Ved European Song Contest i København fejede Østrig al modstand af banen. Helt anderledes ser det dog ud for de østrigske aktier. Vi har benyttet weekendens konkurrencefokus til at kigge på, hvor i Europa aktierne er kommet bedst fra start i år.
Mens den skæggede dame fra Østrig løb med sejren ved Eurovison Song Contest lørdag, har de østrigske aktier ikke rigtigt kunne finde formen i år.
Her er der nemlig ikke meget at råbe hurra for, og måske investorerne hellere skulle satse på andre europæiske lande. For selvom lande som Danmark, Norge og Italien ikke blev en del af toppen ved lørdagens sangkonkurrence i København, har investorerne i disse lande god grund til at finde grand prix-stemningen frem.
Helt i top ligger Danmark, der siden nytår har belønnet investorerne i landets største virksomheder med et afkast på hele 15 procent. Italien følger lige efter med et afkast på 14 procent, og heller ikke de norske investorer har noget at brokke sig over. De har nemlig år til dato fået et afkast på 11 procent.
Rusland er bundprop
I den anden ende af skalaen er det især ærgerligt at have placeret sine penge i russiske aktier. De er nemlig blevet 16 procent mindre værd siden årsskiftet. Så ligesom de russiske tvillinger i weekendens sangkonkurrence fik buh-råb med på vejen, har investorer med penge i russiske aktier nok også svært ved at finde de helt brede smil frem.
Helt så slemt ser det ikke ud i Eurovision-vinderlandet Østrig, men heller ikke her er der megen grund til jubel. Aktierne i landets største selskaber er siden nytår faldet 5 procent.
Ingen fælles opskrift på succes
Det er svært at finde en fællesnævner for de europæiske aktiemarkeder, der har klaret sig bedst i år.
Den danske succes er historien om, at de danske virksomheder – med Novo som trækhest – igen i år er kommet rigtig godt fra start. Der er styr på driften, og regnskaberne viser solid indtjeningsvækst.
I Norge har aktierne nydt godt af, at investorerne i år har skruet lidt ned for vækstaktierne og i stedet har øget fokus på aktier, der er billigere prissat – det er en fordel for de norske selskaber, der er stærke inden for energi.
I Italien er der også grund til investorjubel – her er det dog primært historien om, at der kun er en vej, når man ligger ned – nemlig op – der forklarer udviklingen. De sydeuropæiske økonomier har været helt underdrejede de seneste år, og det har sendt aktierne i bund. Nu ser det lysere ud i Europa generelt, og også i disse lande, og det er med til at sende aktierne op.
Vi har ikke kunnet hente tilstrækkeligt data på aktierne i Hviderusland, Aserbadsjan, Island, Armenien, Montenegro, Malta og San Marino, hvorfor de ikke er med i oversigten.
Henrik Drusebjerg, Seniorstrateg, Nordea