Kræftforskere ”genoptræner” kroppens immunforsvar

Det bedste forsvar er et angreb. Det gælder også i kampen mod kræft. Og kroppen har faktisk et godt forsvar mod kræft – problemet opstår, når forsvaret svigter. Et af de mest spændende projekter i øjeblikket foregår på Herlev Hospital, hvor det er lykkedes kræftforskere målrettet at aktivere kroppens eget immunforsvar, så det kan slå kræftcellerne ihjel.

 

Immunterapi

Der er fokus på de nyeste landvindinger indenfor kræftvacciner og anvendelse af immunforsvaret i bekæmpelse af kræft, når førende forskere mødes i København lige nu. Symposiet “Immunotherapy of Cancer – Present Status and Future Promise” der har været afholdet hos Kræftens Bekæmpelse.

 

Her præsenterer bl.a. professor Inge Marie Svane fra Herlev Hospital de nyeste fremskridt indenfor hendes område: immunterapi.
Metoden går ud på at booste patientens immunforsvar ved at styrke de såkaldte T-celler – immunforsvarets egne soldater.

 

T-cellerne kommer fra en kræftsvulst, der tages ud af patienten ved en biopsi og dyrkes i laboratoriet, så T-cellerne formerer sig og mangedobles. Højt aktiverede T-celler sprøjtes herefter i stort antal tilbage i patientens blodbane, hvorfra de kan bevæge sig ud i kroppen, finde kræftcellerne og selv bekæmpe dem.

 

Gode resultater med modermærkekræft
Foreløbig har forskerne afprøvet metoden på patienter med udbredt modermærkekræft. En forudsætning for behandlingen er, at der er adgang til kræften, så man kan undgå omfattende indgreb på patienterne, når man skal udtage en biopsi.

 

Modermærkekræft er den første kræftform lægerne har afprøvet behandlingsmetoden på, men de nyeste resultater er så positive, at idéen sandsynligvis kan bruges med god effekt på andre kræftpatienter.

 

Støttet af Kræftens Bekæmpelse
Professor Inge Marie Svane fra Centret for Cancer Immun Terapi på Herlev Hospital nærer store forventninger til projektet:

 

-Vi tror på, at vi kan gøre kroppens eget forsvar langt mere effektivt ved denne metode. Foreløbigt har vi behandlet 21 patienter med modermærkekræft med ret gode resultater, fortæller Inge Marie Svane, som leder projektet på Herlev, der er støttet med penge fra Kræftens Bekæmpelse.

 

Kræftforskere mødes lige nu i København
Inge Marie Svane præsenterer de lovende resultater på Kræftens Bekæmpelses årlige symposium, hvor nogle af verden førende kræftforskere mødes og fortæller om de nyeste landvindinger i laboratoriet indenfor immunterapi og kræftvacciner.

 

Formålet med symposiet er at blive klogere på kræftcellers udvikling og sammenhæng med immunforsvaret og dermed udveksle ny viden om de seneste fremskridt indenfor den internationale kræftforskning, Målet er som altid at arbejde på bedre behandling til gavn for kræftpatienterne.

 

Voldsom stigning i Modermærkekræft
Ca. 18.000 danskere lever i dag med modermærkekræft – en aggressiv kræftform i voldsom vækst. Alene de seneste ti år har der været en voldsom stigning i antallet af nye tilfælde på 63 pct. De fleste tilfælde af modermærkekræft kan opereres væk, men hvis kræften spreder sig til andre organer, er det svært at behandle.

 

– Vi håber inderligt, at vi med resultaterne kan forbedre vores behandlingsmuligheder, også når kræften har spredt sig. I øjeblikket følger vi patienterne over længere tid for at se om effekten er holdbar, siger Inge Marie Svane.

 

Læs også
Danmark har markant fremgang i overlevelse efter kræft

Nyt stort europæisk forsøg
Der er i løbet af de seneste år opnået imponerende resultater i både fase 1 og fase 2 forsøg udenfor Europa på mindre grupper af kræftpatienter.
Nu håber forskerne allerede til årsskiftet at kunne gå videre med et fase 3 forsøg – et stort europæisk forsøg med op mod 200 modermærkekræft-patienter fra Danmark, Holland og England.

 

– Her vil vi opnå den endelige dokumentation for effekten af T-celleterapi ved at sammenligne resultaterne med en kontrolgruppe, der modtager behandling med ipilimumab, som er et standardbehandlingstilbud til denne patientgruppe, fortæller Inge Marie Svane.

 

Immunterapi lover godt
– Alt i alt er der mange nye lovende resultater indenfor immunterapi, som jeg tror vi kommer til at høre mere om i de kommende år. Ligesom man i højere grad vil opleve endnu bedre behandlingsresultater, når vi kombinerer de forskellige metoder indenfor immunterapi med andre behandlingsformer. På symposiet blev der netop præsenteret flere lovende fremskridt fra den internationale forskning indenfor forskning og behandling med immunterapi og kræftvacciner, fortæller Inge Marie Svane fra Herlev Hospital.

 

www.cancer.dk

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…