Filmanmeldelse: En western om fraværende fædre – den går rent ind

**** 4 stjerner ud af 6

 

Jacques Audiard (født 1952) er fransk instruktør og manuskriptforfatter. Han har en lang række interessante film bag sig, bl.a. ”“Smagen af rust og ben” (2012) og “Dheepan”(2016).

   

  THE SISTERS BROTHERS er hans første engelsksprogede film, og her udfolder en række mandlige stjerneskuespillere sig inden for en ramme, der kan karakteriseres som en særegen blanding af western-komedie og psykologisk drama, tangerende tragedie.

 

Handling
Vi befinder os i USA, Oregon, i midten af 1800-tallet. Brødrene Charlie (Joaqin Phoenix) og Eli (John C. Reilly) Sisters arbejder som håndgangne mænd – og undertiden lejemordere – for en magtfuld og grådig despot, kendt under navnet Kommandøren.

 

  Sisters-brødrene er berømte, eller rettere sagt berygtede, for de fejler aldrig i ildkamp og er nådesløse i deres jagt på det bytte, deres arbejdsgiver har udpeget for dem. Så da Kommandøren pålægger dem hvervet at opspore guldgraveren Hermann Kermit Warm (Riz Ahmed) – iflg. Kommandøren har Warm snydt ham – er det business as usual. Oven i købet får de hjælp af den intelligente og snarrådige privatdetektiv, John Morris (Jake Gyllenhaal), så det skulle være et nemt ærinde at besørge.  

 

  Tingene går imidlertid ikke helt som planlagt, for da Morris møder opfinderen og kemikeren Warm – og ikke mindst hans ideer om vejen til en bedre verden – begynder sporhunden at tvivle på sin mission.  

 

Den klassiske westernhelt – i ny version

The Sisters Brothers” er baseret på canadiske Paul DeWitts prisvindende roman af samme navn. Hovedtemaerne er broderskab, håb og maskuline idealer i forandring – og ikke mindst fraværende fædre og dermed fravær af ordentlige rollemodeller.

 

  Charlie og Eli Sisters har godt nok haft en far, men han var en brutal, hårdtslående drukkenbolt, hvilket især har mærket Charlie. Fædrenes synder nedarves, mener Charlie da også.

  

Når biografgængeren én gang for alle har accepteret, at instruktøren leger med western-genren-konventionerne og i flydende overgange bevæger sig imellem komedie og tragedie, humor og sortsyn, benhård realisme og absurd-groteske optrin, går budskabet ind – at Warm (navnet er næppe tilfældigt valgt) har fat i en lang ende: Den klassiske, barske westernhelt har brug for meget mere i sit liv end renommeet som hurtigst-trækkende revolvermand og en saddeltaske med dollars. Fx en familie at tage ansvar for.   

 

Længde: 122 minutter

  • Medvirkende: John C. Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed m.fl.
  • Instruktør: Jacques Audiard
  • Manus: Jacques Audiard og Thomas Bidegain, baseret på romanen ”The Sisters Brothers” af Patrick DeWitt
  • Premieredato: torsdag d. 27. juni                                                                                        

Læs også
NY FILM: Kemikaliefabrik truer landmand – så går en opofrende advokat i aktion

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…