Den Korte Avis tog til Gellerup for at spørge danske muslimer om, hvad de mener om Islamisk Stat – det kom der meget interessante svar ud af

Den Korte Avis

Det har undret offentligheden, at der er ret langt mellem de muslimske stemmer, som fordømmer Islamisk Stat. Kun få muslimer som er set deltage i demonstration mod de fanatiske islamisters fremmarch i Syrien og Irak.

 

Den Korte Avis satte sig derfor for at spørge tilfældige muslimer, om de vil tage afstand fra Islamisk Stat. Det foregik  i Gellerup i det vestlige Århus, hvor mange muslimer er koncentreret.

 

Hovedspørgsmålene kredsede om følgende:

 

Hvad mener du om Islamisk Stat?

 

Tager du afstand fra Islamisk Stat, og i givet fald hvordan?

 

Hvad mener du, at Danmark/Europa skal stille op med hjemvendte hellige krigere?

 

De fleste muslimer i Gellerup, som jeg talte med, var ikke meget for at tale om Islamisk Stat, og næsten ingen følte trang til at fordømme dem. Kun en enkelt var klart afvisende i forhold til organisationen.

 

Mange ville gerne tale om Israels, USA’s og Europas skyld i stedet for at svare på spørgsmålene. Flere mente, at muslimer ude i verden er ofre for magtspil og herrementalitet fra USA og Storbritannien, ligesom kendte terrororganisationer efter deres mening er noget, USA har opfundet.

 

Men jeg hørte også afvisninger begrundet med ”Jeg har aldrig været der”, ”jeg er ikke syrer”, ”hvorfor skal jeg tro på, at medierne taler sandt?”

 

Kun én ønskede at tilkendegive en mening om, hvad der skal ske med hjemvendte hellige krigere.

 

Læs også
Han blev ansat som sikkerhedsvagt i supermarked – så sprang han ud som frådende islamist

De gamle somalier

Uviljen til at give klare svar blev undervejs kombineret med, at folk på deres hjemlands sprog havde en lille rådslagning om, hvad de skulle sige – uden at jeg kunne forstå det.

 

Sådan var det med de første, jeg mødte:  en håndfuld ældre somaliske mænd, som sad og hyggede sig foran en af bazarens mange kaffebarer. Efter at jeg havdefremsat mit spørgsmål, startede de en længere snak på somalisk, hvorefter en ´talsmand´sagde, at det havde de ikke nogen mening om, men det, de(IS) lavede, var ikke islam.

 

Herefter smilede og grinte de og var tilsyneladende meget tilfredse med, hvad de var kommet frem til. Ingen eksplicit afstandstagen.

 

De andre somaliske mænd og en enkelt kvinde, jeg talte med efterfølgende, eller rettere forsøgte at komme til at tale med, var alle kategorisk afvisende over for at tale om emnet. Faktisk ville mændene slet ikke tale med journalister.

 

Somalierne holder ofte til i Bazarens sidegader, som er lange smalle passager med indgange til meget små butikker. Her finder man for eksempel barberen. Ingen kommentar.

 

Palæstinenseren

Læs også
Muslimer kræver nye pasregler – muslimske kvinder må ikke vise deres ører

En mand i tyverne, som hang ud ved en juicebar, var anderledes oppe på tåspidserne, og tog lynhurtigt min henvendelse som en opfordring til at råbe eder om Israel og spørge, om det er bedre, at de(israelerne) slagter uskyldige kvinder og børn i hundredevis?

Han var svær at nå, selv for en pædagog, så videre gennem Bazarens kerneydelse, frugt- og grønt markedet.

 

Den Korte Avis

 

Den grønne Bazar

Jeg har kendt Bazar Vest gennem mange år og altid ´følt´ at grøntafdelingen havde den bedste stemning. Ikke noget med cafeer hvor mænd sidder på række og kommenterer enhver forbipasserende, på modersmålet naturligvis.

