Det er ikke småting, de kvindelige kønsorganer kan hedde

Peter Bichsel har skrevet en sød historie om en mand, der ville have lidt forandring i tilværelsen. Han syntes, at det var for kedeligt at bruge det samme ord hele tiden om den samme ting.

 

Han begyndte der at sige væg, når han mente ’bord’. Om ’væg’ sagde han så lampe. Og sådan fortsatte han med at skifte ord ud med hinanden. Somme tider opfandt han også et nyt ord. Alt det kunne han godt finde ud af. Han havde en god hukommelse og øvede sig meget.

 

Men han blev meget ensom til sidst, for ingen mennesker forstod, hvad han sagde.

 

Væk med vagina

Så slemt går det vel ikke for den gruppe af kvinder, som kvindemagasinet Tidens Kvinder havde nedsat som dommere i en konkurrence om at finde på et nyt ord, som skulle bruges i stedet for vagina (som efter bladets mening var for klinisk) og også i stedet for vulgære ord som kusse, som man heller ikke syntes om.

 

Mon ikke også de vil afskaffe fisse? Og også tissekone? Og også de næsten 20 synonymer, som Den Danske Synonymordbog anfører.

 

Ja, kært barn har mange navne. De er bare ikke gode nok, mener altså bladets redaktør.

 

Slår det igennem?

Nu har en højt estimeret bedømmelseskomité set de indkomne forslag igennem og har valgt ordet gina. Det er, som en af komitéens – selvfølgelig kvindelige – medlemmer udtrykker sig, både sexet og kælenavnsagtigt. Det er tissekone ganske rigtigt ikke. Men fisse er nu også et sexord, om end med en grov bitone.

 

Hvad skal man så mene om gina? Slår det igennem? Burde vi afskaffe alle de andre synonyme udtryk for det kvindelige kønsorgan? Nej, slet ikke. Det er der flere gode grunde til.

 

Gina er også et fornavn til kvinder. Jeg tror ikke, at ret mange kvinder ville bryde sig om at have et fornavn med betydningen ’kvindeligt kønsorgan’. Hvis jeg var en kvinde og hed Gina, ville jeg protestere højt og tydeligt.

 

Læs også
Hvert femte barn, der fødes i Frankrig, får et arabisk/muslimsk navn

En mandlig protest

Nu er jeg en mand, men jeg vil protestere alligevel. Det er stærkt kønsdiskriminerende at fokusere på det kvindelige kønsorgan og helt negligere det mandlige i processen med angiveligt nødvendige ændringer.

 

Penis er ganske rigtigt ikke et specielt sexy ord. Den kvindelige ekspertkomité ville måske foreslå – analogt til forkortelsen gina – at man om det mandlige kønsorgan skal sige nis eller måske nisse? Tja! Nisse ville rime godt på et af de ord, der skal forbydes, men ikke på gina.

 

Reklame

Og hvad så? Ja, Tidens Kvinder har fået noget reklame. Nogle kvinder har fået lejlighed til at lufte deres trang til at optræde som eksperter og kvindeforkæmpere på en gang.

 

Hvis det nye ord derudover – mod min forventning – skulle snige sig ind i rækken af synonymer for den omtalte kvindelige legemsdel, så kan det kun irritere de kvinder, som hedder Gina.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…