Groteske retstilstande: Frifundet i hundeluftersagen kan få ti gange så meget i erstatning som det invalide offer

Fotos: facebook

Selv om han har løjet for politiet og fortiet oplysninger, vil den 16-årige dreng, der var til stede, da den 59-årige Ib Johannes Hansen den 23. maj blev brutalt overfaldet af to indvandredrenge og slået og sparket til invalid, nu kræve erstatning for uberettiget varetægtsfængsling.

 

Den 16-årige var sammen med de to dømte i sagen, den 16-årige Asad Ali Osman og den 15-årige Mohammad Nissim Arar, da Ib Hansen blev overfaldet på stisystemerne ved Vollsmose, hvor han luftede genboens mellempuddel.

 

Han var til stede underhele overfaldet, og stak af sammen med de to andre og efterlod den blødende og mishandlede 59-årige mand i bevidstløs tilstand uden bagefter at slå alarm og tilkalde hjælp.

 

Nu kræver han over 100.000 kroner i erstatning

Da der i tirsdags den 15.oktober faldt dom i hundelufter-sagen, blev den 59-årige og totalt invalide Ib Johannes Hansen via sin advokat tilkendt en erstatning på 10.000 kroner for tort og svie med den besked, at hvis han ville have mere, måtte han anlægge en civil retssag.

 

Til gengæld kræver den 16-årige Vollsmose-dreng, der var med ved overfaldet, men blev frifundet for at have udøvet vold, nu 114.850 kroner for uberettiget varetægtsfængsling.

 

Det skriver Fyens Stiftstidende i dag.

 

Udregnet efter Rigsadvokatens retningslinjer

Rigsadvokaten har fastsat takter for uberettiget varetægtsfængsling, og de vil blive fulgt her.

 

”Jeg vil selvfølgelig indsende en ansøgning om takstmæssig erstatning for uberettiget varetægtsfængsling,” siger advokat Mette Grith Stage, der er forsvarer for den nu frifundne 16-årige, til Fyens Stiftstidende.

 

Og taksten som erstatning for de 146 dage, den nu frifundne sad i varetægtsfængsel, er således de nævnte 114.850 skatteborgerbetalte kroner. Eller over ti gange så meget, som ofret fik.

 

Læs også
Jacob blev overfaldet af 10-15 mænd på åben gade – i dag er han på kontanthjælp med et knust ben -‘jeg føler mig svigtet’

Løgnene kan få betydning for udbetaling af erstatning

I forbindelse med retssagen kom det fem, at den 16. årige, som nu mener at have krav på114.850 kroner i erstatning, havde løjet og fortiet oplysninger.

 

Således nægtede han i første omgang over for politiet at kende noget til sagen. Siden indrømmede han, at han havde været til stede under hele overfaldet, men nægtede samtidig at oplyse navnene på de to andre.

 

Disse forhold kan få indflydelse på ansøgningen om erstatning for uberettiget varetægtsfængsling, påpeger chefanklager ved Fyns Politi, Jan Stick. Han kender dog ikke sagen, og udtaler sig derfor generelt.

 

”Egen skyld ved for eksempel at lyve kan betyde en del. Der er folk, som har siddet varetægtsfængslet længe og blevet frifundet, men ikke fået erstatning, fordi de ikke har fortalt sandheden. Men det er en konkret vurdering, og den går gennem samtlige retsinstanser,” siger Jan Stick til Fyens Stiftstidende.

 

Kan ikke gå selv og kan ikke spise selv

Efter overfaldet var det et spørgsmål, om den 59-årige Ib Hansen overhovedet ville overleve den brutale behandling, Vollsmose-drengene udsatte ham for, da de overfaldt ham og stjal hans pung, en gammel mobiltelefon, en hundesnor og en drikkedunk.

 

Læs også
Politimand fik over 100.000 kr. i arbejdsskade-erstatning for … loppebid

I dag Ib Hansens tilstand den, at han kun kan gå oprejst ved at støtte sig til to personer.

 

Desuden skal han have hjælp til at gå i bad og på toilettet, ligesom han også skal have hjælp til at spise, da han glemmer at synke, hvis ikke han får besked på det.

 

Det var for disse skader, retten tilkendte Ib Johansen en erstatning på 10.000 kroner.

 

Altså under en tiendedel af, hvad den 16-årge ifølge sin advokat har krav på at få udbetalt på trods af, at hans uberettigede varetægt blandt andet skyldtes, at han løj flor politiet. (Fyens Stiftstidende/Den Korte Avis)

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…