Konkurrence og rivalisering på liv og død i ny komedie, der sidder i skabet

***** 5 stjerner ud af 6  

 

Jeg ved ikke, om det er fordi mine seneste 4 anmeldelser tilsammen kun har givet 6 stjerner, at jeg er så generøs i forhold til OFFICIAL COMPETITION – ’Officiel konkurrence’ – instrueret af de to argentinske instruktører, Mariano Cohn & Gastón Duprat? 

 

Men endelig kommer der en film, det er værd at bruge tid på – hvorfor redegør jeg for i min afsluttende vurdering. 

 

Handling

En milliardær fylder 80 og er utilfreds med sit eftermæle. Det må der gøres noget ved.  Dels i form af en spektakulær bro, der skal bære hans navn, dels en ambitiøs film baseret på en Nobelprisvindede roman. 

 

Hvem anden end den nyskabende og prisbelønnede filminstruktør, Lola (Penélope Cruz) kan sættes i spidsen for prestigeprojektet? Hun får da også opgaven og er ikke i tvivl om, hvem der skal besætte de to hovedroller: Félix (Antonio Banderas) og Iván (Oscar Martinez), der her skal spille over for hinanden for første gang.  

  

Begge er legender inden for skuespilverdenen – ud fra vidt forskellige forudsætninger og værdier: Felix er Hollywoodstjerne og vant til altid at være in medias res, uanset om det handler om film, reklamer eller sociale sammenkomster. Iván er teaterskuespiller og brænder for den sande og ægte kunst.  

 

Én ting har de dog til fælles: Kæmpe-egoer og en klippefast overbevisning om, at de hver især er ’mesteren’ inden for deres fag. Denne selvforståelse gør dem til indædte rivaler, der konstant konkurrerer og udfordrer hinanden. 

 

Udfordrer gør også den intense og kompromisløse Lola, der præcist ved, hvad hun vil have ’i kassen’. Uden skrupler udsætter hun sine skuespillere for alskens prøvelser i kunstens hellige navn for at gøre dem klar til optagelserne. 

 

Der er imidlertid mange bump på vejen, og spørgsmålet er, om de mange genvordigheder i sidste instans vil forhindre, at filmen overhovedet ser dagens lys? 

 

Sort, satirisk komedie
Genremæssigt kan ”Official Competition” placeres som sort, satirisk komedie, der lige på kornet spidder skuespilbranchen. Manuskriptet er vidunderligt uforudsigeligt uden skyggen af woke. Det skulle da lige være den magtfulde kvindelige instruktør, men med den lidet flatterende selvudlevering Lola gang på gang lander i, er der heller ikke noget at komme efter her. 

 

Der bliver spillet suverænt i de tre hovedroller og balanceret fornemt mellem humor, komik, ironi, satire på den ene side – alvor, dybde, eksistentielle og kunstneriske dilemmaer på den anden. 

 

Jeg er aldeles fornøjet med denne film, der demonstrerer, hvordan filmkunst på én og samme tid kan oplyse og underholde og gøre klogere. Som modstykke til Hollywoods åndløse, fladpandede propaganda. 

Længde:  115 minutter 

  • Medvirkende: Penélope Cruz, Antonio Banderas, Oscar Martinez m.fl. 
  • Instruktører:  Mariano Cohn, Gastón Duprat
  • Manus: Mariano Cohn, Gastón Duprat og Andrés Duprat
  • Premieredato: 1. september 2022 

OFFICIAL COMPETITION trailer – biografpremiere 1. september – YouTube

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…