‘Sound of Metal’ vinder Oscar for bedste klipning: Når slaget rammer – og livsdrømmen brister

Mikkel E. G. Nielsen vandt en Oscar for bedste klipning af filmen ‘Sound of Metal’. Lone Nørgaard gav i december filmen

**** fire stjerner ud af seks  

 

Darius Marder er et nyt navn på instruktørscenen. Han har tidligere skrevet manuskript til ’The Place Beyond the Pines’, men debuterer her – ved siden af rollen som medforfatter til manus – som spillefilminstruktør. Hans nye film er blevet navngivet SOUND OF METAL – en titel, der afspejler filmens hovedtema: Betydning af lyd, især (høj) musik, der indirekte peger på sin modsætning ikke-lyd alias stilhed. 

   

Handling

Ruben (Riz Ahmed) er musiker. Han spiller trommer – meget højt – og musikken betyder alt for ham. Ikke mindst fordi den bliver udøvet sammen med kæresten, sangerinden Lou (Olivia Cooke). 

 

Parret lever af at give koncerter og rejser fra by til by i den ombyggede bus, der udgør deres hjem. 

 

Ruben har mødt Lou fire år tidligere, og hun er kommet som en frelsende engel ind i hans liv. Lou og deres fælles ’hårde’ musik har trukket ham ud af det heroinmisbrug, han ellers havde gang i. 

 

Deres relation er intens og båret af en stor kærlighed til og omsorg for hinanden. 

 

Så meget hårdere rammes idyllen, da Rubens hørelse pludselig forsvinder. Hvordan skal han nu kunne spille, og hvordan skal han tage sig af Lou, når eksistensgrundlaget smuldrer? 

 

Et liv uden musikken er for ham ikke noget liv, så hans fokus er 100 procent på at genvinde hørelsen. 

 

Kan han finde fast ståsted igen – bl.a. med hjælp fra Joe (Paul Raci), en tidligere alkoholiseret vietnamveteran, der mistede hørelsen i kamp og siden sin familie, fordi han ikke kunne holde sig fra flasken? Vil Ruben lære at acceptere, at døvheden er permanent, og at tilstanden forværres yderligere, hvis han ikke passer på?   

 

Læs også
Ny film om modig muslim: ”Jeg er ikke imod islam, jeg er imod patriarkatet”  

En fin og rørende fremstilling

”Sound of Metal” er en fin og rørende fremstilling af, hvad der sker når ulykken rammer, og alle planer kuldkastes. Filmens styrke ligger først og fremmest i, at hele hændelsesforløbet opleves igennem Rubens øjne – og ører. Tilskueren kan i den grad identificere sig med ham og med hans desperation, når lydene i omverdenen bliver formidlet, som de høres – eller netop ikke høres – af Ruben.  

 

Slutningssekvenserne er ikke ganske troværdige, men instruktøren har til gengæld valgt et godt sted at slukke for kameraet.  

 

Budskabet er altovervejende positivt: Kærlighed kan redde ud af (heroin)misbrug, og at være døv er ikke et handikap. Det er en tilstand, man må lære at affinde sig og leve med. 

 

Med en kliché: Det er ikke, hvordan man har det, men hvordan man ta’r det. (opdateret 26.4…)

Længde: 120 minutter  

  • Medvirkende: Riz Ahmed, Olivia Cooke, Joe Paul Raci, Diane Lauren Ridloff, Mathieu Amalric m.fl. 
  • Instruktør: Darius Marder 
  • Manus: Darius Marder, Abraham Marder & Derek Cianfrance
  • Biografpremieredato: d. 10. december 

Sound of Metal – Official Trailer | Prime Video – YouTube

 

Læs også
NY FILM: Greta Thunberg – et fænomen der ikke lige sådan er til at indkredse 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…