Video: Afghansk ‘lærd’ beskriver, hvordan selvbevidste kvinder stoppes, så de ikke frister mændene

Opdateret 21.10 9.00…

Abdul Haq Samadi Yousufi Sa’al er en afghansk muslimsk lærd, der optræder på TV-kanalen TOLONews. Her fortæller han noget om, hvordan kvinder skal opføre sig. Indslaget er oversat til engelsk og lagt på Twitter af to journalister Natiq Malikzada og Breshna Tahrik. De dækker begge Afghanistan og vurderer begge, at Fazal Haq Samadi’s udtalelser er den generelle holdning hos Taliban. Det skriver Peter Møller på TV2’s hjemmeside.

Videoen kan ses her:

Artiklen fortsætter under videoen…

Hvordan må kvinder dufte, hvilke farver må de klæde sig i, og hvor meget må deres sko larme?

 

Det er spørgsmål, som langskæggede muslimske mænd i Afghanistan har tænkt grundigt over.

 

Og 27. september fik de af landets borgere, der har et tv, mulighed for at komme helt tæt på de muslimske mænds overvejelserne.

 

Abdul Haq Samadi Yousufi Sa’al, sidder i TV-studiet iført en sort turban, mens han forklarer til værterne, at der er nogle særlige begrænsninger, som kun gælder for kvinder.

 

I videoen beskriver han tre ting, kvinder ikke må:

 

Farverne på kvinders tøj ikke må være tiltrækkende, så de påkalder sig opmærksomhed.

 

Kvinder må ikke må lugte godt, og de må ikke bruge parfume, når hun forlader hjemmet.

 

Kvinder må ikke gå med støvler eller sko, som kan høres. Hælene må ikke have en lyd som ‘her-kommer-jeg’.

 

Jeg siger det overalt og hele tiden:

– Den lyd, som deres sko laver, hvad signal sender den? Det er en tilkendegivelse fra kvinder til unge mænd om at… “Halløj, vi har forladt hjemmet med makeup på”… “Du sover vist, når du ikke kigge efter os”.

 

Abdul Haq Samadi Yousufi Sa’al er religiøs lærd og politisk analytiker på Tolo News, hvor han bidragede til frygten for, at Taliban er på vej til at indskrænke kvinders rettigheder yderligere.

 

– sådanne sko er skabt til at komme med den slags proklamationer, der er skabt til at opildne unge mænd, så de foretager slemme handlinger mod kvinder, forklarer manden med den sorte turban.

 

Hvor stor en del af den islamistiske bevægelse, som er ved magten i landet, der deler hans holdninger, vides ikke med sikkerhed. Men der er på nuværende tidspunkt ikke offentliggjort regler, der direkte forbyder støvler og højhælede sko, der kan høres.

 

Andre meldinger fra det Taliban-styrede land skaber frygt for at det kun bliver værre, når landet skal styres efter en fundamentalistisk udgave af sharia. Her er et eksempel:

Amputationer er snart en del af hverdagen i Afghanistan, lover landets fængselschef

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…