Rystende tal fra Aarhus: Ikke-vestlige indvandrere er langt mere coronasmittede end danskerne – borgmesteren er tavs

Tilfældige beboere fra Aarhus Vest (Foto: Privat)

Af Jakob Søgaard Clausen, kandidat til at blive Dansk Folkepartis spidskandidat til Århus Byråd 

 

Ikke-vestlige indvandrere og efterkommere fylder uforholdsmæssigt meget i corona-statistikkerne. Det står efterhånden meget klart.

 

På landsplan viser tal fra Statens Serum Institut (SSI), at personer med ikke-vestlig baggrund klart er overrepræsenterede blandt corona-smittede. Denne befolkningsgruppe udgør 23 % af alle smittede i 2021, mens samme gruppe kun udgør 8,9 procent af befolkningen. https://jyllands-posten.dk/indland/ECE12800831/indvandrere-og-efterkommere-med-ikkevestlig-baggrund-er-overrepraesenterede-blandt-coronasmittede/.

 

Der er altså tale om en klar overrepræsentation.

 

I nogle kommuner fylder borgere med ikke-vestlig baggrund imidlertid meget mere.

 

Odense-bydelen Vollsmose står som det klareste skrækeksemplet. Her på Den Korte Avis er det blevet afdækket, hvordan det såkaldte incidenstal har været tårnhøjt i området, hvilket trækker hele Odenses kommunes coronatal op og dermed har betydning for en mulig genåbning af kommunen https://denkorteavis.dk/2021/nu-er-der-taarnhoej-coronasmitte-blandt-ikke-vestlige-indvandrere-gaar-haardt-ud-over-danskerne/

 

Også overrepræsentation i Århus

Det er ikke kun i Odense, hvor borgere med ikke-vestlig baggrund fylder tungt i coronastatistikkerne. Da Kolding var ved at lukke ned for nogle uger siden, kom en stor del af smitten fra en enkelt skole med en indvandrerandel på 70 procent. Der har også tidligere været fokus på eksploderede smittetal i de københavnske vestegnskommuner, som også har store befolkningsgrupper med ikke-vestlig baggrund.

 

I Århus har man også døjet med høje smittetal. Men det har tilsyneladende ikke fanget offentlighedens opmærksomhed.

 

Tal, som jeg har fået udleveret via en aktindsigt ved SSI, viser ellers, at borgere med ikke-vestlig baggrund er klart overrepræsenterede i smittetallene i Århus.

 

Jeg blev dog noget overrasket over smittens omfang.

 

I slutningen af december havde 27 % af de smittede anden etnisk baggrund end dansk. Her var det især somaliere, men også borgere fra Libanon, Afghanistan og Tyrkiet fyldte i statistikken.

 

I perioden 13. januar til 21. januar var der i alt 297 smittetilfælde i Aarhus Kommune. Her var andelen af smittede med anden etnisk baggrund steget til 40 %.

 

I perioden 28. januar til 5. februar udgjorde gruppen intet mindre end 48,7 % af de smittede.

 

Her er altså tale om en befolkningsgruppe, som trods alt kun udgør omkring 12 % af befolkningen i Aarhus Kommune, men som har stået for op mod halvdelen af alle smittetilfælde i en periode. Der er dermed tale om en markant overrepræsentation.

 

Aarhus Kommune offentliggør kun nogle smittetal

Aarhus Kommune har gjort meget ud af at gøre tallene for smittede med corona tilgængelige for offentligheden. I slutningen af november blev der nemlig offentliggjort en hjemmeside, hvor man kunne gå ind og se daglige smittetal for kommunen. På siden lægges meget data frem, og man kan endda se smitten fordelt på alder, postnumre og uddannelse. Men intet om smitten blandt forskellige etniske grupper.

 

Kommunens argumentation for at offentliggøre de mange coronatal handlede ellers om, at de detaljerede data om smitteudbredelsen skulle være med til at skabe større opmærksomhed og motivere til yderligere agtpågivenhed, som det så fint lyder i en pressemeddelelse fra kommunen.

https://www.aarhus.dk/nyt/borgmesterens-afdeling/2020/november/nye-corona-data-fra-aarhus-kommune-skal-begraense-smitte-spredning/

 

Smittetal for ikke-vestlige indvandrere offentliggøres ikke

Ifølge SSI, så har Aarhus Kommune modtaget flere rapporter med data/statistik om corona herunder fordelingen af smittede på etnicitet.

