Fra Ole Hanghøj har jeg fået følgende opfordring: ”Udtrykket billige priser benyttes jo efterhånden af alle og enhver – efterhånden også i radio- og tv-aviser, avisartikler samt i reklamer. Det samme gælder for billigt tilbud, hvor man måske bedre kan acceptere det, eller hvor det måske endda er tilladt.
Så kan du ikke slå et slag for afskaffelsen af især billige priser – og evt. også komme med en anvisning i brugen af billig kontra lav hhv. god og lignende?”
Til første del af spørgsmålet lyder mit svar: Nej, det kan jeg ikke! Til den anden del er svaret mere imødekommende: Ja, det kan jeg måske godt!
Betydningen af ”billig”
Når man irriteres over brug af udtryk som billige priser eller billigt tilbud, har det to grunde: Dels tager man ikke højde for en evt. idiomatisk brug. Dels går man ud fra, at billig kun kan betyde ’som ikke koster ret meget’. Sådan er det bare ikke.
Billig bliver også brugt i idiomer; og billig hører til de 30-40% af danske ord, som har mere end én betydning. Vi tager det med flere betydninger først:
I en billig bog betyder billig ganske rigtigt
- som ikke koster ret meget’. Hertil findes der bl.a. følgende synonymer: ikke alverden, ikke dyr, overkommelig, prisbillig, rimelig.
Men billig har tre betydninger mere:
- som har sex med mange forskellige partnere, og som er nem at komme i seng med; bruges kun om kvinder (fx en billig tøs, der gik i seng med hvem som helst, synonymer: lav, tarvelig, vulgær)
- som er rimelig og eventuelt understøttet af gode argumenter (fx Det er ikke mere end billigt, synonymer bl.a.: begrundet, berettiget, fair, ret og rimeligt, retfærdig)
- som man kommer nemt til (fx score nogle billige points, synonymer bl.a.: let, nem)
Men disse forskellige betydninger, vil bl.a. Ole Hanghøj indvende, forklarer da ikke følgende udtryk: for en billig penge, få sig et billigt grin, slippe billigt fra noget, til en billig penge.
Rigtigt, for det er idiomer, hvor summen af betydningen af de enkelte ord ikke fører til betydningen af udtrykket. Sådanne idiomer betyder noget i sin helhed, man kan ikke tage udgangspunkt i hvert enkelt ords ”normale” betydning. Idiomer forklares bedst i særlige ordbøger, dvs. i idiomordbøger, fx i Ordbogen over faste vendinger (Ordbogen.com).
Fx betyder for en billig penge: udtryk for, at noget ikke er særligt dyrt. Og få sig et billigt grin betyder: udtryk for at more sig over andres mere eller mindre uheldige bemærkninger eller handlinger. Slippe billigt fra noget betyder: have færre negative følger af noget end forventet.
I den nævnte idiomordbog findes der ca. 26.000 faste vendinger, de fleste af dem idiomer. Den og andre idiomordbøger anfører dog ikke tilnærmelsesvis alle idiomer. Jeg vil gætte på, at der findes op mod 100.000 på dansk.
Nogle af dem synes nogle sprogbrugere ikke om, fx en billig pris, som fx ikke findes i den nævnte idiomordbog. I stedet for idiomet en billig pris kan man bruge et af ikke-idiomerne: en lav pris eller en god pris.
Man kan således lade være med at bruge irriterende idiomer. Men man kan ikke med rette påstå, at andres brug af dem er udtryk for dårligt sprog.