Lækre forårsvine fra Alsace

Stadig flere unge kvinder gør deres mandlige vinmager-kolleger rangen stridig, når det gælder den ædle kunst at forvandle vindruer til ædel most på flasker. Udviklingen tog sin begyndelse nogenlunde på samme tidspunkt, som danske rødstrømper etablerede den første ø-lejr i 1971 på Femø. Hvor mange de er disse feminine kældermestre, vides ikke med bestemthed, men i Frankrig er der dannet en forening, som tæller omkring 100 medlemmer, og tallet vokser pænt også i tilsvarende sammenslutninger i Tyskland og USA.

 

Grundig uddannelse

En af disse nye kvindelige stjerner på vinhimmelen hedder Mélanie Pfister. Hun er vinmager på Domaine Mélanie Pfister i området Bas-Rhin i Alsace, der nærmere betegnet ligger i landsbyen Dahlenheim nogle få kilometer vest for Strasbourg. 

 

Efter teoretisk universitetsuddannelse i ønologi – læren om vin – var hun i praktik nogle år på en række franske topslotte, bl. a. Cheval Blanc i St. Emilion og Château d’Yguem i Sauternes. Blandt øvrige franske kan nævnes Domaine Zind-Humbrecht i Alsace og Domaine Méo-Camuzet i Bourgogne, alle af sådan en karat, at enhver ambitiøs vinmager ville give en halv arm for at få ophold på blot en enkelt af dem. 

 

Mélanie Pfister var på dem alle. Flot ballast.

 

Hun sluttede i på Craggy Range, som ubestridt er New Zealands bedste vinproducent, før hun i 2006 vendte hjem til Alsace og overtog ledelsen af Domaine Pfister fra sin far, der trådte tilbage, men stadig har ansvaret for arbejdet i vingårdens 40 parceller fordelt over 10 hektarer. Samtidig kom hendes navn, Mélanie, med på vinflaskernes etiketter.

 

Riesling-land

Bas-Rhin – det nedre Rhinen – er Riesling-drue-land, og 25 pct. af gårdens marker er beplantet med denne drue, som er en af hvidvinens ukronede konger. Og den får hun til at blomstre i fuldt flor. Hovedsagelig som en tør, stringent og elegant vin med lækre mineralske noter. Dette skyldes ikke mindst, at området ikke er beskyttet som i det varmere klima længere syd på ad Rhinen, men er udsat for et køligere vejrlig. Samtidig er der en overflod i jorden af limsten og tyndt sandet jord, hvor Rieslingdruen folder sig bedst ud.

 

8. generation 

Historisk går landsbyen Dahlenheim tilbage til 884, hvor der er optegnelser om vindyrkning, men Pfister-navnet blev først introduceret i 1780. Så Mélanie Pfister er altså 8. generation i lige række.

 

 

 

Læs også
Påskevin til årets vigtigste højtid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Forårets spæde trut i hvidvinstrompeten

Bortset fra en enkelt Pinot Noir rødvin så lagres og modnes hendes vine i ståltanke. Hun foretrækker naturgær, men forbeholder sig ret til at anvende menneskeskabt, non-aromatisk kulturgær i vanskelige årgange. Vinene får lov til at gære ud, hvilket gør dem tørre, og i forbindelse med aftapningen tilføres kun en minimal mængde svovl for at gøre vinene langtidsholdbare.

 

Lille produktion

På årsbasis produceres 5000 kasser, og det svarer til i alt 60.000 flasker fordelt på 15 forskellige typer, herunder en mousserende Cremant d’Alsace, hvis antal er begrænset til 4800 flasker. Til fremstillingen af boblerne anvender hun druesorterne Chardonnay og Pinot Blanc. 

 

25% af vinene er som omtalt lavet på Rieslingdruen, og her er topvinen – 3600 flasker årligt – fra Grand Cru-marken Engelberg. Herudover tryller hun med Gewürztraminer, Muscat og Pinot Gris druer, og i nogen tilfælde skaber hun sammenstik med disse 4 druetyper. 

 

Det er vel næsten overflødigt at nævne, men alle druer er dyrket økologisk og biodynamisk.   

 

Hos Propperiet

Et udsnit af Domaine Pfisters vine importeres af vinfirmaet Propperiet (www.propperiet.dk) i Brædstrup ved Vejle. Sortimentet ser således ud:

 

Læs også
Skoldhed hvidvinstoddy rimer på sne og kulde

Hvidvin

 

2017 Mel. Druer: Riesling, Pinot Gris, Gewürztraminer og Muscat. Normalpris 229 kr. – Tilbudspris 183 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker. 

 

2017 Furd. Druer: Pinot Gris. Normalpris 229 kr. – Tilbudspris 183 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

2017 Lenz. Druer: Gewürztraminer. Normalpris 229 kr. – Tilbudspris 183 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

Læs også
Glem Coronaen med et glas god vin

2018 Berg. Druer: Riesling. Normalpris 229 kr. – Tilbudspris 183 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

2016 Grand Cru Engelberg. Druer: Riesling. Normalpris 359 kr. – Tilbudspris 287 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

Boblevin

 

2016 Breit. Cremant d’Alsace. Druer: Chardonnay og Pinot Blanc. Normalpris 229 kr. – Tilbudspris 183 kr. Pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…