Opsigtsvækkende måling: Danskere afviser indvandring som løsning på lavt fødselstal

Arkivfoto: Steen Raaschou
Getting your Trinity Audio player ready...

Danskerne har Danmark kært. De sætter det at værne om vores danske kultur og grundholdninger meget højt. Det fremgår indirekte af en ny meningsmåling om holdningen til indvandring fra ikke-vestlige lande.

 

Der bliver født færre børn

Den danske befolkning svinder ind, fordi der bliver født for få børn til at reproducere den danske befolkning.

 

Hvis befolkningen skal reproducere sig selv, så skal hver kvinde føde 2,1 barn i gennemsnit. Men det er vi langt fra.

 

De seneste tal fra 2023 viser, at danske kvinder i gennemsnit føder knap 1,5 barn, og det er den hidtil laveste fertilitetsrate siden begyndelsen af 1980’erne.

 

Det har fået flere politikere og forskere til at slå til lyd for, at Danmark henter arbejdskraft i udlandet.

 

Udenrigsminister Lars Løkke fra Moderaterne har presset på for at hente arbejdskraft i Afrika og Indien.

 

Men det er et flertal af danskerne uenige i. Det fremgår af en ny meningsmåling, som analyseinstituttet YouGov har foretaget på vegne af Kristeligt Dagblad.

 

Nej tak til indvandring fra Asien og Mellemøsten

Her svarer knap 6 ud af 10 nej til, at indvandring fra Asien og Mellemøsten er en god løsning, hvis Danmark skal opretholde sit befolkningstal.

 

Det er kun knap hver femte, som svarer ja til, at indvandring uden for Europa kan være med til at øge befolkningen, skriver Kristeligt Dagblad.

 

Målingen viser ifølge avisen også, at knap 60 procent i nogen eller høj grad er bekymrede over den lave fødselsrate i Danmark, mens en tredjedel kun er bekymrede “i meget lav” eller “lav” grad.

 

Avisen har talt med lektor Jens Peter Frølund Thomsen fra institut for statskundskab ved Aarhus Universitet, som har forsket i danskernes holdning til indvandring. Han kalder det “et højt tal”, når 6 ud af 10 afviser indvandring uden for Europa som en af løsningerne på det lave fødselstal.

 

Målingen viser, at et flertal i befolkningen forstår det som mange politikere, mediefolk og andre stadig ikke har fattet: Det spille en afgørende rolle hvor indvandrerne kommer fra. Kulturen spiller en afgørende rolle.

 

”Velviljen ville nok have været større, hvis målingen havde spurgt til, om man ville modtage polakker eller briter. Mange tænker, at ikke-vestlige indvandrere uden for Europa har svært ved at tilpasse sig det danske samfund,” siger Jens Peter Frølund Thomsen til avisen.

 

”Man kan ikke sige, at danskerne er fremmedfjendske. Men ligesom man i traditionelle indvandringslande som USA, Australien og Canada har strenge kriterier for, at indvandrere skal kunne klare sig selv økonomisk, så vægter mange danskere i stigende grad de økonomiske kriterier i forhold til indvandring. Derudover kommer så et ønske om, at indvandrere passer kulturelt til det danske samfund, fordi vi er et lille land,” siger han.

 

Andre forskere tror, at danskerne bliver mere positive overfor indvandring fra ikke-vestlige muslimske lande, når problemerne med at skaffe arbejdskraft vokser.

 

Men det er langt fra sikkert. Mange danskere har erfaringer med indvandringen fra ikke-vestlige lande og de har dannet sig en mening om den.

 

Mange vil have den holdning at det vigtigste er at passe på Danmarks kultur og grundholdninger.

 

En befolkning skal heller ikke have en bestemt størrelse for at et samfund kan fungere. Desuden kan en stærk økonomi, ny teknologi og øget produktivitet løse mange problemer med mangel på arbejdskraft.

 

Desuden spiller familiepolitik en voksende rolle hos mange politiske partier.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…