Sådan opleves grøntafdelingen stadigvæk, men man skal kun ud på den anden side, hvor slagterne holder til, før stemningen bliver en anden.

 

Den Korte Avis

Læs også
Derfor stormer Rasmus Paludan ind i dansk politik

 

Slagterne

Hos slagterne mener man, at Islamisk Stat er en god idé, men man siger, at hvis man slår uskyldige ihjel, for eksempel kvinder og børn, så er det forkert. Også her mener man, at muslimer er ofre for vestlig dominans, og at de virkelige skurke er dem, som giver og sælger våben til magtbegærlige samt undertrykte mennesker.

 

Mine spørgsmål virkede åbenbart provokerende. Vores samtale endte med, at jeg blev bedt om at forlade butikken, og det var helt tydeligt, at jeg ikke skulle komme igen!

 

Bazarvest.dk

 

Bageren

Han vendte det hvide ud af øjnene og forsikrede, at han ikke anede hvad Islamisk Stat var. ”Jeg læser ikke aviser og ser kun DR,” som han sagde.

 

Læs også
Fupjournalistik: Politiken fortier muslimers rolle i de alvorlige uroligheder på Nørrebro

Bazarvest.dk

 

Den kvindelige butiksindehaver

Klædt i sort slør fortalte hun mig, at Islamisk Stat er en god idé, men at det er forkert at slå uskyldige mennesker ihjel, og i det hele taget at slå ihjel uden grund. Det er legitimt at slå ihjel i selvforsvar, og hvis muslimer bliver slået ihjel.

 

Bazarvest.dk

 

Tyrkeren

Indehaveren af Sultan Gavebutik Fatih Öztürk var den eneste, jeg talte med, som gav udtryk for stor væmmelse over for fænomenet Islamisk Stat. ”Det er mordere,som bare skal væk fra jordens overflade, og det er en skændsel, at ikke engang mit eget land Tyrkiet kan finde ud af det,” sagde han. Fatih har været butiksindehaver siden 2004.

 

Læs også
BBC: Kilde siger, at den efterlyste tyrker fra Utrecht har været terrorist for Islamisk Stat

”Mange af Pia K.s holdninger er også fornuftige, love og sanktioner er alt for bløde i Danmark.”

 

Fatih Öztürk. Den Korte Avis

 

Fatih Östürks butik. Den Korte Avis

 

De persiske mænd

Til Bazar Vest hører også små butiksindehavere, som ikke er muslimer, for eksempel mennesker fra Iran, som har været i Danmark, siden Khomeinis præstestyre fordrev dem. Men hvis man vil overleve i Bazaren, så skal man ikke markere sig for meget på spørgsmål om islamismens fremmarch. ”Der er kræfter her, som ikke vil os det godt, så vi holder lav profil,” fortæller de.

 

En af mændene peger på, at det er vigtigt at børnene læser religionernes tekster, så de forstår, hvad det handler om.

 

”Vores persisk kultur er næsten forsvundet. Det er en læresætning for, hvad der også kan ske i Vesten,” siger en anden.

 

Jeg takker for samtalen og går ud i solen, med deres kommentarer i hovedet.

 

Udenfor er en af Lykkeskolens store klasser på vej med fiskenet til natur-området bag Bazaren. Alle pigerne er i slør og lange gevandter, som skjuler deres former.

 

Men det er ikke et særsyn i og omkring Bazaren, og i Gellerup mere generelt, hvor de fleste piger og kvinder er klædt islamisk korrekt. Utroligt mange er hermetisk lukket til fra top til tå.

 

Området er i endnu højere grad blevet et parallelsamfund. Her har de færreste lyst til at diskutere Islamisk Stat med sådan en som mig, der kommer udefra. Men afvisningen af at svare er vel også en slags svar.

 

Piger fra Lykkeskolen. Den Korte Avis

 

Den Korte Avis

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…