Danmark halter bagud i overlevelse efter kræft

Foto: Kræftens Bekæmpelse
  • En international opgørelse over kræftoverlevelsen i 67 lande afslører en enorm forskel på overlevelsen i verdens lande. Undersøgelsen viser, at Danmark halter bagefter de lande, vi normalt sammenligner os med, når det gælder overlevelse efter kræft.

– Nogle af pengene fra Knæk Cancer-indsamlingen skal bruges på forskning i, hvorfor kræftoverlevelsen er dårligere i Danmark end i de øvrige nordiske lande, siger Hans Storm, der er lægefaglig vicedirektør i Kræftens Bekæmpelse.

 

I USA er 18,7 pct. af patienterne i live fem år efter diagnosen lungekræft. I Indien er andelen 9,6 pct. I Danmark er 11,3 pct. af patienterne i live fem år efter at have fået diagnosen lungekræft.

 

Tallene stammer fra en ny undersøgelse, som netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Lancet, og som sammenligner femårsoverlevelsen efter kræft for 25,7 mio. kræftpatienter i 67 lande i hele verden. Undersøgelsen gennemgår ti forskellige kræftsygdomme, herunder leukæmi hos både børn og voksne.

 

Forfatterne har indhentet data fra kræftregistrene i de forskellige lande, herunder det danske cancerregister, og har udregnet en ’netto femårsoverlevelse’, som tager højde for risikoen for at dø af andre sygdomme i de enkelte lande. De nyeste tal i undersøgelsen er fra 2005-2009.

Store forskelle

Ifølge forfatterne er der tale om det mest omfattende studie nogensinde på verdensplan, som afslører en ’afgrundsdyb’ forskel på kræftoverlevelsen i verdens lande. Ikke mindst fremhæver forfatterne leukæmi hos børn, hvor 90 pct. overlever i blandt andet Norge, Canada og Belgien, mens femårsoverlevelsen i Lesotho er 39,5 pct. I Danmark er 87,2 pct. af børnene i live fem år efter, at de blev diagnosticeret med akut lymfoblastisk leukæmi.

 

I en pressemeddelelse fremhæver forfatterne også kræft i mavesækken som en sygdom, hvor overlevelsen varierer enormt fra land til land. Asiatiske lande som Japan og Korea har generelt en bedre overlevelse efter mavekræft end de europæiske, og Danmark placerer sig med en femårsoverlevelse på 17,9 pct. som et af de europæiske lande med den dårligste overlevelse efter mavekræft, viser undersøgelsen.

Stor forskel på kræftregistre

Hans Storm, der er lægefaglig vicedirektør i Kræftens Bekæmpelse, er medforfatter til Lancet-artiklen. Han mener, det er en spændende artikel, men siger, at man skal være forsigtig med at sammenligne på tværs af landene.

 

– Det er et imponerende arbejde, der er gjort med indsamling, kvalitetskontrol og analyse af data fra alle verdenshjørner. Men det er meget forskellige tal, som de enkelte lande kan levere. Nyere kræftregistre, selv i Europa, og registreringen i et land som Lesotho er næppe så dækkende som de veletablerede cancerregistre i de nordiske lande, der dækker hver eneste borger i Norden, der får kræft, siger Hans Storm.

 

– Med hensyn til det dårlige danske resultat for mavekræft er det vigtigt også at se på, hvor høj forekomsten er. Den er lav i Norden og i de vesteuropæiske lande, mens den er op til seks gange højere i asiatiske lande som Japan og Korea. Men der kan være et problem, da overlevelsen i Danmark trods ganske stor forbedring fortsat er dårligere end hos vores nordiske naboer – og er på niveau med England og Polen. Det kan handle om livsstil, da disse lande har et højt tobaksforbrug, som både er en medvirkende årsag til kræft i mavesækken, men også øger forekomsten af andre sygdomme, der forringer overlevelsen, siger Hans Storm.

Et alvorligt problem i Danmark

Når de danske tal sammenlignes med tal fra de andre nordiske lande, bekræfter undersøgelsen, at danske kræftpatienter stadig har en dårligere mulighed for at være i live fem år efter deres kræftdiagnose end patienter i eksempelvis Norge.

 

Det ses blandt andet i følgende eksempler:

  • For 2005-2009 overlevede kun 55,9 pct. af danske patienter diagnosen tyktarmskræft i 5 år, sammenlignet med 61,8 pct. i Norge
  • For 2005-2009 overlevede kun 11,3 pct. af danske patienter diagnosen lungekræft i 5 år, sammenlignet med 15 pct. i Norge
  • For 2005-2009 overlevede kun 82 pct. af danske patienter diagnosen brystkræft i 5 år, sammenlignet med 85,9 pct. i Norge

 

– Undersøgelsen fortæller os, at vi trods forbedringer stadig har et ganske alvorligt problem i Danmark, når det gælder overlevelsen efter en række kræftsygdomme. Vi ved ikke, hvad årsagerne er, men nogle af de mange penge, der blev indsamlet ved Knæk Cancer-indsamlingen på TV 2 i oktober skal bruges på forskning i, hvorfor kræftoverlevelsen er dårligere i Danmark end i de øvrige nordiske lande, siger Hans Storm.

 

Læs også
Danmark har markant fremgang i overlevelse efter kræft

Af Marianne Vestergaard, Kræftens Bekæmpelse

 

Link til det videnskabelige studie i Lancet

 

www.kræftensbekæmpelse.dk

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…