Nu har antallet af familiesammenføringer i løbet af årets første syv måneder oversteget antallet af opholdstilladelser til flygtninge – og flere er på vej

Arkivfoto fra København: Privat

Uanset i hvilket omfang Danmark bliver lukket op eller ned som følge corona-smitte fra somaliere i Aarhus eller smitte fra polsk arbejdskraft på et slagteri i Ringsted, er der trods alt to gruppe, der ikke er omfattet af restriktioner.

 

Og det er asylansøgere og familiesammenføringer til flygtninge med opholdstilladelse.

 

Når en flygtning får opholdstilladelse, har vedkommende krav på at få tilladelse til at få sin familie, det vil sige hustru og børn, til landet.

 

Det har nu medført, at der i løbet af årets første syv måneder er blevet familiesammenført i alt 276 hustruer og 261 børn, eller i alt 573 personer, til flygtninge, der har fået opholdstilladelse i Danmark.

 

Det er er to hundrede flere end de i alt 349 asylansøgere, der siden 1. januar og til og med 31. juli har fået opholdstilladelse i Danmark.

 

De vil alle efter en fordelingsnøgle bliver overført til landets kommuner, som skal sørge for bolig og skolegang og børnehaver til de medfølgende børn.

 

Dertil kommer så de små ni hundrede ansøgninger om familiesammenføring, der er blevet indgivet alene i maj, juni og juli i år, og som der endnu ikke er taget stilling til.

 

Syrere: Næsten 14.000 familiesammenføringer på ti år

Set over den ti-årige periode fra 2010 og til og med 2019, blev der i Danmark gennemført i alt 22.867 familiesammenføringer til flygtninge med opholdstilladelse.

 

Det drejer sig om 8.282 ægtefæller og 13.829 børn i alderen op til 15 år.

 

Antallet af familiesammenføringer domineres totalt af de flygtningegrupper, der især er kendetegnet ved kriminalitet og offentlig forsørgelse.

 

De står med 20.080 familiesammenføringer for intet mindre end 87,8 procent af samtlige familiesammenføringer på asylområdet i perioden 2010 – 2019, og her indtager syrerne en klar førsteplads.

 

I 2010 blev i alt 27 ægtefæller og 13 børn familieført med syriske flygtninge i Danmark.

 

Det er i mellemtiden i løbet af ti år blevet til samlet 13.559 ægtefæller og børn, efterhånden som de syriske flygtninge har fået opholdstilladelse.

 

Seks nationaliteter topper med familiesammenføringer

Her er de seks nationaliteter, der topper med familiesammenføringer i perioden 2010 – 2019:

 

Syrien:             I alt 4.236 hustruer plus 9.323 børn. I alt 13.559 familiesammenførte.

Eritrea:            I alt 821 hustruer og 1.432 børn. I alt 2.253 familiesammenførte.

Statsløse:       I alt 534 hustruer og 1.186 børn. I alt 1.720 familiesammenførte.

Somalia:         I alt 331 hustruer og 960 børn. I alt 1.291 familiesammenførte.

Afghanistan: I alt 568 hustruer og 689 børn. I alt 1.257 familiesammenførte.

 

Når det gælder flygtninge, er der i modsætning til alle andre, der søger familiesammenføring, ikke noget krav om betaling af gebyr for at få ansøgningen behandlet.

 

Der er dog den undtagelse, at hvis Udlændingestyrelsen vurderer, at den flygtning, der bor i Danmark, kan vende tilbage til hjemlandet uden at risikere forfølgelse, så skal der betales gebyr, hvis vedkommende søger om familiesammenføring.

 

Så kan det til gengæld undre, at den pågældende flygtning ikke er sendt hjem, når vedkommende ikke mere kan risikere forfølgelse.

 

Opholdet i Danmark som flygtning er som bekendt midlertidigt, men det kniber åbenbart for myndighederne med at holde sig det for øje.

 

Og det er ikke alle flygtninge, der er fattige

Tidligere har har staten betalt for at flygtninge kunne få deres familie transporteret til Danmark i forbindelse med familiesammenføringer.

 

Det er slut nu.

 

Den 26. januar 2016 vedtog Folketinget således med et flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Socialdemokratiet et lovforslag fra daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om stop for statens betaling for familiesammenføringer som en del af en række stramninger på asylområdet.

 

Formålet skulle være at begrænse familiesammenføringerne, men flygtninge har åbenbart flere penge på lommen, end man havde forestillet sig.

 

Efter indførelse af egenbetaling for transport af familiemedlemmer er der alligevel i perioden 2017 – 2019 blevet gennemført hele 5.174 familiesammenføringer med 1.999 hustruer og 3.175 børn.

 

Af dem er de 4.350 af samtlige familiesammenføringer, eller i alt 84,1 procent, blevet gennemført og selv betalt af flygtninge fra:

 

Eritrea:            567 hustruer og 1.002 børn.

Somalia:         37 hustruer og 184 børn.

Afghanistan: 157 hustruer og 153 børn.

Syrien:             608 hustruer og 1.346 børn.

Statsløse        100 hustruer og 196 børn.

 

Disse flygtninge plus en hel del andre har selv kunnet betale flybilletter med videre for at få deres familier transporteret til Danmark som familiesammenførte, så det er ikke alle flygtninge, der er fattige stakler.

 

Og så er der også dem, der er på kontanthjælp, og som har råd til at tage på ferie i det hjemland, hvor de hævder, at de er fordulgte.

 

De må jo også have rigeligt med penge, selvom der på selvangivelsen kun står kontanthjælp på indtægtssiden.

 

Og kontanthjælpen kan som bekendt ifølge venstrefløjen knap nok leve af.

 

Artiklen er baseret på følgende kilder:

https://www.statistikbanken.dk/10026 (Tabelkode: VAN66)

 

https://uim.dk/tal-og-statistik/tal-og-statistik-om-indrejse-og-ophold

 

https://www.nyidanmark.dk/da/Words%20and%20Concepts%20Front%20Page/Shared/Fees/Who%20should%20pay%20fee

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…