richard Dearlove mener, at myndighederne i Saudi-Arabien og Qatar vender det blinde øje til, mens rige borgere giver finansiel støtte til Islamisk Stat.

Læs også
Radikale muslimer lever blandt os – men de hader vores værdier og kalder os ‘hvide svin’

 

Andre analytikere og amerikanske myndighedspersoner har også været inde på, at borgere i Saudi-Arabien og Kuwait igennem de seneste to år i stilhed har kanaliseret enorme summer til ISIS og andre jihadkrigere i Syrien.

 

De sunnimuslimske rigmænd har set en interesse i Islamisk Stats udbredelse af sunniislam men kan nu have betænkeligheder over den magtposition, som IS i dag har – så tæt på golfstaterne.

 

I Indonesien er støtten mere åbenlys, idet det her ikke er ulovligt at skaffe penge til en udenlandsk jihadgruppe.

 

Qatar

Blandt de rigmænd i Qatar, der sender penge til al-Qaeda samt jihadgrupper, der udspringer herfra, såsom terroristerne i Syrien og Irak, kan nævnes Abd al-Rahman al-Nuaymi.

 

USA’s finansministerium beskriver ham som “en finansiel terrorstøtte og mellemmand, der i mere end et årti har givet penge og materiel støtte og viderebragt meddelelser til al-Qaeda og dets tilknyttede organisationer i Syrien, Irak, Somalia og Yemen.

 

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

Han blev betragtet som en af de mest fremtrædende qatariske støtter af irakiske sunniekstremister.” I 2013 overførte han 600.000 dollar til al-Qaeda i Syrien, lige som han hver måned sendte 2 millioner dollar til al-Qaeda i Irak.

 

Yusuf Qaradawi, der er født i Egypten men bosat i Qatar, er Det Muslimske Broderskabs åndelige overhoved.

 

Han leder et større finansielt netværk, der støtter terrororganisationer, herunder paraplyorganisationen “Union of Good”, der består af flere velgørenhedsorganisationer men reelt støtter Hamas. Qaradawi har desuden været sharia rådgiver for banken al-Taqwa, der overførte store summer til terrororganisationer såsom al-Qaeda, mens han nu er sharia rådgiver for Qatar Islamic Bank.

 

Rigmænd fra Qatar har også ydet finansiel støtte til islams udbredelse i Europa. Qatars tidligere emir Harmad bin Khalifa al-Thani har eksempelvis givet 150 millioner kroner til opførelse af stormoskeen på Rovsinggade i København. al-Thani ejer den arabiske TV-kanal al-Jazeera, der er positiv i sin beskrivelse af Det Muslimske Broderskab.

 

Qatarernes enorme rigdomme står i skærende kontrast til de forhold, som de byder deres mange udenlandske gæstearbejdere, der bliver groft udnyttet under slavelignende forhold. Qatar blev under tvivlsomme omstændigheder tildelt værtsskabet for fodbold VM i 2022, og man regner med, at forberedelserne dertil kan komme til at koste over 4000 mennesker livet på byggepladserne inden man er klar til VM.

 

Andre indtægtskilder

Charles Lister fra Brookings Doha Center mener, at Islamisk Stats hovedindtægtskilder befinder sig inden for deres territorium, hvor de systematisk og effektivt foretager pengeafpresninger af både små og store virksomheder, som det sås ved erobringen af Mosul, og opkræver skatter.

Læs også
Han blev ansat som sikkerhedsvagt i supermarked – så sprang han ud som frådende islamist

 

Islamisk Stat bemægtigede sig store summer ved indtagelsen af Mosul – alene beslaglæggelsen af centralbankens formue gav dem hvad der svarer til 429 millioner dollar. Dette beløb kan ifølge kommentatoren Eliot Higgins række til betaling af 60.000 jihadkrigere i et år. Islamisk Stat menes på nuværende tidspunkt at råde over mere end 10.000 krigere.

 

Kontrol over oliefelterne i det nordlige Syrien har ifølge Günter Meyer været en vigtig indtægtskilde for Islamisk Stat. Hertil kan lægges indtægterne fra IS’ erobrede oliefelter i Irak. Olieindtægterne beløber sig til mellem 1 million og 3 millioner dollar om dagen.

 

Besiddelse af Iraks dæmninger er en strategisk vigtig del af kontrollen med landets infrastruktur. Islamisk Stat havde en overgang bemægtiget sig den store dæmning ved Mosul, hvorved de fik kontrol over en væsentlig del af landets elektricitet og vandforsyning. Iraks tropper og kurdiske krigere fik generobret dæmningen med hjælp fra amerikansk luftvåben.

 

Global markedsføring – også i Danmark

 

 

Islamisk Stat er moderne i deres markedsføring. Man kan købe t-shirts på nettet med deres logo på. IS er aktive på Twitter, Facebook og andre sociale medier, der bliver brugt til rekruttering og fund-raising. Der publiceres billeder fra flere lande, hvor sympatisører holder en støtteerklæring frem. Et af disse billeder stammer fra Danmark, hvor Christiansborg ses i baggrunden. Ifølge Ekstra Bladet har Islamisk Stat en afdeling her i landet.

Læs også
Medier: Imam forbindes med terror på Sri Lanka – “Allah skabte dette land til muslimer”

 

 

Kirsten Valeur har for nylig udgivet Slaveriet indenfor islam som blandt ses indenfor Islamisk Stat, Boko Haram og andre islamiske bevægelser.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…