2023: Der er kommet andre boller på suppen i Mellemøsten

Jerusalem: Colourbox

Israel har fået en ny regering. Og uanset om vi bryder os om den eller ej, så indvarsler den et tidehverv i Mellemøsten, for Israel har tilsyneladende med den nye regering fået en regering, der bryder med den appeasement politik som Israel i perioden fra 2020-22 har praktiseret både i forhold til USA og Iran. Måske vi nu kan få lidt sjov i gaden!

 

Status quo 2020-22

Under den foregående regering førte Israel en status quo politik af hensyn til præsident Biden. Det betød, at Israel i fredsprocessen videreførte fortidens udsigtsløse to-statspolitik, samt at de deltog i farcen om via IAEAs våbeninspektører at forhindre og forpligte Iran, så landet ophørte med at berige uranium med henblik på at udvikle atomvåben. Israel havde tilsyneladende opgivet Begindoktrinens lære om, at Israel ikke vil tillade en anden magt i Mellemøsten at udvikle atomvåben.

 

Hensynet til den store allierede gjorde, at Israel afstod fra at vippe med båden. Israel accepterede og understøttede de facto, at USA videreførte Obamas Mellemøstpolitik, uanset at præsident Trump faktisk i sin embedsperiode med Abraham Aftalerne havde opstillet et alternativ, der gav fredsprocessen nyt liv og isolerede det ærketerroristiske og hæslige Iran, så det måtte opgive sin ambition om at blive en atommagt, der kunne bombe Israel.

 

Hensynet til Biden fik Israel til at acceptere en usmagelig appeasement politik, der i dag fremstår som uforståelig. Iran har beriget uran, så det kan fremstille flere bomber. Og derudover er iranske proxystyrker aktive i store dele af Mellemøsten, hvor de forsvarer og fremmer iransk ekspansion.
Typisk for både Biden, EU og Danmark elsker vi en sådan appeasement politik. For vi synes, at det er positivt, at vi forhandler, men at forhandlingerne ikke har anden konsekvens, end at forholdene til stadighed forværres, så freden fortaber sig og Iran målrettet bevæger sig frem mod at blive en atommagt, det er mindre afgørende.

 

2023: Slut med Israels appeasement i forhold til USA, Iran og palæstinenserne

Men med den nye israelske regering har Israel forladt sin automatiske appeasement politik i forhold til USA, fredsprocessen og Iran. Det kan godt være, at Biden, EU og FN holder fast i appeasement politikken, men i Mellemøsten gør de det ikke. Der holder de pga truslen fra Iran fast i Abraham Aftalerne. Det gælder både Israel og de konservative arabiske kongedømmer. De ved så udmærket, at USA’s forsikring ikke er meget bevendt, hvis USA beslutter sig for at engagere sig i Kina eller Sydpolen. Men Israel, som selv har frakken på, dem kan man regne med.

 

Men hvad så med palæstinenserne? Ja, hvad med dem! Ingen kan længere tage denne barnagtige gruppe af uansvarlige bistandsklienter alvorligt. Så meget mindre, som de slet ikke kan enes indbyrdes. De siger, at de ønsker en to-statsløsning, men når de får tilbuddet, kan de end ikke bekvemme sig til at sige ja. Man skal hedde Biden, Mogens Lykketoft eller Josep Borrel for at tage disse plattenslagere alvorligt. Hverken Saudi-Arabien eller andre arabisk stater ønsker vedblivende at opretholde palæstinensernes ret til at nedlægge veto mod ethvert fredsforsøg.

 

Og endelig bidrager det også nok til de nye tider, at det kvalmende præstestyre i Teheran nu endelig synes svækket pga en folkelig opstand. Og meget symptomatisk har vi hverken lod eller del i dette. Både, Biden, FN og EU har hele tiden forhandlet og interageret med dette religiøse diktatur med dets misogyniske vanvid og parathed til at henrette selv børn i Koranens og Allahs navn.

 

Trumps æra, eller hvem er det, som er dum?

Hvad vi oplever kan meget vel være en revival af Trumps æra med dens Abraham Aftaler, hvor Bahrain, UAE og Sudan som de første tog skridt til anerkendelse af staten Israel. FN, EU og palæstinenserne var rasende, men det var bare, hvad der var at forvente. Andre – og her især Saudi-Arabien –  har vist interesse og har på forskellig vis nærmet sig Israel.

 

I EU, FN og Danmark har vi slået automatpiloten til. Vi mener nemlig at vide, at hvis noget kommer fra Trump, så kan man roligt på forhånd afvise det som torskedumt Det er confirmation bias så det klodser, og det er faktisk dumt.

Svend Lindhardt

Del på Facebook