Det er ikke gavnligt for klimaet, at Dan Jørgensen skal være EU-kommissær – han støtter ikke to fremsynede danske virksomheder, der arbejder med atomkraft

Dan Jørgensen (Foto: Folketinget, Steen Brogaard)
Getting your Trinity Audio player ready...

Ustabil grøn omstilling ødelægger natur og miljø uden garanti for forsyningssikkerhed

Statsminister Mette Frederiksen præsenterede sine nye ministre ved en pressekonference den 29. august 2024 og sagde bl.a., at det danske landskab kommer til at se anderledes ud i fremtiden, når regeringen får implementeret den grønne omstilling. Den nye minister for grøn trepart Jeppe Bruus skal være med til at sætte det i værk! Der sættes mange millioner af til at opkøbe jord og huse, som alligevel bliver usælgelige pga. vind og sol, og det bliver en skamfering af det danske landskab.

 

Dan Jørgensens udnævnelse til EU-kommissær var forventet, men ikke gavnlig for klimaet, hvis han skal beskæftige sig med energi, som siges at være hans kompetence. Han er imod atomkraft og vil derfor mene, at vind og sol skal begunstiges og atomkraft ikke, hvilket er imod sund fornuft, da ustabil vind og sol altid kræver backup. Selv det store batteri på Bornholm skal have backup, da det kun kan levere strøm til Bornholms 40.000 indbyggere i 1,5 time. Det bliver backup til backup.

 

Grøn energi kan forurene omgivelserne med kemikalier (FiskerForum.dk, 29/8). Vejr og vind slider på vindmøllevingers overflader, og partikler med giftige stoffer spredes  i naturen, både på land og til vands. PFAS og Bisphenol A, som er klassificeret som bekymrende af EU-domstolen i 2023, er blandt de giftige stoffer, der i et område i Tyskland med mange vindmøller har forurenet landbrugsjord, hvilket gør jorden uegnet til fødevareproduktion. Et tysk laboratorium undersøgte 60 prøver fra vildsvin skudt i Rheinland-Pfalz, hvor der er mange vindmøller. De 30 prøver fra kød og 30 fra lever indeholdt så meget PFAS, at de overskred EU’s regel for maksimale PFAS-indhold.

 

PFAS er ret udbredt i Danmark – både i naturen og miljøet, i regnvand og i havskum langs den jyske vestkyst. Man vurderer, at 15.000 steder i landet kan være forurenet med PFAS, som kan sive ned i drikkevandet. For at dække forbruget af drikkevand, blandes rent drikkevand ofte med vand, der er lidt inficeret med bl.a. PFAS, som kædes sammen med hormonforstyrrelser, leverskader, fedme, skjoldbruskkirtelsygdomme, fertilitetsproblemer og kræft. Solceller indeholder også giftige stoffer, da de bl.a. er loddet sammen med bly. EU har forbudt bly i elektronik undtagen i solceller.

 

Dansk forsyningssikkerhed med vind og sol som hovedenergi er i fare. Hvorfor modarbejder den danske regering atomkraft i EU og i Danmark, der er stabil og ren energi?

 

Danmark har tilmed to virksomheder, der er med i front når det gælder udvikling af små grønne atomkraftværker. Det er de såkaldte Saltreaktorer – Molten Salt Reactor (MSR), hvor reaktoren nedkøles med smeltet salt. De udvikler energi på blandt andet thorium.

 

Men de må ikke producere i Danmark pga. en forældet folketingsbeslutning fra 1985 mod atomkraft i Danmark. Det støttes ikke af flertallet af det danske folk. Danmark kunne være i spidsen ved at indføre atomkraft med en ny teknologi, der ikke skader natur eller er til gene for mennesker.

 

Copenhagen Atomics har været i gang i 10 år, og Danmark ville være perfekt til atomkraft med vor gode infrastruktur. Gamle, tidligere kulfyrede kraftværker tæt på store byer kan let erstattes af atomkraft til både strøm og varme. Det vil betyde en årlig udgift på ca. 6.000 kr. for el og varme med de atomkraftreaktorer, som Copenhagen Atomics nu tester i Schweiz, før de kommer på markedet. 110 reaktorer kunne dække dansk elforbrug for ca. 31 mia. kr. og kan placeres på nogle af Danmarks gamle kraftvarmeværker, bruge eksisterende elnet og være uafhængig af vind og vejr.

 

Tyskland kunne have sparet ca. 2.500 mia. kroner ved at holde fast i landets atomkraftværker og sikret deres klimamål til den halve pris (Ing. 24/8 2024). Mange virksomheder er flyttet til udlandet, og det samme kunne ske i Danmark, som burde være i front med atomkraft og støtte de to danske virksomheder Copenhagen Atomics og Seaborg Technologies. Ellers vil Kina igen gå i spidsen. Ca. halvdelen af alle atomkraftreaktorer, der er under opførelse globalt, kommer til at køre i Kina, som inden 2030 forventes at producere mere atomenergi end noget andet land i verden. Kina vil i 2025 starte verdens første større thorium reaktor – med færre sikkerheds- og affaldsproblemer end før.

 

Copenhagen Atomics vil med sin waste burner, der genbruger affald, blive en GameChanger og har et stort potentiale. Er danske politikere uvidende om ny atomkraft-teknologi, eller er de bundet af løfter til vindindustrien, siden de lader ‘a good deal’ gå næsen forbi? Det er imod folkets ønske!

 

Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk, earthissue.com

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…