Skal vi have et testamente, når vi køber hus?

Colourbox
©PHOTOPQR/LE TELEGRAMME/CLAUDE PRIGENT ; Accession a la propriete, achat de maison, lotissement, construction nouveau batiment.

Advokat Søren Vasegaard Andreasen, Jensen Advokatfirma, besvarer spørgsmål om lov og ret. Har du et spørgsmål, du ønsker besvaret, kan du sende det til [email protected] Udvalgte spørgsmål vil i anonymiseret form blive besvaret her i avisen.

 

Spørgsmål:

 

Vi er et ungt ugift par, som er ved at købe vores første hus. Nogle af vores venner har sagt til os, at vi samtidig bør få lavet et testamente, men hvorfor egentlig det?

 

Svar:

 

Jeg anbefaler altid selv folk i jeres situation at lave et testamente i forbindelse med, at I køber hus. Det skal ses i sammenhæng med arvelovens regler. De siger i hovedtræk:

 

  • Hvis man ikke er gift og ikke har børn, så arver ens forældre, den dag man dør, og i anden række ens søskende eller deres børn.

 

  • Hvis man ikke er gift og har børn, så arver børnene.

 

  • Hvis man er gift, kan den længstlevende ægtefælle vælge at sidde i uskiftet bo, men kun med fællesbørn. Har den afdøde børn fra et tidligere forhold, kan disse børn kræve, at få deres arv straks.

 

Forpligtelse

Når man køber hus sammen, så forpligter man sig også økonomisk til en række udgifter forbundet med huset.

 

Ved et testamente kan I sikre, at den der lever længst, har råd til at blive boende i huset, selv om den ene af jer dør. Som ekstra sikkerhed kan I derudover begunstige hinanden i jeres livsforsikringer og pensionsordninger, så de udbetales til den længstlevende.

 

Fordel

Et testamente vil også være en fordel, hvis I får børn. Hvis jeres mindreårige barn arver halvdelen af huset, så skal den længstlevende enten købe barnet ud af huset, eller huset skal sælges, idet loven kræver, at barnets arv sættes ind på en spærret konto, indtil barnet fylder 18 år.

Læs også
IT-brevkasse: Hvilke forholdsregler bør jeg tage, før jeg lader min 13 årige datter oprette en profil på Facebook?

 

Den længstlevende og jeres børn, kan derfor blive tvunget til at flytte fra det fælles hjem, hvis ikke der er lavet et testamente.

 

Det er min klare opfattelse, at det generelt vil være bedst for barnet, at arven efter den ene forælder tilgår den anden forælder, fremfor at de skal sættes på en spærret konto i hele barnets opvækst, ofte med den konsekvens at huset skal sælges og familien flytte.

 

Tinglysning

Det koster 300 kr. at få tinglyst et testamente i Personbogen. Det sker hos notaren i retten. I skal bare kontakte retten og aftale et tidspunkt, hvor I skal underskrive testamentet.

 

Jeg tilbyder at udarbejde testamente for 3.500 kr. inklusiv moms, hvis det er i forbindelse med en ejendomshandel. Ellers er prisen 4.500 kr. inklusiv moms. Læs mere på www.bjsj.dk.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…