Getting your Trinity Audio player ready...
|
De kaotiske forhold på aktiemarkedet, som Trump har udløst med sine vilde toldsatser, får nu kendte amerikanske økonomer til at reagere. Der er en voksende frygt for, at den toldkrig, som Trump har sat i gang, kommer ud af kontrol. Aktiemarkedet i Europa og Asien kan være på vej ud i kaos.
I går var tallene blodrøde.
De store amerikanske aktieindekser er nu i frit fald. Dow Jones er siden årets begyndelse faldet med 10 procent, S&P 500 med næsten 14 procent, Nasdaq endda med 19 procent.
I dag har aktieindekserne rettet sig lidt. Men situationen er meget usikker.
Kina og EU
Kina har meddelt, at de vil hæve tolden på import tilsvarende Trumps told. Det har fået Trump til at meddele, at han vil hæve den amerikanske told med yderligere 50 procent, hvis Kina ikke trækker sin forhøjelse tilbage.
EU har tilbudt Trump 0-told, men det har Trump afvist. Derfor overvejer EU nu gengældelse. EU er dog tilbageholdende og håber fortsat på forhandlinger med USA.
EU har også sagt ja til et krav fra Trump om at købe mere amerikansk gas.
USA’s problem er et stort handelsunderskud i forhold til EU. Derfor kræver Trump blandt andet en række handelshindringer fjernet.
Det vil EU gerne forhandle, men man siger nej til at fjerne de krav til varer, der for eksempel handler om fødevaresikkerhed.
Derfor ser det ud til, at USA foreløbig fortsætter med de høje toldsatser. Og det møder efterhånden kritik også i USA.
Kritik i USA
Professor Kenneth Rogoff fra Harvard University, der er tidligere cheføkonom for Den Internationale Valutafond, kalder Trumps politik for “det værste økonomiske eksperiment i efterkrigstiden”.
Det kan altid diskuteres – økonomiske vurderinger er ikke nogen eksakt videnskab. Men man kan i hvert fald konstatere, at Trump har skabt kaotiske forhold med den linje, han foreløbig har forfulgt i den økonomiske politik.
Kendsgerningen er, at Trump med sin nuværende linje overhovedet ikke har kunnet holde styr på økonomien.
Trump har en tyrkertro på, at toldsatser har en afgørende rolle for at holde økonomien i balance. Han ser brugen af toldsatser som et nøglevåben for at skabe økonomisk stabilitet.
Men den aktuelle situation i verdensøkonomien, hvor Trumps ideer har fået stor vægt, tyder absolut ikke på, at toldforhøjelser efter Trumps model er vejen til en sådan stabilitet.
Den fremtrædende økonom Kenneth Rogoff fra Harvard University, der er tidligere cheføkonom for Den Internationale Valutafond, siger til den tyske avis BILD, at Trumps politik udvikler sig til “det værste økonomiske eksperiment i efterkrigstiden”.
Ifølge Rogoff er Trumps dyrkelse af toldsatser som redskab til at styre økonomien et levn fra en svunden tid, hvor Japan markerede sig stærkt i verdensøkonomien ved blandt andet omfattende styring gennem toldsatser.
Men denne dyrkelse af toldsatser som økonomisk våben er blevet overhalet af udviklingen. Det synes bare ikke for alvor at være sunket ind hos Trump og hans omgivelser. Måske hænger det sammen med Trumps hang til at sætte sig tungt på sine omgivelser.
Trumps toldcirkus og straffeaktioner mod snart det ene og snart det andet land skaber tværtimod alvorlig økonomisk usikkerhed, som vi ser det i øjeblikket.
Men tilsyneladende har Trump ikke for alvor opdaget, at hans økonomiske recepter hører en svunden tid til. Han kan desværre nå at lave megen ravage, inden der forhåbentlig kommer større stabilitet i verdensøkonomien.
Trump er besat af overbevisningen om, at man skal gøre mere brug af toldsatser for at holde verdensøkonomien i ligevægt. Men han opnår det modsatte: økonomisk kaos med et hav af vilkårlige Trump-beslutninger, der skaber voksende ustabilitet.
Det der for alvor kan få Trump til at ændre kurs i den økonomiske politik er kritik og utilfredshed blandt amerikanske vælgere og politikere.
Og det er måske ved at blive til virkelighed.
Mitch McConnell og andre senatorer vil have snor i Trump
En gruppe senatorer i USA forsøger at få mere styr på udviklingen ved at gå op mod Trumps linje og få mere greb om den ret kaotiske situation.
Blandt disse syv senatorer er veteranen Mitch McConell fra Kentucky, der er tidligere republikansk leder i Senatet. Han og hans meningsfæller støtter et lovforslag, der går op mod præsident Trump.
I dag kan præsidenten ændre toldsatser ved at skrive under på et dekret.
Det vil gruppen af kritiske senatorer have ændret. På tværs af partierne har de underskrevet lovforslaget, der skal sikre, at fremtidige toldbeslutninger først skal have grønt lys fra Kongressen. Et toldoprør, der er udtryk for mistro til Trumps forvaltning af magten.
Den fremtrædende republikanske senator, Ted Cruz fra Texas, advarer ligefrem om, at Republikanerne kan komme til at opleve et “blodbad” ved det kommende midtvejsvalg i 2026, hvis Trumps toldpolitik udløser en recession. Andre senatorer slutter sig til protesterne.
I en kommentar til den tyske avis BILD siger en anden Trump-kritiker, økonomen Kenneth Rogoff: “Det er svært at finde en økonom, der tilslutter sig Trumps linje”. Fondsmanager og milliardær Bill Ackman, der støttede Trump i den nylige valgkamp, tager voldsomme ord i brug. På nettet taler han om en politisk “atomkrig”.
Syv republikanske senatorer, herunder den nævnte Mitch McConell, har underskrevet et lovforslag gående på, at Kongressen fremover skal godkende nye toldsatser.
Dette er foreløbig en rent politisk tilkendegivelse. Men den er udtryk for, at der blandt republikanere begynder at hersker mistro til Trumps brug af toldsatser, som knaldes voldsomt og vilkårligt ud. Det kan koste Trump dyrt hos vælgerne og hos en række toneangivende meningsdannere.
Trump er under alvorligt pres. Dette pres kommer både fra en folkelig utilfredshed og fra stærke økonomiske kræfter, der ser deres egen indflydelse og deres pengepung truet af Trumps springende problemløsninger og hans aggressive udfald mod folk, som han udråber til fjender.
Trumps ledelsesstil gør USA til en politisk krudttønde. Det kan blive svært at skabe politisk stabilitet under disse omstændigheder.
Så længe Trump sidder i embedet, vil USA formentlig fortsat blive plaget af disse problemer med dårligt gennemtænkte ideer, der virker som om de alt for tilfældigt rager ned fra hylderne, alt efter hvad præsidenten nu lige har set sig gal på eller er begejstret for.
Der tegner sig urolige tider for landet – og dermed for resten af verden – så langt øjet rækker.
For politiske og økonomiske kommentatorer er det dog gyldne tider.
Det er krævende at forudse og forklare Trumps dispositioner. Og det vil i den kommende tid kræve en endnu større indsats at rydde op i den usikkerhed og det rod, som Trumps toldpolitik risikere at efterlade.