Islamisk Stat på togt efterlader sig kristne, der lider og sulter ihjel

Kristen teltlejr

Da Islamisk Stat besatte Mosul, afmærkede jihadisterne de huse, hvor der boede kristne. Beboere tilhørte nogle af verdens ældste kristne menigheder, der havde sat deres præg på byen, men de blev nu tvunget til at lægge deres hidtidige liv bag sig og flygte. Deres ejendele blev konfiskeret, da de forlod byen. Tilbage blev de gamle og svage.

 

Den sidste kristne familie i Mosul

Ifølge Bashar Nasih Behnam, der i juli flygtede med sine to børn, var den sidste kristne i byen en handikappet kvinde, der ikke kunne forlade huset på egen hånd. IS brød ind hos hende og sagde, at hun skulle ud, ellers ville hun få hovedet skåret af med et sværd. Det var den sidste familie.

 

Svage kristne døde af sult i hjemmet

Omkring 200.000 kristne flygtede efter Mosuls fald til områder øst og vest for byen. De internt fordrevne flygtninge sover i skoler, kirker og teltlejre.

 

Flere flygtede til den gamle assyriske by Bashiqa, der ligger lidt nordøst for Mosul.

 

I begyndelsen af august begyndte Islamisk Stat imidlertid at vinde terræn i denne del af landet, hvorefter de kristnes sikkerhed igen blev kompromitteret. De kristne byer Tilkaif, Bashiqa, Bartella og Qarakosh samt de omkringliggende landsbyer blev besat af IS, og størstedelen af de kristne flygtede nu videre mod kristne områder mod nord og øst. Tilbage blev de svage, der ikke havde overskud til at flygte.

 

Blandt Bashiqas sårbare kristne beboere er tre rapporteret døde af sult i deres eget hjem. I midten af august blev en gammel mand i 70’erne fundet siddende i sin stol, hvor han var død af sult. En uge senere led to døvstumme mænd samme skæbne. Georgis David og hans søn Saad David døde af sult i deres hus. Der bredte sig efterhånden en dårlig lugt, som vakte omgivelsernes opmærksomhed, hvorved de blev fundet og begravet i en kirke.

 

De kristne mænd Georgis David og hans søn Saad David døde af sult

 

Madrationer blev taget fra de kristne og shiamuslimer

Ud over, at de kristnes sikkerhed blev truet ved Islamisk Stats indtog, så det blev utrygt at blive boende og færdes på gaden, blev deres madrationer også taget fra dem i flere tilfælde.

 

I Mosul gav Islamisk Stat i midten af juli regeringsmedarbejdere ordre til at indstille deres uddeling af madrationer til kristne og shiamuslimer.

 

Den embedsmand, der var ansvarlig for uddelingen af madrationer i bydelen Rifaq, fik af IS ordre på at skære ned i rationerne. Fadel Younis, der var ansvarlig for uddelingen i bydelen Kifaat, havde modtaget en lignende besked fra IS. Han blev advaret om, at han ville blive retsforfulgt i henhold til sharialovgivningen, hvis han gav madrationer til kristne og shiamuslimer.

 

Kort over Islamisk Stats fremmarch

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…