Den Korte Avis har kritiseret den danske coronastrategi – nu erkender Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen alvorlige fejl

Sundhedsstyrelsens chef Søren Brostrøm

Fredag eftermiddag blev der afholdt et pressemøde med deltagelsen af Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, og den europæiske direktør for WHO, Hans Kluge.

 

De to havde netop deltaget i et møde, hvor forskellige sundhedseksperter havde drøftet indsatsen mod corona i Europa.

 

WHO

På pressemødet understregede Hans Kluge, at WHO arbejder for en dobbeltstrategi:

 

For det første skal man i stort omfang gennemføre tests for at få styr på, hvordan sygdommen udvikler sig. Det er tidligere blevet opsummeret i opfordringen fra WHOs topchef, Tedros Adhanom Ghebreyesus: ”Test, test, test.”

 

For det andet skal man begrænse den sociale kontakt mellem folk for at reducere smittefaren.

 

Gennem lang tid har Den Korte Avis slået til lyd for lige præcis denne dobbelte strategi. Vi har i den forbindelse jævnligt henvist til WHO. Og vi har påpeget, at den dobbelte strategi har vist sig særdeles effektiv i østasiatiske lande som Kina, Sydkorea og Singapore.

 

De østasiatiske landes meget omfattende og aktive brug af tests for corona har givet et godt billede af smittens udbredelse, og den har gjort det muligt at finde en masse personer, der har været i kontakt med smittede.

 

På den måde har man kunnet bekæmpe sygdommen hos masser af mennesker, der ofte ikke anede, at de var smittede.

 

Den Korte Avis har støttet WHO og kritiseret sundhedsstyrelsen

Den Korte Avis har været meget kritisk over for, at Sundhedsstyrelsen og andre dele af sundhedsstyrelsen i første omgang ikke tog ved lære af erfaringerne fra de asiatiske lande.

 

Vi angreb ikke mindst Sundhedsstyrelsen for at være uvillig over for at gøre en meget aktiv og omfattende teststrategi til et kernepunkt i kampen mod corona. En afgørende del af denne strategi må være en omfattende testning af det hårdt kæmpende sundhedspersonale.

 

I første omgang gled Sundhedsstyrelsen af på kritikken. Men så kom der lidt mere skred i sagerne, fordi sundhedsminister Magnus Heunicke krævede flere tests.

 

Sundhedsstyrelsen flytter på sig

Nu begyndte også Sundhedsstyrelsen at rykke på sig. Torsdag gik man ud med en målsætning om, at der skulle testes 5.000 personer om dagen.

 

Fredag morgen øgede Brostrøm tallet til over 10.000.

 

Tilsyneladende har det for alvor hjulpet Sundhedsstyrelsens erkendelsesproces på gled, at Brostrøm har mødtes med Hans Kluge fra WHO og andre.

 

Nu erkender Sundhedsstyrelsens direktør, at man gik galt i byen, da sygdommen dukkede op i januar måned.

 

Fredag hed det fra Sundhedsstyrelsen: Vi skulle have handlet “totalt anderledes”

“Man skulle have handlet totalt anderledes,” sagde Brostrøm på pressemødet om indsatsen fra januar og frem.

 

Ifølge Brostrøm mente man fejlagtigt, at corona-virus mindede om den tidligere sars-virus, og det påvirkede håndteringen af den nye trussel.

 

Denne undskyldning er dog ikke specielt overbevisende.

 

Problemet er ikke bare, at man tog fejl, da corona slog igennem i Kina i januar måned. Problemet er, at man siden da har klamret sig til sine dogmer og fejltagelser om bekæmpelsen af corona.

 

På Den Korte Avis har vi gang på gang på gang gentaget, hvorfor Sundhedsstyrelsens tilgang var fejlagtig og farlig.

 

Brostrøm og andre kunne have fået en masse at vide, hvis de seriøst havde studeret, hvad der er sket i lande som Kina, Sydkorea, Taiwan og Singapore. Men de ville ikke lære.

 

Muligvis var denne tilgang påvirket af politisk korrekthed. Man brød sig ikke om, at en effektiv indsats mod corona krævede myndigheder, der var meget aktive med at opspore smitten, inddæmme og kontrollere – herunder kontrol ved grænserne.

 

Men det ville have kostet masser af menneskeliv. For Den Korte Avis var det rystende at konstatere, at debatten fik lov til at sejle på den måde.

 

Nu ser det så ud til, at Søren Brostrøm erkender, at Sundhedsstyrelsen har begået alvorlige fejl.

 

Det er positivt, at Brostrøm erkender i hvert fald en del af fejlene – hjulpet på vej af kollegerne i WHO.

 

Bedre sent end aldrig. Søren Brostrøm har taget et skridt i retning af at se virkeligheden i øjnene. Nu får vi se, hvor meget det bliver til i praksis. Og vi får se, om de mange politisk korrekte kræfter, der konsekvent tog ham i forsvar, også er i stand til at erkende egne fejl og lære af dem.

 

Den Korte Avis vil fortsat følge udviklingen meget nøje. Og vi skal nok lade høre fra os, når påsken er overstået, og der skal lægges en ny sundhedspolitisk linje, der bygger på ”test, test, test”.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…