 

Men hvorfor fremgår tallene om etnicitet så ikke af den ellers grundige database?

 

Kommunen må jo vurdere, at den slags oplysninger åbenbart ikke er vigtige.

 

Det var det ellers i august, hvor Borgmester Jacob Bundsgaard (S) meldte ud, at der især var store problemer med smitte blandt somaliere i kommunen. Borgmesteren fik i ørene i maskinen for at fortælle sandheden. Det kostede ham endda et byrådsmedlem i form af Mahad Yussuf, som skiftede til partiet, som helst ikke ser virkeligheden i øjene: Radikale Venstre https://aarhus.lokalavisen.dk/nyheder/2020-08-05/-Fremtr%C3%A6dende-somaliere-i-Aarhus-frygter-forf%C3%B8lgelse-7508193.html

 

Siden dengang har fokus på smittespredning blandt borgere med anden etnisk baggrund end dansk været ikke-eksisterende i Århus.

 

I et nytårsinterview med borgmesteren i Århus Stiftstidende bliver han spurgt om, hvorvidt han ville have gjort noget anderledes i sin håndteringen af corona. Her nævner borgmesteren selv sin håndtering af situationen med den store smitte blandt somaliere i kommunen. Så mon ikke der er en sammenhæng med, at disse tal ikke bliver offentliggjort af Aarhus Kommune? https://stiften.dk/artikel/nyt%C3%A5rsinterview-borgmesteren-ville-have-gjort-en-ting-anderledes-i-sin-corona-h%C3%A5ndtering

 

Det er ikke godt at vide. Sikkert og vist er det dog, at smitten blandt ikke-vestlige indvandrere udgør et stort problem, og at det har været med til at øge det generelle smittetryk i hele landet herunder i Århus.

 

Smitte blandt ikke-vestlige indvandrere er ikke overraskende

Flere eksperter og politikere forsøger at bortforklare den høje smitte med argumenter som, at man i ghettoerne lever mange mennesker på lidt plads, at man har jobs, som ikke kan passes fra hjemmet, eller en manglende evne til at forstå myndighedernes budskaber og omsætte det til handling.

 

Men det er udenomssnak.

 

Først og fremmest fordi corona ikke er et dansk fænomen. Virussen er verdensomspændende og retningslinjer om afstand, afspritning og isolation ved symptomer er globale. Så selv hvis parabolerne kun er rettet mod Al Jazeera, så ved man i ghettoerne udmærket godt, hvad der foregår.

 

Og selv hvis man ikke gør, så har Sundhedsministeriet oversat coronamateriale til 15 sprog og etableret en coronahotline på 12 forskellige sprog. Så der er rig mulighed for at orientere sig, hvis man vil.

 

Så det er nok nærmere viljen det handler om og dermed manglende samfundssind.

 

Og er det egentlig en overraskelse? Når samme gruppe er overrepræsenterede, når det kommer til kriminalitet eller andel på offentlig forsørgelse, hvorfor så ikke også, når det kommer til en global epidemi?

 

Det er også efterhånden en velkendt fænomen, at mange især yngre mænd med ikke-vestlig baggrund ikke har den store respekt for retningslinjer som eksempelvis at bære mundbind i supermarkedet eller bussen.

 

Heller ikke de mere alvorlige restriktioner går gruppen så meget op i. Østjyllands Politi har eksempelvis flere gange måtte have bødeblokken op af lommen og lukke en vandpibecafé på Holmstrupgårdvej i det vestlige Århus, kun et stenkast fra Gellerupparken. https://stiften.dk/artikel/politiet-uddeler-b%C3%B8der-og-lukker-vandpibecafe-i-brabrand?rss=&e_id_s=23ab6c95d438c2d065a1358bd6e71397003cf491dec800949aa897ae7ab745d1&utm_source=Responsys&utm_medium=email&utm_campaign=Redaktion_Daily_Newsletter_AAS_Morgen&e_id_s=23ab6c95d438c2d065a1358bd6e71397003cf491dec800949aa897ae7ab745d1

 

Med den tilgang til tingene er det forståeligt, at smitten spredes særligt meget blandt borgere med ikke-vestlig baggrund.

 

Der er derfor behov for et vedvarende fokus på at få inddæmmet smitten blandt borgere med ikke-vestlig baggrund. Og det sker først og fremmest ved, at vi får fuld offentlighed om smittetallene og dermed problemets omfang.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…