Jette og Jytte fra Ringsted udsat for svindel – de kriminelle går efter kvinder med bestemte navne

Modelfoto, Colourbox
Getting your Trinity Audio player ready...

De udgiver sig for at komme fra banken eller være myndighedspersoner. De misbruger og udnytter den høje tillid i det danske samfund.

 

Ofte får de deres offer, der typisk er en ældre dame, til at udlevere hævekort samt pinkort og andre værdigenstande.

 

Og i mange tilfælde er det ikke småpenge, der er tale om.

 

Således lykkedes det blandt onsdag den 10. april en falsk bankmand at fralokke en 81-årig kvinde i Grenå et par hundrede tusinde kroner.

 

Svindlerne går efter ofre med bestemte navne. Gode gamle danske navne som Lis, Tove, Karen, Jette og Jytte. Det fortæller politiet i en pressemeddelelse:

 

Jette og Jytte udsat for bedrageri – Ringsted

Kl. 14.00 anmeldte en kvinde i 60’erne, at hun havde været udsat for forsøg på bedrageri. Kvinden var blevet ringet op af en person, der præsenterede sig som Jens Madsen, sikkerhedschef hos Nordea. Manden oplyste, at kvindens dankort var blevet misbrugt ved, at der var blevet overført 9000 kr. til en konto i Spanien, og at der derfor ville komme en medarbejder og afhente kvindens kort.

 

Efterfølgende dukkede der en person op på kvindens adresse, der bad om at få udleveret kvindens dankort. Kvinden bad om dokumentation for, at manden vitterligt var ansat i Nordea. Da han ikke kunne fremvise nogen form for dokumentation, bad kvinden ham om at forlade stedet, hvilket han gjorde. Han kørte fra stedet i en lille bil.

 

Han beskrives som:

Mand, 30-35 år, 165 cm. Almindelig af bygning, brun i huden, kort sort hår. Iført briller. Han talte dansk. Påklædning: armygrøn t-shirt med rødt og hvidt LEVIS logo, sandfarvede khaki shorts. Manden var kørende i en lille bil. Bilens farve var turkis.

 

Kl. 15.48 modtog politiet endnu en anmeldelse om bedrageri i Ringsted. En kvinde i 80erne fra Ringsted var blevet udsat for bedrageri. Kvinden var blevet ringet op af en mand, der udgave sig for at være fra banken. Manden oplyste, at kvindens dankort var blevet misbrugt ved, at der var blevet overført 9000 kr. til en konto i Spanien, og at der derfor ville komme en medarbejder og afhente kvindens kort. Manden bad i telefonen kvinden svare på nogle kontrolspørgsmål. Manden spurgte ind til kontornummer og pinkode som de påståede kontrolspørgsmål, og kvinde oplyste kode mv. til manden i telefonen.

 

Efterfølgende dukkede en mand op på kvindes adresse og afhentede kortet. Efterfølgende er der blevet hævet 15.000 kr. i en hæveautomat tilhørende Danske Bank på Storgade i Sorø samt 2000 kr. samt i en Nordea hæveautomat i Sorø.

 

Manden, der afhentede kvindens kort beskrives som:

Mand, 25-30 år, lys i huden og sort hår. Manden talte dansk. Påklædning: Beige t-shirt med lange ærmer, blå jeans. Manden bar briller.

 

Kontakt politiet på 114, hvis du har oplysninger i sagerne.

 

De to kvinder, der blev kontaktet af svindlerne hedder henholdsvis Jette og Jytte. Politiet oplever, at svindlerne kommer i kontakt med potentielle ofre ved at søge i en telefonbog på nettet efter danske navne, der bæres af en ældre generation.

 

Politiet skal nu efterforske sagerne for at forsøge at finde frem til bagmændene.

 

De mange bedragerisager får Midt- og Vestsjællands Politi til i en pressemeddelelse at komme med denne opfordring:

”Politiet råder: Hjælp dine forældre og bedsteforældre mod svindlere

 For tiden lokker svindlere kreditkort og PIN-koder ud af ældre eller overtaler dem til at overføre penge for at lænse deres konto.

 

Tal med dine ældre familiemedlemmer, så de ikke mister store beløb, opfordrer efterforskningsleder.

 

Fælles for ofrene er, at de i gennemsnit er i 80’erne, oftest er kvinder, bor hjemme trods høj alder og har et godt ’gammelt’ navn som Hanne, Birgit og Lis – eller Jørgen, Kaj og Henning.

 

Og så har de alle snakket i telefon med en dygtig svindler mellem klokken 10 og 18, hvor de fleste fupopkald sker.

 

De seneste måneder har Københavns Vestegns Politi næsten dagligt fået anmeldelser om såkaldt ’kontaktbedrageri’ fra ældre medborgere, hvor drevne svindlere ringer til ældre medborgere, udgiver sig for at være fra ’banken’ eller ’politiet’ og påstår, at deres konto skal spærres, fordi den er ved at blive lænset.

 

De dygtige svindlere overtaler deres ældre offer til at flytte penge fra deres egen konto til en ’sikker konto’ hos ’banken’ eller ’politiet’ eller til at aflevere kreditkort og PIN-kode til et ’bud fra banken.’

 

Derefter forsvinder pengene ned i kriminelles lommer.

 

Leder for Københavns Vestegns Politi afdeling for efterforskning af økonomisk kriminalitet opfordrer pårørende til at hjælpe deres ældre familiemedlemmer med undgå svindlernes fælder:

 

”Tal gerne med dine ældre i familien om det her svindelnumre. Fortæl dem, at det rigtige politi siger, at de skal lægge røret på, hvis nogen vil tale om deres penge, konti, kreditkort, koder og MitID – og at de ikke må oveføre penge til andre eller udlevere kort og kort til nogen, som siger de fra banken, politiet, kommunen eller andre steder,” siger politikommissær Carsten Knudsen.

 

Smæk røret på hurtigt, siger efterforskningslederen, for jo længere samtalen er, desto større risiko for at blive forvirret og manipuleret dybere ind i dygtige svindleres edderkoppespind af velfortalte løgne.

 

En rigtig bank spærrer automatisk en kundes kreditkort ved mistanke mistænkelige transaktioner og underretter derefter kunden. Banken vil aldrig bede om at få selve kreditkortet eller den personlige PIN-kode.

 

Råd til dine ældre familiemedlemmer fra det rigtige politi

  • Hvis nogen ringer og vil tale om dine penge, konto, kreditkort og koder– så læg røret på. Læg også på, hvis nogenbeder dig overføre penge eller aflevere kort og koder.
  • For at virke troværdige udgiver svindlerne sig typisk for at være fra politiet, banken, kommunen eller andre.
  • Svindlerne går ofte efter ældre medborgere og kontakter dem uopfordret
  • Svindlerne vil forsøge at narre sit offer til at overføre penge eller udlevere oplysninger om bank, konto eller NemID – for at få adgang til netbank.
  • Får man mistanke om, at man er blevet svindlet: Stands alle overførsler og kontakt banken.”

 

Lyder altså opfordringen fra Midt- og Vestsjællands Politi – følg den!

Del på Facebook