En metaldetektor i lufthavnen slog ud, da en tilsløret kvinde skulle tjekkes og så begyndte konflikten

Samaa Sarsour, Youtube

Personalet i Arvidsjaurs lufthavn i Sverige ville tjekke en passager, ligesom de tjekker andre passagerer af hensyn til flyets sikkerhed. Men det modsatte hun sig.

 

I Svenska Dagbladet bliver sagen fremstillet af Samaa Sarsour, som siger, hun oplevede, at lufthavnspersonalet udsatte hende for en krænkende behandling.

 

Lufthavnens ledelse siger, at det handler om, at alle skal undersøges på lige vilkår af hensyn til flysikkerheden.

 

Sagen begyndte da Samaa Sarsour skulle med flyveren fra Arvidsjaur. Da hun skulle igennem scanneren, der skal sikre, at passagerne ikke har metal og andre mulige farlige genstande på sig, reagerede alarmen.

 

Forløbet

Tilsyneladende var det noget under Samaa Sarsours hovedbekædning, der fik scanneren til at reagere.

 

Hvad har du på hovedet? spurgte vagten, der var en kvinde.

 

Samaa Sarsour forklarede, at det kunne være et hårspænde, der udløste alarmen.

 

Vagten bad hende tage tørklædet af. Men det ville hun ikke.

 

Hun foreslog, at vagten i stedet undersøgte resten af kroppen for noget, der kunne have udløst alarmen. Hun mente også, at vagten kunne anvende en hånddetektor på hendes hoved.

 

Samaa Sarsour hævdede bagefter, at det havde fået vagten til at rykke i hendes tørklæde for at få det af.

Læs også
Politiansatte Asmaa Abdol-Hamid kan beholde tørklædet – der bliver ikke forbud mod religiøse symboler for offentligt ansatte

 

”Kvinden tog fat i sløret og begyndte at hive i det. Jeg blev helt chokeret”, siger hun til Svenska Dagbladet.

 

Ligesom det sker i andre lufthavne kom Samaa Sarsour ind i et rum, hvor hun kunne stå bag en skærm og tage tørklædet af. Ifølge hendes fremstilling var det kun, fordi hun insisterede på det.

 

Da hun her begyndte at tage tørklædet af, rørte vagten angiveligt igen ved hende hoved, og det reagerede hun på. Hun følte sig ilde berørt og begyndte at græde, fortalte hun bagefter.

 

Til sidst fik hun lov til at gå ud til flyet, uden at den nødvendige sikkerhedskontrol var blevet gennemført.

 

Der var gået så megen tid, at hun ikke kunne nå sit fly, hvis personalet insisterede. Så de vagthavende følte sig åbenbart pressede til at opgive kontrollen.

 

Samaa Sasours påstand om, at hun blev krænket, fordi der blev rørt ved hendes ved hendes tørklæde og hoved, trak forløbet i langdrag og satte personalet under pres. Med det resultat, at hun gik om bord, uden at nogen ret beset vidste, om hun udgjorde en sikkerhedsrisiko.

Læs også
Repræsentanternes Hus har forbud mod hovedbeklædning – nu ophæves det for kvinder med muslimsk tørklæde

 

Forløbet var en sejr for den hang til at føle sig krænket over alt muligt, som trives i nogle muslimske kredse. Og den var et nederlag for de mennesker, der havde ansvaret for flypassagerernes sikkerhed. En lille illustration af et vestligt samfund, der straks bliver defensivt, når krænkelses-retorikken ruller sig ud. Hensynet til hovedtørklædet kom til at veje tungere end hensynet til sikkerhedskravene.

 

Samaa Sarsour arbejdsgiver meldte sagen til politiet. Men politiet afviste sagen.

 

Ralf Lundberg fra Lufthavnen vil heller ikke høre tale om, at personalet har gjort noget forkert. De har passet deres arbejde og handlet helt efter bogen, siger han til Svenska Dagbladet.

 

Har personalet fået uddannelse i at håndtere religiøs beklædning?

 

”De har været igennem en særdeles god grunduddannelse”.

 

–         Hvad er formålet med at undersøge passagerne?

Læs også
Med en tildækning af små piger accepterer vi børn som seksuelle objekter, der skal passe på deres dyd for ikke at friste manden

“Man skal være sikker på, at ingen har farlige genstande.”

 

Skal det nu være et spørgsmål, der er til diskussion?

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…