Fattige romaer strømmer til Sverige – nu får de deres egne campingpladser, som svenskerne betaler

Sverige har et særlig stort problem med fattige romaer fra Rumænien. De er ofte tiggere og flere er kriminelle. Især de store byer som Stockholm og Göteborg er hårdt ramt. Men problemerne med romaer findes mange steder i landet.

 

Om dagen sidder mange romaer på gaden og tigger. Om natten bor de i biler eller udendørs i parker og i baggårde. Mange bor i gamle elendige campingvogne og de efterlader ofte dynger af affald. (GöteborgPosten og Avpixlat)

 

Flere bor også på herberger for hjemløse. Det betyder, at de ofte optager alle pladser, så der ikke er plads til de hjemløse svenskere.

 

Andre steder bryder de ind og besætter andres boliger. Det er sket i den nordlige del af Stockholm, hvor romaer flere gange er trængt ind i byens studenterboligere og har slået sig ned i lejlighederne.

 

Særlige campingpladser for romaer

Problemet er nu så stort, at der bliver planlagt særlige lejre for de rumænske tiggere. I Göteborg er de allerede langt. Det kan komme til at koste de svenske skatteydere dyrt.

 

Nogle kommuner forsøger at få de fattige EU-indvandrere til at rejse. Men ikke i Göteborg.

 

”Vi vil løse problemerne på en mere human måde”, siger socialdemokraten Dario Espiga. (Göteborg Posten)

 

Byrådet forhandler nu med Redningstjenesten om at oprette campingpladser med husvogne under ”ordnede forhold”. Ordnede forhold betyder husvogne, sanitære indretninger, dagcentre og skoler. Noget de svenske skatteydere alt sammen skal betale.

 

Allerede nu er der mellem 100 og 150 romaer i Göteborg, der mangler et sted at bo. Men dette antal kan hurtig vokse, når det rygtes, at der er gratis husvogne med gode ordnede forhold.

 

Det er endnu uklart, hvor campingpladserne skal ligge. Det er nok de færreste, der ønsker at bo dør om dør med med en lejr for fattige romaer, der måske tilmed er kriminelle.

Læs også
Likvideringen af 31-årig kvindelig læge i Malmø: Hun fik det dræbende skud, da hun lå på jorden – en medgerningsmand er anholdt

 

Byrådet vil lægge pres på kirkerne for at få lov til at bruge deres parkeringspladser til roma-lejre. Så kan de almindelige borgere også blive inddraget i arbejdet, siger Dario Espiga.

 

Skal vi gætte på, at det i hvert fald ikke bliver i de forstæder, hvor de rige og veluddannede bor, at roma-lejrene bliver bygget?

 

Der er allerede budgetteret med et beløb på 6,4 mio. svenske kroner til overnatningspladserne, dagcentre, informationscentral og skole til nogle af børnene.

 

Udgifterne til campingpladserne kommer oveni dette beløb.

 

Det skal være gratis for romaerne at bruge overnatningsstederne.

 

I Stockholm er problemet endnu større

Læs også
Sverige asyl-amok: Har alene i år uddelt langt over tredive tusinde statsborgerskaber og modtaget et hav af asylansøgere

I Stockholm er antallet af fattige romaer, der tigger og slår sig ned i parker og lignende steder endnu større end i Göteborg. I Stockholm har flere politikere også talt for at oprette særlige lejre eller campingpladser til EU-tiggerne.

 

Men indtil videre er det ikke blevet til noget.

 

Særligt alvorlige var problemerne i den nordlige del af hovedstaden. Her parkerede romaerne husvogne og biler i et område med studenterboliger. Det betød store dynger af affald. Og i weekenderne samlede store grupper af tiggere sig på pladsen, hvor de festede med grill og støjende adfærd.

 

Til sidst blev problemet med rivaliserende bander så store, at de studerende blev evakueret.

 

Hemmelige forhandlinger med Rumænien

Den svenske demokratiminister Birgitta Ohlsson har ført hemmelige forhandlinger med Rumænien. Målet var en aftale om hjælp til romaerne i hjemlandet. Men nu er forhandlingerne brudt sammen.

 

”Jeg er bare så forbandet, ærgerlig og irriteret,” siger ministeren til Göteborg Posten.

Læs også
Efter drab og eksplosioner: Kriminaliteten fra Malmø er ved at brede sig til Danmark, lyder det fra svensk politichef
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…