Meningsmålingerne er trøstesløse for Helle Thorning. I den seneste er rød blok 21 mandater bagud, og Socialdemokraterne overhales igen af Dansk Folkeparti. (Wilke/Jyllands-Posten).
I en anden måling, hvor vælgerne vurderer de enkelte ministre, ligger Thorning helt i bund sammen med sin nære allierede Bjarne Corydon. (YouGov/mx)
Principielt kan man selvfølgelig ikke udelukke, at makkerparret Thorning-Corydon kan vinde næste valg. Men det virker unægtelig som en mere og mere teoretisk mulighed.
Taber Thorning næste valg med et brag, som det ser ud til i øjeblikket, ryger hun som partiformand. Og intet tyder på, at hun vil få nogen central rolle i genopbygningen af Socialdemokraterne og rød blok.
Så hvis hun skal fortsætte en politisk karriere på højt niveau, bliver det næppe i Danmark. Det ser ud til, at hun kun har en politisk fremtid i Bruxelles.
Et blip på skærmen
To begivenheder inden for det seneste halve år har udstillet Thornings ekstremt svage position:
Den ene var GGGI-sagen, som hjemsøgte Lars Løkke. Den var en gave til Thorning, og et øjeblikket så det ud, som om den omsider sendte rød blok og Thorning selv i vinderposition.
Men det viste sig kun at være et blip på skærmen. Hurtigt var der igen blåt flertal, og selv da det så værst ud for Løkke, havde Thorning stadig ikke særlig stor personlig opbakning hos vælgerne.
Den diabolske overskurk
Så kom den anden begivenhed: salget af DONG-aktier til Goldman Sachs. Den fik kursen på Thornings aktier hos befolkningen til at styrtdykke. Og foreløbig er der ingen tegn på bedring.
Goldman Sachs-sagen var særlig alvorlig, fordi Bjarne Corydon stod som den hovedansvarlige.
Hidtil havde han haft en personlig troværdighed hos vælgerne, som trods alt gav Thorning et rygstød til at holde fast i regeringens ret blå økonomiske politik.
Men nu er han røget fra en top- til en bundplacering i popularitetsmålingerne. Han bliver udråbt til den diabolske overskurk i regeringen, som i virkeligheden slet ikke er socialdemokrat.
Corydon har ganske enkelt ikke længere en status i offentligheden, der gør ham i stand til at bære Thornings politisk-økonomiske linje igennem hos vælgerne.
Han fortsætter selvfølgelig med sit arbejde som finansminister, og der ligger store opgaver forude. Men aksen Thorning-Corydon er reelt brudt sammen.
Lederskifte
Det er igen blevet en mulighed, at Socialdemokraterne og dermed regeringen skifter leder før valget.
Der vil ikke komme et stort opgør, hvor Thorning tvinges fra magten. Det vil have alt for store omkostninger for partiet – specielt når man er så tæt på et valg.
Men Thorning kan selv beslutte sig for at gå.
Hun er ganske vist ikke typen, der sådan giver op. Men med udsigten til at være færdig i toppolitik om lidt over et år, vil det være naturligt for hende at overveje en EU-post som alternativet.
Hun skal beslutte sig i løbet af de kommende måneder, fordi spillet om nybesættelse af posterne i EU nu er i gang.
Den mulige toppost
Hvis Thorning selv vil, kan hun under alle omstændigheder blive dansk EU-kommissær. Men det er trods alt en beskeden post for en siddende statsminister. Og kommer der en borgerlig regering herhjemme, får hun sandsynligvis kun én periode på posten.
Så hvis Thorning er interesseret i at fortsætte karrieren i Bruxelles, har hun givetvis blikket rettet mod noget højere.
Alle de store poster i EU skal nybesættes. Forleden nævnte skribenten Bruno Waterfield på den britiske avis The Telegraph Thorning som sin favorit til at blive den næste EU-præsident (efter belgieren Herman Van Rompuy).
Dette afspejler, at Thorning er velanskrevet i EU-sammenhæng. Men det er yderst tvivlsomt, om hun kan få posten som præsident. Hun er socialdemokrat i et borgerligt domineret EU, og hun kommer fra et land, der står uden for euroen.
Mere realistiske virker hendes chancer for at blive leder af EU’s udenrigspolitik efter briten Catherine Ashton.
Hvis, såfremt, ifald …
Thorning ville aldrig drømme om at sige, at hun er interesseret. Så ville hun jo være en død sild som statsminister. Hun vil under alle omstændigheder benægte lige så hårdnakket, som Anders Fogh Rasmussen benægtede, at han gik efter at blive generalsekretær i NATO.
Foreløbig vil hun ikke engang foretage sonderinger, for det ville slippe ud.
Men hun kan begynde at sende indirekte signaler om, at hun måske kunne være værd at spørge, hvis, såfremt, ifald …
En tale i Hamborg
Måske er hun allerede så småt gået i gang. I en tale i Hamborg forleden gjorde hun det for eksempel klart, at hun personligt stræbte efter dansk tilslutning til euroen.
Det er jo ikke lige det budskab, der scorer points herhjemme. Derfor undviger regeringen temaet. Men her betonede Thorning det altså og markerede sig dermed som stærk i den europæiske tro.
Foreløbig skal man ikke lægge for meget i den slags små tilkendegivelser. Men når de alligevel er værd at notere, hænger det sammen med den barske kendsgerning for Thorning som statsminister:
Hun har formentlig kun en fremtid i Bruxelles.