Ny film: TIL SAMA – ”I Aleppo er der ikke tid til at sørge”

***** fem stjerner ud af seks  

 

FOR SAMA – på dansk TIL SAMA – er en Oscar-nomineret dokumentarfilm, der skildrer de sidste dages kampe i Aleppo igennem hovedpersonen Waad al-Kateabs øjne – og kamera. En stor del af filmen er nemlig formidlet via den 26-årige journalist, der har dedikeret den til sin datter Sama. 

 

Filmen er en del af syriske filmdage, som finder sted herhjemme fra 9. til 13. september, og instrueret af Waad al-Kateab i samarbejde med Edward Watts. Sidstnævnte har stået bag over 20 dokumentarfilm overalt i verden. 

 

Universitetet i Aleppo     

Historien begynder i 2012, hvor Waad ankommer som studerende på Universitetet i Aleppo. Ret hurtigt bliver hun en del af de demonstrationer, der protesterer mod Bashar al-Assad og hans regime. 

   Alt ånder optimisme, glæde og begejstring i de indledende runder. Men da oprørsgruppen bliver ved med at gøre modstand, griber Assads styrker ind med stadig mere brutale midler.  

 

Hamza og Waad 

Waad knytter venskab med den unge læge Hamza, der sammen med en gruppe venner forsøger at holde fast i deres friheds- og retfærdighedsidealer – og tage sig af de sårede. Der bliver stadig færre i oprørsgruppen, fordi snigskytter, luftangreb og bomber rydder ud i rækkerne. Da russerne går ind på regimets side i 2015, eskalerer volden voldsomt. 

 

Midt i al elendigheden forelsker Hamsa og Waad sig i hinanden, og Hamza frier. De flytter sammen, og snart er Waad gravid. Med Sama. 

 

Skal de flygte? De beslutter sig for at blive i den stadig mere sønderbombede by og fortsætte kampen for frihed.  

 

Waad al-Kateab får ordet:  

”Jeg vil gerne have, at folk forstår, at selvom det her er min historie, der viser, hvad der skete med mig og min familie, så er det langt fra en enestående oplevelse. Hundredtusindevis af syrere har oplevet de samme ting og gør det stadig den dag i dag. Den diktator, der begik disse forbrydelser, er stadig den magthavende i Syrien, og han dræber stadig uskyldige mennesker. Vores kamp for retfærdighed er stadig lige så relevant i dag, som den var, da revolutionen startede.”

 

Læs også
NY FILM: Når slaget rammer – og livsdrømmen brister

En både rørende og oprørende film
“Til Sama” er en både rørende og oprørende film. Waads håndholdte kamera indfanger tragedierne, men også den kærlighed, omsorg og humor, der holder sammen på familierne og fællesskabet i den belejrede by. 

 

Det er sjældent, at man kommer så tæt på krigszoner, bl.a. på grund af statslig censur af medierne. Magthaverne lærte lektien med Vietnam-krigen. 

 

Den sentimentale afslutning og budskabet om, hvor meget mennesker ligner hinanden på tværs af landegrænser og kulturer, kunne jeg gerne have været foruden. Fordi et spadestik dybere dokumenterer, at multikulti-utopien ikke holder. 

 

Det gør til gengæld udsagnet: ”I Aleppo er der ikke tid til at sørge”.  

 

BIOGRAFIER
Waad al-Kateab (Instruktør, producer og fotograf)
I januar 2016 begyndte Waad al-Kateab at dokumentere rædslerne i Aleppo for Channel 4 News i en serie af kortfilm under titlen ”Inside Aleppo”. 

   Waad var marketing-studerende på Universitet i Aleppo, da demonstrationerne mod Assads regime begyndte i 2011. Hun lærte sig selv at filme og begyndte at optage de menneskelige tragedier, der omgav hende. Hun blev igennem belejringen af Aleppo og skildrede den seks år lange konflikt. Da hun og hendes familie blev evakueret fra Aleppo i december 2016, lykkedes det hende at få alle optagelser med sig. Waad bor i London med sin mand Hamza og deres to døtre.

 

Edward Watts (Instruktør)
Edward Watts er en Emmy-vindende og BAFTA-nomineret filmskaber, der har instrueret over 20 dokumentarfilm. Hans dokumentar fra 2015 ”Escape from ISIS” afslørede den brutale behandling, som de omkring 4 millioner kvinder, der anslås at leve under Islamisk Stat, blev udsat for. 

 

Længde: 100 minutter  

  • Medvirkende: Waad, Hamza, Sama m.fl. 
  • Instruktører: Waad al-Kateab & Edward Watts
  • Biografpremieredato: d. 10. september  

Læs også
NY FILM: Greta Thunberg – et fænomen der ikke lige sådan er til at indkredse 
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…