Hvad vil det sige at være menneske -eller et (mislykket?) forsøg på at gøde jorden for accept af transhumanisme?

** 2 stjerner ud af 6 

 

Kokonada er sydkoreansk-amerikansk filminstruktør, og navnet er et pseudonym. Han er kendt for Columbus (2017) og senest science-fiction-filmen  AFTER YANG (2021). Desuden laver han såkaldte videoessays.  

 

Handling

”After Yang” foregår i en ikke fjern fremtid – vist nok et sted i et futuristisk USA. ’Hovedpersonen’ er en familie bestående at tehandleren Jake (Colin Farrell), hans kone, Kyra (Jodie Turner-Smith), deres lille kinesiske adoptivdatter, Mika og endelig Yang (Justin H. Min), deres androide-hjælper og datterens højt elskede storebror. 

 

Ulykkeligvis bryder mekanikken i Yang sammen, og da han er et meget skattet familiemedlem, bliver alle sejl sat til for at bøde på fejlmekanikken. Hans ’død’ efterlader et tomrum, og Mika er dybt ulykkelig over ikke mere at kunne være tæt på ham. 

 

I forbindelse med de mange forgæves forsøg på at få ’helbredt’/ repareret  Yang opdager Jake en hukommelses-disk i Yangs indre med optagelser fra androidens liv. Ikke bare fra hans nuværende tilværelse, men fra tiden før han blev en del af sin nye familie. En slags digitale minder, der antyder, at Yang måske er mere end kunstig intelligens. 

 

De nye facetter, som filmklippene på disken føjer til Yangs person, tvinger Jake og Kyra til at genoverveje, hvad det vil sige at være i live, og ikke mindst hvad det vil sige at være et menneske. 

 

Transhumanisme
Det kan godt være, at ”After Yang” er anmelderrost og udvalgt til både Sundance Film Festival og Cannes Film Festival, men jeg kedede mig altså. Når jeg da ikke blev ramt af en tilbagevendende grim mistanke om, at filmen er et (mislykket!) forsøg på at gøde jordbunden for den opfattelse, at der ikke er så stor forskel på mennesker og robotter. Den såkaldte transhumanisme promoveret af Yuval Noah Harari

 

Der er helt bestemt nogle meget smukke billedsekvenser indimellem og originale klip, udfyldelse af billedrammen og overblændinger, som får det ret intetsigende manus til at glide ned. Pressematerialet taler om tematisering af store menneskelige følelser og eksistentielle udfordringer – jeg har blot svært ved at se, hvor intentionerne realiseres.  

 

Men som jeg plejer at skrive, når stjernerne er få og små: Tag ikke mit ord for det. Anmeldelser er som bekendt dybt subjektive, og det kan være, at op til flere af Den Korte Avis’ læsere efter selvsyn vil skrive under på “Uovertruffen sci-fi-perle. Tankevækkende og rørende” – Indiewire  – “Colin Farrell har aldrig været bedre” – Los Angeles Times

Længde: 96 minutter 

  • Medvirkende: Colin Farrell, Jodie Turner-Smith, Justin H. Min m.fl. 
  • Instruktør:  Kogonada 
  • Manus: Kogonada – efter Alexander Weinsteins ”Saying Goodbye to Yang”
  • Premieredato: 25.08.22   

AFTER YANG – Dansk Trailer – YouTube

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…