Interessant og facinerende film: Leonard Cohen og hans mange kvinder – med Marianne i spidsen

***** 5 stjerner ud af 6 

 

(Dokumentar)filminstruktøren Nick Broomfield (født 1948) stod sammen med Rudi Dolezal bag den glimrende “Whitney: Can I Be Me?” om popmusikkens første kvindelige, sorte superstar, der døde kun 48 år gammel. I 2012 blev hun fundet livløs i badekarret på sit hotel – efter års misbrug af alkohol og stoffer. 

 

Nu har han kastet sig over en portrættering af nok en verdensstjerne: Forfatteren, digteren, sangskriveren, musikeren og sangeren Leonard Cohen (1934-2016) – med særligt henblik på dennes livslange forhold til norske Marianne Ihlen. 

 

Synopsis 

Parrets fælles historie begynder på den smukke, græske ø Hydra i begyndelsen af 1960’erne. Hydra fungerer som et slags refugium for søgende sjæle og kunstnere, der eksperimenterer med fri kærlighed og bevidsthedsudvidende stoffer. En af tilflytterne er den unge Marianne Ihlen, og med sig har hun sin lille søn Axel.  

 

Også den unge canadiske forfatterspire, Leonard Cohen, finder frem til øen – og til Marianne, der bliver hans livs store kærlighed og muse. De tilbringer en række lykkelige år sammen på Hydra, men så går det galt. Cohens kunstner-ambitioner og stadig større succes som sanger lader sig meget dårligt forlige med et normalt, borgerligt ægteskab og familieliv. At han altid er omgivet af smukke og villige kvinder, som han ikke kan sige nej til, har ikke gjort relationen mellem kunstneren og hans muse lettere. 

 

Til trods for det forliste forhold mister Leonard og Marianne dog aldrig helt forbindelsen med hinanden. Ringen i deres romantiske og dramatiske relation sluttes på Mariannes dødsleje, hvortil Leonard har sendt disse ord, der har inspireret til filmens titel MARIANNE & LEONARD: WORDS OF LOVE

 

Dearest Marianne, 

I’m just a little behind you, close enough to take your hand. This old body has given up, just as yours has too, and the eviction notice is on its way any day now. 

I’ve never forgotten your love and your beauty. But you know that. I don’t have to say any more. Safe travels old friend. See you down the road. Love and gratitude. 

Leonard 

 

3 måneder efter Mariannes død følger Leonard hende. 

 

Læs også
NY FILM: Kemikaliefabrik truer landmand – så går en opofrende advokat i aktion

Cohen er et fascinerende menneske 

Instruktøren Nick Broomfield kendte selv Ihlen og har dermed fået adgang til et omfattende arkivmateriale, der bl.a. skildrer det eksperimenterende paradis på Hydra. Spændende, pirrende og lystfyldt for de voksne, mens børnene betaler prisen. Ikke mindst Axel, der ender med at tilbringe sit liv på en institution for sindslidende. 

 

Fortælleteknisk er filmen delt op i to strenge: Den ene følger Cohen og hans støt stigende succes, men også de tiltagende depressioner og hans åndelige søgen. Den anden tråd skildrer Ihlens liv, sønnens problemer og hendes tilbagevenden til Norge. 

 

Portrættet af de to elskende og deres kærlighedsforhold tegnes dels i tilbageblik af en række mennesker, der har været tæt på parret; dels igennem private arkivoptagelser og en række klip fra Cohen-koncerter. Især Aviva Laytons indspark går til stålet med skarpe analyser og præcise kommentarer, der sætter sonden ned i smertepunkterne.  

 

Dokumentaren er interessant, fordi Cohen bare ER et fascinerende menneske, og de mange facetter af hans person(lighed) er det lykkedes Broomfield at kaste lys over. På både godt og ondt. Det samme gælder for fremstillingen af 60’ernes og 70’ernes eksperimenterende frie pelsjægerliv. En skøn tid for mange unge og yngre (mænd!), men også et hedonistisk eksperiment, der efterlod alt for mange børn i det blodfyldte kølvand. 

 

Længde: 102 minutter 

  • Medvirkende: Leonard Cohen, Marianne Ihlen, Judy Collins, Aviva Layton m.fl. 
  • Instruktør: Nick Broomfield 
  • Premieredato: Torsdag d. 14. November 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…